Keskerakond: puuetega inimeste sotsiaaltoetusi tuleb kahekordistada

Andre Hanimägi

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Andre Hanimägi andis üle seaduseelnõu, mille eesmärk on kahekordistada erinevaid puuetega inimeste sotsiaaltoetusi. Hanimägi toob välja, et kui puudega laste toetust on vahepeal tõstetud, siis ülejäänud toetused on muutumatuna püsinud alates 2006. aastast.

“Elu on viimase 17 aasta jooksul oluliselt kallimaks läinud. Tarbijahinnaindeks on vaadeldaval perioodil tõusnud rohkem kui 280 protsenti. On kahetsusväärne, et ühiskonna nõrgimate gruppide hakkama saamine on olnud niivõrd pikalt tagaplaanil ja toetuse määrad on jäänud 2006. aasta tasemele,” lausub Andre Hanimägi. “Seadusemuudatus parandab puudega inimeste ja nende lähedaste toimetulekut ning vähendab inimeste vaesusesse sattumist.”

Andre Hanimägi sõnul on täna ametisse astunud valitsuse üheks prioriteediks läbi viia valimislubadustest kalleim ehk maksureform, mis annab suuremat sissetulekut teenivatele inimestele aastas 1200 eurot lisatulu, kuid puuetega inimeste toetuste tõstmisest ei ole koalitsioonilepingus paraku ridagi. “Muuhulgas soovime keskmise puudega lapse toetust tõsta 276,16, raske puudega lapse toetust 322,20 ja sügava puudega lapse toetust 483,30 euroni,” loetleb Hanimägi.

Puudega lapse toetuse, puudega tööealise inimese toetuse, puudega vanaduspensioniealise inimese toetuse, puudega vanema toetuse, õppetoetuse ja täienduskoolitustoetuse suuruse aluseks on sotsiaaltoetuste määr, mille kinnitab Riigikogu igal aastal riigieelarvega. Sotsiaaltoetuste määra aga ei ole alates 2006. aastast muudetud. Keskerakonna fraktsiooni eelnõu mõju riigieelarvele aastas on ca 60-70 miljonit eurot.

1 Kommentaar
  1. Vot tak 1 aasta ago
    Reply

    Pole enam teie otsustada!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.