Erikomisjon arutab finantsraskustesse sattunud omavalitsuste olukorda

Tõnis Mölder

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon peab täna avaliku istungi, et arutada olukorda finantsraskustesse sattunud kohalikes omavalitsustes.

Erikomisjoni esimehe Tõnis Möldri sõnul oli haldusreformi eesmärk muuta kohalikud omavalitsused finantsiliselt tugevamaks ja haldussuutlikumaks. “Paraku näeme, et mitmed omavalitsused on just pärast haldusreformi võetud kohustuste tõttu sattunud rahaliselt keerulisse olukorda, mis võib päädida saneerimisprotsessiga,” ütles ta ja lisas, et raskuste tekkimisele on kaasa aidanud energia- ja teiste hindade, aga ka näiteks intressikulude kasv. “Soovime komisjonis saada ülevaate omavalitsustes tekkinud probleemidest, nende tõsidusest ja võimalikest lahendustest, mida saab pakkuda nii Rahandusministeerium kui ka riik oma abimeetmetega laiemalt.”

Erikomisjoni istungile on kutsutud riigihalduse minister Riina Solman, Rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste finantsjuhtimise osakonna juhataja Sulev Liivik ja regionaalhalduspoliitika osakonna juhataja Mart Uusjärv, Eesti Linnade ja Valdade Liidu tegevdirektor Veikko Luhalaid, Rõuge vallavanem Britt Vahter, Põhja-Sakala vallavanem Karel Tölp, Kohtla-Järve linnavalitsuse finantsteenistuse juht Elina Visk ja riigikontrolör Janar Holm.

Saneerimise algatamiseks peab omavalitsus esitama Rahandusministeeriumile taotluse. Rahandusministeeriumi andmetel ei ole ükski omavalitsus praegu seda teinud, küll aga peavad kaks omavalitsust – Põhja-Sakala ja Rõuge vald – ministeeriumi vastava komisjoniga konsultatsioone, et selgitada, kuidas ise oma finantsprobleemidega toime tulla. Seaduse kohaselt võib omavalitsus esitada raske finantsolukorra ohu kõrvaldamise menetluse algatamiseks taotluse, kui omavalitsus ei suuda finantsdistsipliini tagamise meetmeid rakendada või ei suuda meetmete rakendamisest hoolimata oma kohustusi püsivalt täita.

Komisjoni avalik istung algab kell 13.15 ja seda saab jälgida veebiülekandes.

Videosalvestisi istungitest saab vaadata Riigikogu YouTube’i kanalil. (NB! Salvestised jõuavad veebi viivitusega.)

5 kommentaari
  1. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Tuleb lõpetada surmarelvade andmine Ukrainale. Võikeriikidest ei olene midagi maailmas nagunii- Keskerakondlased on alati teinud paju head meie rahvale ja võimule tulles alati täitnud oma lubadusi.

    • Bogdan 2 aastat ago

      Tegu on venemaa kodusõjaga. Meil pole vaja torkida.

  2. Jurakas 2 aastat ago
    Reply

    Sissejuhatuseks tuleks omavalitsusreformi eestkõnelejad ja takkatõukajad lampkasti uputada. Teiste nendesuguste iga-hinna-eest reformijate hirmuks!

    Sest juba KOV reformi alguses teadsid vandenõuteoreetikud, et:
    Kui kaks santi leivad ühte kappi panevad, siis ei ole tulemuseks rikas perekond, vaid santlaager!

    Ning järjekordne vandenõuteooria on õigeks osutunud ning “ametlik ja õige” allavett läinud!

  3. VALIGE RIIGIKOGU VALIMISTEL 963 /Harju-Rapla/ 2 aastat ago
    Reply

    Raivo Uukkivi on see mees, kes on erinevaid valdasid juhtinud -Rae, Raasiku, Võsu ja inseneri-juhtimise kõrgharidustega. Ise peab kivitalupuhkus.ee – mis on tema kätetöö. On maast madalast teinud kõvasti tööd, alates automaalrist, peainsenerini ja hiljem valdade juhtimised.

    See mees näitab kuidas KOV saavad hakkama…. , Valige ja andke hääl temale!

  4. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Praegune valitsus meie riigi heaolust ei hooli sest neil on muud huvid. EL-ust abi ei saa kuna nad on tegevuses sanktsioonide väljamõtlemisega mis kahjustavad hoopis Euroopa riike rohkem kui Venemaad.samal ajal surevad inimesed vähihaigustesse aga ravimit pole. peakamandaja on Biden kellel vähe oli naftariikide pommitamisest nüüd andes relvi Ukrainale ässitas sõjategevust et Venemaad nõrgestada. Venemaa ju ka naftariik- Poleks hakattu väljaspoolt ässitama ja relvi andma poleks ka sõda ja raha jätkuks EL-ul euroopa riikide abistamiseks. Aga Ukrainas oleks jäänud kõik nagu oli. Ega seal midagi hästi polnud sest neil on väga vilets president kuid vähemalt verevalamist poleks.Ka USA-l oleks võinud olla normaalne president ja maailmas oleks rahu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.