Tõnis Mölder: Eesti metsade raiemahtu tuleb langetada 8 miljoni tihumeetrini

Tõnis Mölder

Riigikogus menetluses olev Eesti metsanduse arengukavas sätestatud liiga suur raiemaht jätab võimaluse majandada metsi samas mahus nagu praegu ehk järgmise kümne aastaga meie metsatagavara väheneb veelgi väga suurel määral ning seeõttu teeb Keskerakonna fraktsioon muudatusettepaneku viia arengukavasse sisse konkreetne raiemaht, mis jääks vahemikku 8 miljonit tihumeetrit aastas, ütleb endine keskkonnaminister Tõnis Mölder.

“Viimastel aastatel on tagavara langenud ning ainult raiemahu numbri alandamisega saame tasakaalu tuua taas metsade ökoloogilise mitmekesisuse ja majandamise vahel,” ütleb Tõnis Mölder. “Valdkonna arengukava peab sisaldama ülevaadet olulisematest poliitikainstrumentidest, mille kaudu seatud eesmärke saavutada. Hetkel menetluses olev arengukava ei anna ühtegi konkreetset ja siduvat ülesannet valitsusele ega keskkonnaministrile, mis tähendab et raiemahud võivad olla ka järgmistel aastatel samas suurusjärgus kui praegu.”

Tõnis Mölder toob välja, et Keskkonnaagentuuri ja Keskkonnaministeeriumi kliimaosakonna novembris avaldatud uute arvutuste järgi saab Eesti täita Euroopa Liidu ees võetud CO₂ sidumise kohustust vaid siis, kui raiemaht jääb alla üheksa miljoni tihumeetri aastas. “Seetõttu teeb Keskerakond ettepaneku viia arengukavasse sisse konkreetne raiemaht, mis jääks vahemikku 8-10 miljonit tihumeetrit aastas ehk me hakkaksime järk-järgult tulema tänasest raiemahust allapoole ning liiguksime raiemahu suunas, mis jääb selgelt alla 9 miljoni tihumeetri aastas.”

Keskerakonna volikogu esimees lisab, et sarnast muudatust peaks toetama ka tänane keskkonnaminister, kuna nende enda valmisprogrammis on konkreetne lubadus viia raiemaht lähiaastatel 8 miljoni tihumeetrini. “Loodame, et osa koalitsioonist, kes hoolivad ka tegudes Eesti metsadest, toetavad Keskerakonna ettepanekut. Mets on sarnaselt põlevkivile meie rahvuslik rikkus, millega tuleb targalt ümber käia,” märgib Tõnis Mölder.

12 kommentaari
  1. robert 2 aastat ago
    Reply

    Võta sa kinni kellel õigus kellel mitte IT ajastul peaks ju olema võimalikarvestada üsna täpselt nii raiemahtu metsa tagavara kui juurdekasvu Ometi on see nagu pudru ja kapsas segi nii nagu selle kurikuulsa CO2 arvestusega Lollus on metsa ülemäära langetada Sama lollus on Euroopa ees põlvitada ja laste raieküpsel metsal mädaneda Vaatan seda kesikute jutuparaadi ega näe ühtki metsaharidusega inimest Aina jutupaunikuid juurde Eesti metsaettevõtted sulguvad eelarve miinuses inflatsioon laes aga keskpundi unistajad lasevad muudkui lõualuudel käia

    • Bogdan 2 aastat ago

      Meenutagem meie Mart Helme mõningaid väljaütlemisi, millele alati järgnes kohutav kiljumise ja nahutamiste laviin.
      Koroonaviiruse vastu soovitas Mart Helme hanerasva rinna peale määrida. Hiljem teatasid professionaalsed meedikud, et see meede tõepoolest hõlbustab mõningaid haigusnähtusid.
      Mart Helme rääkis õõnespeadest, kes Tallinna ülikooli kasutavad kanalina sisserännuks Eestisse. Mõni aeg hiljem tuvastas PPA, et väide vastab tõele.
      Mart Helme juhtis tähelepanu sellele, et Saksamaa kaitseministri Ursula von der Leyeni tegevuse tulemusel on Bundeswehri võitlusvõime oluliselt kahanenud, ja soovitas igaks juhuks välja töötada plaani B usaldusväärsete sõjaliste liitlaste leidmiseks. Nüüd on selgunud, et Bundeswehri arsenalides on varustusega tõesti probleeme.
      Enne Vene-Ukraina sõja uue aktiivse faasi algust 24. veebruaril 2022 näitas Mart Helme kaardil, kuidas Ukraina on geograafiliselt kolmest küljest sisse piiratud, ja märkis murelikult, et selline seis lausa kutsub agressorit olukorda ära kasutama ning alustama pealetungi. Mis ka juhtus.

