Andre Hanimägi: peretoetuste kärpimisega lörtsib valitsus usalduse tähendust mitmekordselt

Andre Hanimägi

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon ei toeta täna usaldushääletusele minevat perehüvitiste seaduseelnõu, sest valitsuse plaan minna sajandi madalaima sündimuse taustal peretoetusi kärpima on vastutustundetu.

Sotsiaalkomisjoni liige, Keskerakonna saadik Andre Hanimägi sõnas, et on märgiline, et peretoetuste kärpimine on esimene valitsuse usaldamisega seotud eelnõu ehk sõna “usaldust” lörtsib valitsus mitmekordselt. “Esmalt valimiseelsel ajal sellisest plaanist vaikides, siis äsja vastu võetud peretoetuste vähendamise eelnõu esitades ning nüüd seda usaldushääletusega sidudes,” leidis riigikogulane.

Hanimägi ütles, et Keskerakonna fraktsioon esitas perehüvitiste seaduseelnõule 19 muudatusettepanekut, mille eesmärk on väärtustada kõiki lapsi ja tagada peredele kindlustunne, kuid ühtegi neist ei arvestatud. Keskerakonna fraktsioon tegi muuhulgas ettepaneku tõsta lapsetoetus 100-150 euroni sõltuvalt riigieelarve võimalustest, mis on Hanimägi sõnul riigipoolne signaal näitamaks, et iga laps on võrdselt oluline. “Koalitsioon on väitnud, et üks peretoetuste kärpimise põhjus on õiglustunne, kuid lapsetoetusi – nii, nagu erakonnad on enne valimisi lubanud ja sidusrühmad ning ühiskond soovinud – ei tõsteta,” lisas ta.

Keskerakondlane jätkas, et riik ei tohi käituda laste ja perede suhtes sõnamurdlikult, tõstes enne valimisi toetuseid ja neid kohe pärast valimisi kärpides. “Praegu on löögi all lasterikkad pered, homme võib kärpimise ohvriks olla mõni muu haavatav sihtrühm. Samas tehakse maksureform, mille eest saaks jätta perehüvitised kärpimata, tõsta lapsetoetusi, puuetega inimeste toetusi või midagi muud vajalikku,” lausus Hanimägi, kelle sõnul on lastetoetuste teemal parlamentaarse debati vältimine ja muudatusettepanekutest teerulliga üle sõitmine märk koalitsiooni nõrkusest.

Hanimägi sõnas, et keerulistel aegadel vajame usaldusväärset ja läbimõeldud rahvastikupoliitikat, mistõttu tuleks valitsusel loobuda lühinägelikust peretoetuste kärpimise plaanist. “Põhiseaduse järgi on lasterikkad pered ja puuetega inimesed riigi ning kohalike omavalitsuste erilise hoole all. Peretoetuste ootamatu vähendamine oleks selle põhimõttega vastuolus, eriti tänases kiire hinnatõusu tingimustes,” nentis ta.

3 kommentaari
 1. ei sa muretse tegelt 10 kuud ago
  Reply

  LAPSI EI TEHTA RAHA EEST, KULLA MEES. SEL VIISIL SEOTAKSE SELLINE “AUTASUSTAMINE” RAHATEENIMISEGA POOLETOOBISTE JA JOOMALEMBESTE EBASTAB. TEGELASTE POOLT.NARKOM. PSÜHHOP.
  EESTI VAJAB, OI KUIDAS VAJAB ! INTELLEKTUAALSEID JA INTELLIGENTSEID, EELKÕIGE TUNDEINTELLIGENTSEID INIMESI. Lapsed saa arugi üle 3 lauselistest tekstdest!!! Hiljuti tapis posike kirvega
  siili ja varese -tõesti tänuväärne järelkasv vanemate nägu ka ehk?Keskkonna nägu. ? Kui palju teisi olendeid
  meie teadmata surnuks piinatakse pooletoobiste või ahnete poolt …Nunnu-nunnu vaimsed erivajadused. Neil ka lubatud lapsi teha???

 2. Nojah 10 kuud ago
  Reply

  Keskerakondlased pole kunagi hoolinud meie rahva elatustaseme tõstmosest. Nad täidavad vaid oma kukruid rahaga . Ansip lubas meie elatustaseme viia viie parema hulka aga elatustase langes hoopis viimaste hulka. Ega praegu midagi paremat loota pole.Reformierakondlased kamandavad valitsuses ja nende kaaslased tõstavad vaid kätt olles kõigega nõus peaasi et võimul saab olla ja omale raha teenida ning see kuidas vaesemad inimesed hakkama saavad neid ei huvita.

 3. Nii 10 kuud ago
  Reply

  Peab ikka julm olema andes nii vähest raha invaliididele. kindlasti vajavad ka lasterikkad pered. k valitsuse liikmetel on raha küllalt ja neil on ükskõik kuidas vaesemad inimesed elavad.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.