Andro Roos: Mis oleks, kui tühistaks kõik maksud ja rakendaks vaid ühte?

Andro Roos

Andro Roos, Tartu hoiu-laenuühistu juhatuse esimees ja Keskerakonna kandidaat Riigikogu valimisel Tartu linnas 

Varem või hiljem vajavad meie maksu- ja rahasüsteem radikaalset muutust. Põhjus on lihtne: senised ei toimi ja on ajale jalgu jäänud. Õige on minna üle ühele ja ainsale maksule. Eeskujuks saab võtta süsteemi, mis Euroopas kord juba olnud. Tänapäeva elektrooniline raharingluse korraldus annab selleks ideaalse lähtealuse.

Rakendada saab nn ühemaksusüsteemi näiteks samas korras, nagu pangad koguvad ülekannete teenustasusid. Sellise maksusüsteemi esmane käegakatsutav tulemus on see, et kogu maksuameti kuluka haldusaparaadi saab kaotada, samuti maksupettused.

Selline maksusüsteem eeldab ka rahasüsteemi muutmist. Nimelt tuleb intressipõhiselt rahasüsteemilt üle minna negatiivse intressiga rahasüsteemile (nn kadurahale). Tegelikult on see kaduraha midagi sellist, nagu hiljuti tegi Euroopa Keskpank. Vahe seisneb ainult selles, et kui EKP negatiivse intressiga eurost said kasu suurpangad ja globaalsed korporatsioonid, siis kaduraha hüvedest saaksid osa kõik ühiskonnakihid, kuna see oleks üleüldine raharingluse põhimõte kogu ühiskonnale.

Mida head annab selline maksu- ja rahasüsteem pikemas plaanis? Vaatame ajalukku. Alates aastast 973 toimus Inglismaal raha nn ümbermüntimine iga kuue aasta tagant. See toimus järgmiselt: Inglise kuninglik riigikassa muutis iga kuue aasta järel olemasolevad rahamärgid maksevahendina kehtetuks, kogus need kokku ja andis välja uued rahamärgid. Seda aga nii, et iga nelja vana rahamärgi vastu andis välja ainult kolm uut rahamärki ehk 25 protsenti vähem.

Iga kuue aasta tagant korrigeeris kuninglik riigikassa ringlusse lastavate rahamärkide koguarvu, lähtudes otsuse tegemisel järgmise kuusaastaku planeeritavast riigi üldisest rahavajadusest reaalmajanduse käitamisel.

Sellel ümbermüntimisel oli kaks peamist mõtet. Esiteks toimis see riigi elanikele ühe ja ainsa maksuna. Maksumääraks oli seega 25 protsenti kogurahamassist kuue aasta peale ehk 4,17 protsenti aastas ehk 0,35 protsenti kuus.

Teine positiivne nähtus ümbermüntimises oli see, et kuni münte ümber vermiti, ei kaotanud raha ise väärtust, puudus inflatsioon ja see toetas majandusekasvu.

Selline ümbermüntimisel põhinev süsteem kattis õige pea lisaks Inglismaale terve Lääne-Euroopa. Tollases Euroopas toimus suur majanduskasv ning demograafiline plahvatus. 1180.–1230. aastatel oli Euroopas esimene ülikoolide asutamise laine. Uuendustest võitsid suurel määral mitte ainult ülikud, vaid kõik inimesed.

Ametlikke pühi oli aastas vähemalt 90 päeva ja mõned ajaloolased väidavad, et isegi kuni 170 päeva. Niisiis, käsitööline töötas keskmiselt mitte üle nelja päeva nädalas ja tööpäev oli seejuures rangelt piiratud kuue tunniga. Näiteks kui Saksoonia hertsogid püüdsid pikendada tööpäeva kuuelt kaheksale tunnile, tõstsid töötajad mässu.

10.–13. sajandi majanduslikust heaolust kõneleb näiteks fakt, et erakordselt palju ehitati kirikuid ja katedraale. Neid ehitasid kohalikud kogukonnad omale ise ja oma raha eest.