  2. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Väga õige jutt.Muidugi on sest keskerakondlased on hoolivad ja töökad.

  3. nuhtluseks 2 aastat ago
    Reply

    JÄTKE METSAD RAHULE – !
    VAATASIN TELEKAST KUIDAS TRÜ TEADLASED LEIUTASID PUIDUST PLASTMASSI TOOTMISE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    /muidu saab plastikut naftast, aga Vene enam naftat ei anna/ ET NÜÜD HAKATAKSE KASEPUIDU JÄÄKIDEST
    /tselluloosist veel vähe!/ TEGEMA PLASMASSE.
    AGA JÄÄKE TEKIB -TEKITATAKSE JU ROHKEM JA ROHKEM, SEEGA RAIUTAKSE KA ROHKEM JA ROHKEM , ET KASUMIT SAADA JA KA VÄLISMAALE MÜÜA= RÜÜSTAMINE. HIINAS ERITI SUUR TURG:
    VAAT KLASSIKALIME nÄIDE, MILLINE ON KAHJULIK TEADUS.= EBAEETILISE SUUNAGA.

    • No mis rumal jutt see nüüd on 2 aastat ago

      Eesti metsad on üleküpsenud ja vajavad raiet, et parandada näiteks pensionäride elu. See on tore kui puitu osatakse väärindada ja sellest plastikut toota. Ainus, sealt tulev kasum peab minema ainult pensionide tõstmisse. Ärikatele mitte kopikat, samuti ei tohiks seda raha kasutada sõjavarustuse ostmiseks – see raha peab 100 protsendiliselt minema pensionide suurendamiseks.

  4. eelmisele 2 aastat ago
    Reply

    Jälle JUNNJITLANE pildile roninud.
    Pensionäride elu parandamine ei pea käima metsade raiumisega. Raha küll on aga seda ei OSATA-VIITSITA OSATA kasutada nagu tegelikult vajatakse.
    Üleküpsenud? Mets on Elussüsteem. Ta elab ja sureb loodusest määratud kora alusel, mitte inimene ei saa määrata ta “küpsust” Ka Põhjala puud elavad mitmeid sadu, isegi tuhandeid aastaid. Mets on looma,linnu kodu.
    ;ets Elab.
    Pole vaja raiuda ega ka väärindada. Lihtsalt jätta elusloodus rahule.
    PUIDUST PLASTIKUT TOOTA, KUIDAS SAAB NII RUMALAT ASJA RAHASTADA. Kui MISKI SISSE TLLB VÕI LOODETAKSE ET TOOB, SIIS HAKATAKSE AHUSEST RAIUMA JÄRJEST ROHKEM JA “VÄÄRINDAMA” KUI PLANEET LÄMBUB PLASTIKUS JA INIMESTELE ON SELLE MOLEKULID KAHJULIKUD – KEEGI NORM. MÕISTUSEGA EI HOIA ÕLI VÕI VEINI PLASTIKUS, KONSERVITOOSID ALUMIINIUM /Alzh./ VÕI SEDA KATTEV KILE, MIS TERVIST KAHJUSTAB. EI PALI 2 spl. RIISIPUTRU PLASTKARPI, ET SEDA VEEL 80 cen EEST MÜÜA ENNE POE SULGEMIST.
    SÕJAVARUSTUSELE TÕESTI EI PEAKS RAHA KULUTAMA, SEST SELLEST POLE ABI ÜHELGI MIKRORIIGIL .
    KUI MINGI SÕJALINE BLOKK TAHAB TEDA KAITSTA, st. ENESE MÕJUSFÄÄRIS HOIDA, / see tahtmine ei olene mikroriigi püüdlikkusest ja tublidusest relvaostul,jm,sõjamajapidamisel omalt poolt/SIIS TEEB TA SEDA OMA VAHENDITEGA JA MIKRORIIK “MAKSAB” SELLE EEST SÕJATALLERMAAKS OLEMISEGA KÕIGE ROHKEM
    JUHUL KUI SÕDA PUHKEB. ca 500 miljonit või rohkem on sõjatehnika jms,kulud? See on tõepoolest see summa, millega saab pensionid tõsta Euroopa tasemele. OLeme Euroopas eelviimased Iirimaa ees, kes oskas nälgida ja näljutada oma rahvast, 2 sajandi eest , millest üle poolte on välja rännanud või surnud.

