Keskerakond: tagame kõigile ravikindlustuse, alandame ravimite käibemaksu ja ehitame valmis Tallinna Haigla

Jüri Ratas Keskerakonna volikogus

Eesti tervishoid peab olema kõigile inimestele kättesaadav ning seetõttu seisame selle eest, et tagada ravikindlustus kõikidele Eesti elanikele, kinnitas Keskerakonna esimees Jüri Ratas, viidates erakonna valimisplatvormi tervishoiupoliitika peatükile.

“Eestis on ligi 100 000 ravikindlustusega püsivalt katmata inimest. Peame koos tervishoiu rahastamise reformiga jõudma kõigile ravikindlustuse laiendamise ehk universaalse ravikindlustuseni, mis on Euroopa Liidus üldlevinud,” lausus Ratas. “Eesti panustab tervisevaldkonda oluliselt vähem raha kui enamik Euroopa Liidu liikmesriike. Tervishoid peab aga olema solidaarselt kättesaadav teenus, mitte jõukate privileeg,” ütles Ratas, kelle sõnul tuleks ka vahepealsed mõttevälgatused, et kiirabi väljakutsele tuleb rakendada patsiendi poolt makstavat tasu, koheselt ära unustada.

Ratase sõnul tuleb praeguses kõrge inflatsiooni tingimustes inimestele igakülgselt appi tulla ning üheks võimaluseks on alandada ravimite käibemaksu määra üheksalt protsendilt viiele ning vabastada retseptiravimid käibemaksust. “Eakad inimesed peavad märkimisväärse osa oma pensionidest kulutama ravimite ostuks. Kaalukausil ei tohi olla toidu või ravimite ostmine.“

Ratas lisas, et Eesti tervishoiusüsteemi tulevikku silmas pidades on äärmiselt oluline minna lõpuni Tallinna Haigla ehitusega. “Tallinna Haigla vastutuspiirkond on ca 600 000 elanikku, kuid kahjuks ei saa Baltimaade moodsaima meditsiinilinnaku rajamise vajadusest aru Reformierakond, kes tühistas Euroopa Liidu toetusraha. Hiljutised kriisid on veelgi enam näidanud vajadust uue haigla järele, mis arvestab täiel määral tänapäevase nakkuskontrolli vajadusi, lisab haiglavoodeid, võimaldab paremini kasutada meie piiratud meditsiinipersonali ning toob sellega olulise edasimineku kogu Eesti tervishoiule,” tõi Ratas välja.

Erakonna valimisplatvormist tõi Ratas välja veel, et praegu kehtiva korra alusel saavad kõik täiskasvanud ravikindlustusega inimesed kasutada aastas 40 eurot hambaravihüvitist, kuid see on ajale jalgu jäänud. “Seetõttu peame vajalikuks kahekordistada kehtivaid hambaravihüvitisi ning vähendada inimeste omaosalust. Seome hambaravihüvitise lahti Tervisekassa lepingutest ja isikustame selle,” täpsustas Riigikogu esimees. “Samuti tagame koostöös Tervisekassaga igas maakonnas ortodonditeenuse ning suurendame riiklikku tellimust uute ortodontide koolitamiseks, et vähendada ravijärjekordi ja tõsta teenuse kättesaadavust.”

Ratas kinnitas, et Keskerakond on valmis koostöös riigi ja tööandjatega tagamaks töötajale haiguspäevade hüvitamise alates teisest päevast, samuti tuleb Keskerakonna hinnangul vabastada alates 65. eluaastast inimesed tervishoiuteenuse visiiditasust ning hoidma arstide, õdede ja teiste meditsiinitöötajate palk konkurentsivõimelisena.

13 kommentaari
  1. autorile 2 aastat ago
    Reply

    ÕIGE KÕIK, AGA E R I A R S T E SEE JUURDE EI TEKITA IKKA.
    PALGA SUURENEDES EI KASVA ARSTILE ROHKEM PÄID EGA KÄDI KÜLGE.
    Kes mahitasid eriarstide arvu vähendama ?!!!
    KÄibemaksu vähendamine või ärajätmine on nii väike asi, et … see ei muuda pensionäride enamuse = EESTIS KERJUSTEKS MUUDETUD VANEMAEALISTE ELUJÄRGE.
    Mõtle ja TEE MIDAGI TÕHUSAMAT JA KINDLUSTA SEE ÜHINEDES HARTAGA TÄIELIKULT.