On mõtteainet.

5 kommentaari
  1. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Ega ükski keskerakondlane halba nõu ei anna. Keskerakondlased teevad kõil mis võimalik meie riigi ja rahva heaks ja kahju on et valitakse ka reformierakondlasi kes pole midagi head teinud. Praegune valitsus on vilets. Isamaa lased on Reformierakondlasre käsualused. Neil on küll valimiste eel ilusad sõnad mis meelitavad inimesi neid valima aga mingit yegevust selles suunas pole, tühjad sõnad ja see et nad ühinesid Reformierakonnaga ja täidavad nende käske olles vaid aavulise ülekaalu täiendusefs näitab et valides neid ei muutu meie riigis midagi paremaks ja seda loota et nad ühinevad Eestimaa parima erakonnaga Keskerakonnaga pole mõtet sest ainuke tubli isamaalane Seeder pole enam Isamaa erakonna esimees. MINA TAHAKSIN ET RIIGIKOGUSSE VAPITAKS TEADLASI, KESKERAKONDLASI JA EKRELASI. SIIS OLEKS LOOTA MEIE RIIGIS ÕIGLAST JA PAREMAT ELU.

  2. Margus 2 aastat ago
    Reply

    Hea mõttekoht just Venemaa ja Ukraina (ja Valgevene?) juhtkonnale. Väga paljuski ongi see 25%, mille eest linnu prustatakse ja inimesi tapetakse.

  3. ?! 2 aastat ago
    Reply

    MEIL ON REFORM, EESTI 200 JA PAREMPOOLNE PARTEI, KESKID ON JÕUKATE KESKMIKE VÕI KA RIKKURITE EES LOOKAS, ISAMAA VAATAB KELLE HÕLMAALLA SOKUTADA ja SOTSID POLE KUNAGI OLNUD SOTSID, NÕÕD SIIS ÄKKI LUBASID 1200 PENSIONIT!
    KUS ON MEIE VAESTEPARTEID, TÕELISED=ENNAST TÕESTANUD SOTSID JA VASAKUD???
    KUI ON NII PALJU VILETSUST KUI EESTIS, SELLINE KIHISTUMINE, KERJUSPENSIONID, p… KEERAT MEDITS.
    EEMALEHOIDUMINE JA RAHVA HULGAST ÜHIKUTE MITTEKUULAMINE, KES OMA HUVIGRUPILE VAJAVAD VASTAVAID SEADUSI JA TOETUSI JA ÜMBERKORRALD. HALDUSES = OLUKORD VÄGA KREENIS – SAATUSLIKULT KREENIS?

  4. Veelgi 2 aastat ago
    Reply

    arukam oleks kehtestada isikuline rahakaart. Tahab Kärna Ärni sõita Lihavõttesaarele, on ta kaardil vajalik raha (umbes 5000€) olemas, mine sõida. Ilmneks et 95% inimestest kulutaks tegelikult oma arvelolevast arvest vähem. Mingit sukaäärt vaja pole. 5% on aga need, kes pole kunagi millegagi rahul ning on valmis ahnusest lõhki minema.
    Kui saaks ka raha kaotada ehk asendada rahakaardiga, läheks igast tehingust pool tarbimismaksust ostja ja pool müüja omavalitsuse arvele. Nt ruhnukas Tallinnas midagi ostes saaks poole tarbimismaksust oma valda tagasi, pool aga läheks Tallinna ärikatele.

  5. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Tulime riigikorra süsteemist kus : Komsomolidel ja ka Kom . parteilastel oli maksuke kas 2 % .
    Üleüldine tulumaks vist 7 %. Lastetusmaks oli ka vist 2 %.
    Eestis tuleks kehtestada pedede maks- see rahvarühm töötab rahva hiibe vähenemise suunas. amoraliseerivad tõelisi väärtusi Vargad kes varastasid lastelt vikerkaare,

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.