  5. KILPLASED 2 aastat ago
    Reply

    USA-s vist arendati välja KUNSTLIHA TOOTMINE + tselluloos jm. materjalid, KUNSTNAHK, RIIE tootmine
    SEENENIIDISTIKUST. VAAT SEE ON TÕESTI POSITIIVSE SUUNAGA TEADUS = EETILINE.
    SEENED SISALDAVAD MUIDE KASULIKKE VALKE JA MINOHAPPEID, TERVENDAVAID AINEID AJULE JA TEAT. LIIGID VÄHIVASTASED.
    PEALE SEDA, KUI MEIL RAIUTI ESIMESED LANGID 500 m KAUGUSEL SEENEKOHTADEST EI KASVA SEAL JUBA 5. AASTAT MITTE ÜHTAINSAMAT !!! SEENT.

  6. Raiemaht tuleks arvestada kokku 2 aastat ago
    Reply

    Kogu vabariigis tehtav raie – st. milleks istuvad KOV igasugused keskkonnaspets. , kes annavad lubasid välja ?
    Seaduses on olemas punkte ja kuskil sätestatud ka – asendusistutus on kohustuslik.

    Pange tähele , KOV ei võta neid koguseid arvele , samuti ei tea keegi kuipalju KOV kergteede tegemisel raiusid, maanteede ehitamisel …., raudteede ääres, elektriliinide ehitus ja puhastusraie kõrgmaterjalist, kõik riiklikud ehitused ja arendajad kõikjal. Isegi polügoonil hävinev kõrgkultuur tuleks mahakanda igaaastaselt raiemahu hulka.

    Kõik need kogused tuleb Keskkonnaministeeriumi ametil liita kokku tm ja see peab kajastuma RMK raiemahus , kus RMK peaks vastava dokumendi saamisel võimaldama 50% asendustistikud – lehtpuud ja okaspuud.
    Siis saaksime selge pildi – seda aga siiani pole tahetud. Kajastuma peaks tegelikkuses kõik, mis kaob ja teada peaks olema , kus kohustus asendusistutuseks. Tegemist on ju planeeritud tegevusega , mitte alati lageraiega kuid arvestades piirkonna puistu % , siis on vähenemised olulised. Täna on kõige ebaselgem osa puistu omanikel raiumine ja see küttepuuks tegemine ning müük…. (nad ei taha arusaada, et see pole seenelkäik või marjade korjamine ja tahavad veel, et neile makstaks ka mingit vahet ).
    Ärgu keegi arvaku, et raievajadusi teen maha – ei, kõik peab kajastuma ja olema summeeritud. Siis saame rääkida võimalikust tegelikkusest , raiemahus.
    Kuni on vaid saalitäied värvitud ja kleebitud küüntega toksijaid- ongi ebaselgus.
    Kuidas oli EnsV ajal – olid metsavahid ja nad teadsid kõike. Kui meil on Kalainspektorid , miks pole metsavahte- neil oli tollal õigus kõigile teha ettekirjutusi ja nii peaks see ka täna olema , kus on ideaalsed mõõtmis ja vaatlustehnikat. Ka tavakodanikust metsaomanik peab olema alluja selles osas- praegu on nii, et nemad keelavad Liinimeestel raiet, jne. , ise ei tee- sest pole raha ja tehnikat aga äritsemiseks ja varguseks on oskusi piisavalt või kui keegi satub seal metsas jalutama, siis ka püssi näidata või teed sulgeda….
    EV on Ahvide planeet -kunagi Mirabilia sarjas ilmus või siis Saltõkov-Štšedrini, Ühe linna ajalugu – lugege ja saate aru, et meil on ühesugused vaevused Venemaaga , valitsemisel ja vahutamise osas.