    • Bogdan 2 aastat ago

      Panustage sisejulgeolekule. Ei tea küll kuidas rahumeelsed meeleavaldajad seda siseturvalisust ohustasid, kui täitsite Kallase käsku ja ajasite inimestele täisrelvis politsei kaela. Suureks ohuks olid niisiis tšellomängija ja pleku taguja, koroona eriti ohtlik ei olnud kui inimesed aedadega hunnikusse ajasite. Ja siis see autodega meeleavaldus, kus juba ka koerad välja tõite, autokumme purema või. Ikka inimeste vastu ja liiklemiskorra tagamise asemel, tekitasite ise kaose. Ilmselt ka siin täitsite selle kurja nõia Kallase käske. Samas oli ikka tõsine anekdoot teie 9 mai “dialoogipolitsei”. Nii, et Eesti riigile vaenulike putinistide puhul kasutame dialoogi, oma põlisrahva vastu koeri ja vägivalda. Tõsiselt õnnitlen ja ei pea teid küll sobilikuks ohutuse tagajaks, vaid pesuehtsaks miilitsaks, keda on Moskva tänavad kubinal täis kui keegi veel julgeb protestida.

    • need on head eesmärgid 2 aastat ago

      mõni kirjutab, et pole arste aga haiglat ei saa hakata siis ehitama kui arstid oleks tänaval järjekorras.
      Meditsiinitehnika täieneb ja arstid vajavad samuti normaalsemaid töötingimusi. Unustatakse ,et meil on ka Euroopa riikide lepped , ravitakse seal meid ja meie siin peame hakkama saama.
      Need on vajalikud eesmärgi Keskerakonna poolt nagu ka Haapsallu raudtee rajamine uuesti. See vähendab oluliselt maanteel veoste tulva ja sõidukeid, milline on nii lähi Tallinna ja Tallinnale kasulik

  2. TÕNIS Keldsar 2 aastat ago
    Reply

    Kellele seda haiglat vaja on? Lasite meditsiini põhja. Pange kogu süsteem. Vene ajal inimesed said abi kuid nüüd valitsr “litsimaja, Haiglaid ehitades varastatakse pool raha ära, Kust muidu tulevad limusinid ja lossid

  3. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Keskerakond on alati oma lubadusi täitnud aga reformierakondased on kavalad ja erilisi lubadusi ei anna sest teavad et nagunii ei täida.

    • Tõnis Keldsar 2 aastat ago

      Eve. Loe üles Keskerakonna lubadused mis nad täitnud on. Isegi ausust lubasid kuid rida varastamisega vahele jäänud ikka istuvad kõrgel kohal. Elusta Repsist.

  4. Tõnis Keldsar 2 aastat ago
    Reply

    aitame UKRAINAT.
    Eestis on väga palju noori Ukraina terveid ja puhanud mehi. Saadame nad oma kodumaa vabaduse eest võitlema. Praegu enamus on tegevuseta.

  5. Tõnis 2 aastat ago
    Reply

    Kogu meditsiin on upakil. <haiglaid on küll. Tehke kogu süsteem korda nagu vene ajal oli ja inimesed saavad
    abi. <Haiglaid on piisvslt. Kogu raha aga läheb sulide tasku.

  6. Võiks inimesi ja loomi austada 2 aastat ago
    Reply

    Alustaks sellest, et kaotaks paisu eest perearstid. Iga haige peaks saama otse pöörduda eriarsti poole. Vale diagnoosipuhul puhul peaks õigus olema eriarsti vahetada.

    Eriarsti aja saamine peab olema 24 tunni jooksul.

    Kindlasti tuleb taastada kord kui veterinaanarstid olid tasuta. Miks peavad pensionärid maksma oma lemmiklooma ravi eest. See peab olema tasuta.

    Samuti peaks olema pensionäridele lemmikloomatoetus, kuna koerte ja kasside toidud on oma hinnalt ületanud igasugu mõistlikuse piirid. Saab see riik toetada ülerahvastat maailma lastetoetustega, siis saab ka toetada keskonnahoidlike inimesi, kellele on lemmikloom sõbraks.

  7. eelmisele 2 aastat ago
    Reply

    Sunu 3 esimest lauset õiged. Nõukaajal olid eriarsti järjekord küll mitte 24 t /võis ka kohe saada kui juhtus /
    vaid 3 p.Onoloogile max 2 nädalat. Tavaliselt lühem.
    Perearstid olid ka rohkem gripi raviks ja töövõimetuslehe tarvis.Inimene teab ise kuhu pöörduda ja kui valesti või teist arsti ka vaja saab eriarst suunata. MILLEKS ERIARSTE ÜLDSE VAJA KUI PEREARST PEAB OSKAMA KÕIKE RAVIDA ,DIAGNOOSIDA NAGU KREUTZWALDI AAL, kes samuti arst oli alates peast kuni alumise otsani.
    Veterinaarid ei olnud ka nõukaajal tasuta kuid nende tase ja varustus alla kriitikat Nii jubedaid hindu aga ei osatud ineski näha..Nüüd küll on osadel
    vanadusest nõtru aparaate, kuid kas ka oskusi?! Hoolimata koletutest hindadest. VETERINAARASUTUSED TULEKS ÜLE LITSENTSEERIDA JA VAADATA TÖÖTAJATE TEGELIKKE OSKUSI JA HOOLIMIST.
    PENSIONÄRIDE PENSIONID PEAVAD OLEMA EUROOPALIKUD JA KINNITATUD HARTAGA TÄIELIKU ÜHINEMISE LÄBI!
    Kui meie poliitikud küivad maailmale moraali , humaansust ja elamiskunsti õpetamas on pensionäride enamiku olukord HÄBIVÄÄRNE ja NALJAKAS.Tegelikut suuda kassigi üleval pidada ja ravida.
    Eks nad siis ise vaata, kuidas raha kasutavad.KIndlasti ka lemmikloomadele, sest mis halba on selles kui loom on sõbraks ???!
    Maailm on jah üle rahvastet ja sigivus kasvab järjest astmeti.
    Sinu “kavalused” siin on koomilised.

  8. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Olin luumurruga hailas Tallinnas ja pärast taastusravil. Olen väga rahul sest hoolitsus oli suurepärane, toit normaalbe ja tasu imeväike peaaegu olematu. eks see oleneb ka sellest et Tallinnas on keskeranondlik valitsus. Elan Mustamäel mille ja siin tegutseb suurepäraselt minu lemmikpoliitik Lauri Laats. Üldse on Keskerakond parim erakond ja tahaks et keskerakondlasi valitaks Riigikokku sest nad teevad tööd meie riigi heaks.

  9. evele jt. 2 aastat ago
    Reply

    Ema oli mul operats. Ida-Tallinna Haiglas aastate eest,Opereeris tark ja südamlik arst, meesterahvas oli, luumurdu reiekaelas. Õnnestus. Emal oli õnne kukkuda Tallinnas, sest muidu oleks ta viidud maakonnahaiglasse
    ja seal kas üldse opereeritud olekski, sest oli 86 aastane ja väikese pensioniga.Oleks pistetud kuhugi vanadekodu surilasse või nn.hooldushaiglasse võrevoodisse, kuhu oleks lõpnud mingi põletikuga kas luudes,
    kopsus või kuseteedes. kuni see jõudnuks neerudeni -piin missugune.
    Eelkõneleja räägib siin taastusravist. Tema ei saanud mingit taastusravi, see oli tasuline. Õnneks oli neil vana tark sanitar, kes utsitas teda peale operats. rulaatoriga koridoris kõristama ja ka arst käskis juba 3.ndal äeval
    voodist tõusta. Ta saigi terveks. sest olid vähemalt 2 Hoolivat inimest, kel südametunne õige koha peal ,lämmatamata. Need polnud pragmaatilised selekteerijad, kes kuhu ja vanus jms. Aga raha otsustas siingi taastusravi saamise võimaluse.
    Kui tekib kiuslik küsimus, et miks mina emal ravi kinni ei maksnud, siis olin Eesti toimetulelu peal 76.-krooni
    jäi mulle kätte peale seaduses ettenähtud kulude tasumist, söögiks, sõitudeks, ravimiteks, jalatsiteks, hügieeniks jms.Olin siis eas 55 a kui vanasti pensionile sai, nüüd aga pikendati pensionilemineku iga 63 aastani, minul
    aga kroonilised haigused võtsid kogu jõu, ega saanud neid tõestadagi, selmet veel tööd jaksata teha või leida.
    Tõestada ei saanud, sest polnud haigekassakaartigi.
    Sellest hoolimata mind ka varem pensionile ei lastud. Olin ikka toimetulekul, haiguskindlustuseta töötu kes enam töötada ei jaksanudki ja kellele ei leidunudki tööd.
    Ja kuigi olin lisaks onkol. arvel igaaastaseks kontrolliks mõukaajast, siis nüüd ,kuigi haigused olid ju paberkaartides kirjas,võeti seegi kontrollivõimalus ära. Kui kohale läksin öeldi, et on vaja perearsti suunamist.
    Küsisin, et mida teab sellest perearst ja et käin juba 35 a.onkol. katsub kätega ja vaatab, aparaate ei kasutagi, et kas pean maksma 25 .-krooni põranda kulutamise eest? See oli veel krooniajal.Vaat selline suhtumine.!

  10. ............. 2 aastat ago
    Reply

    1. Mis tervishoidu puutub, siis tuleks ravimite kättesaadavus apteekides teha võrdseks teiste arenenud riikidega. Ehk siis ravimid, mida lubatakse vabalt, ilma retseptita, müüa näit. Soomes ja Saksamaal, peaksid olema müügis ka Eesti apteekides. Teatud ravimite keelustamise ja viletsamatega asendamise on põhjustanud ravimifirmade poolt makstav altkäemaks. Kui käsu korras selliseid probleeme ei lahendata, on tegemist korruptiivse seaduse ehk korruptiivse poliitikaga.
    2. Õiglane ravikindlustus peaks olema riigi poolt tagatud kõigile Eesti kodanikele, ka töötutele. Täpsemalt – kui tööl käies on maksu makstud ja arstiteenust ei ole kasutatud, siis peaks töötuna olles olema õigus kasutada panustatud raha, ehk ravikindlustus peaks jätkuma ka töötuna.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.