  7. laste narrimine 2 aastat ago
    Reply

    Istutatud mets EI OLE METS. Vaatan linnas vahel, kuidas puid istutatud – LIIGA TIHEDALT JU!!! KUiDAS VÕIVAD
    NII LOLLID OLLA!??? LINNA EI KÕLBA OKASPUUD JA VEEL TEEDE ÄRRDE,SEST NENDE OLkkAD uMMISTUVAD TOLMUST JU!
    KUI METSAS ISTUTAT.PUID TULEB TEADA, MISSUGUSED PUUD SOBIVAD OMAVAHEL KOKKU- KOOS ELAMA.
    NEID PUUPÕLDE ON VAJA ÄRIKATELE – PIONEERID ISTUTAVAD TASUTA HEAS USUS .ET TEEVAD HEAD JA ÄRIKAD PANEVAD RAHAD RAIUMISEST TASKU.
    ÕPPIGE ELAMA ILMA PUIDUTA -LEIUTAGE. AINA VÕTMAS, AINA KOKKU KRAAPIMAS OMA KARVASTE KÄMMALDEGA!

    • ... to Laste narrimine 2 aastat ago

      küsimus ongi selles, et igasugune puistu tuleb lugeda raiemahuks – loodan, et sa saad aru : jutt on riigis raiemahust ja arvestades kõik puistud sellesse mahtu , ei saa raiemahtu paisutada pidevalt. Roheluse osa peab jääma tasakaalu ja sellevõrra on laaned, metsad paremini kaitstud, sest meil läheb osa suurest raidest otse – ahju, ka soojus- ja -elektrijaamadele. Suurpuistute alal on liigirikkus – floora ja fauna.
      Istutatud mets – on metsa või kõrghaljastuse hoidmise üks vorm. Teine variant – metsades jäetakse lisaks seemnepuud.
      Sinu arusaam – linna sobib väga hästi okaspuu, ongi vaja rohelust aastaringselt ja mis ka tolmu kinni võtab. Lehtpuudel on ka oma koht, kuid alati tuleb arvestada, et lehtpuude variandid on tihti allergilisemad ja hilisem lendlev rämps samuti

      Sa kirjutad oma suurte tähtedega – läbisegi : lapsed, tolm, ärikad, pioneerid …., pigem tundub sul vajadus Paldiski mnt. külastuseks

  8. eelmisele 2 aastat ago
    Reply

    Sind ei aita ka Paldiski mnt, enam.! Sa ei suuda üldse aru saada millest jutt. Okaspuud SUREVAD linnas.
    Eriti seedrid. Lehtpuudelt tulev pole tämps, vaid loodus ja ilu. Allergikud on omaenese alateadvuse viha ohvrid.
    Istutatud metsad on ÕNNETUTE PUUDEGA puupõllud. Suurem osa neist kuivanud ja seal ,surnud metsas ei ela isegi linde.
    Sinul on ükskõik kui surma ja vaeva energia ümbritseb, sest sina paksupealine, seda ei tunne.Sa tekitad seda meeleldi juurde, et saada omaa kasum ja oma jämedad läbumõnud. Su tunnetus on pea olematu-tuim,jõhker, pragmaatiline, jäme. Sa ei arene ega lase areneda millelgi heal, sa vaid s….ttad kõike peenenergiast tulenevat
    kõikjal, kuhu satud. Sa pole surematu ega igavene. Tuleb aeg, kus saad tunda kuis JÄMEDUS on pööratud sinu vastu.

    • to eelmine 2 aastat ago

      niipalju sa siis teadki , sulle ei aita Paldiski ka … Okaspuud ei sure linnas- kus pole neid maharaiutud – Vaata Merivälja, Metsakalmistu, Pärnamäe, Pirita, Muuga, Sütiste , Männi park, jne.
      Eriti seedrid – no see karje on sul vales kohas – see pole kunagi Eesti puu olnud ja ta kuulub Okaspuulaadsete seltsi ning pigem ei talu ta meie temperatuure – mis võivad olla väga madalad või liialt kõrged , samuti liigniiskus.
      Ja teiseks, sa plätrad niisama – ehk siis ajutult ja arusaamata, kuidas võiks säästa üldiselt kõrgpuistuid ehk siis metsa sellevõrra kui oleks kogu tarve – raie arvelevõetud.
      Sa oledki nende juhmakatega ühel pingil.
      Jõudu sulle

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.