Keskerakond: viime elektri üldteenuse kliendid universaalteenuselt automaatselt börsipaketile

Elektriliinid. Foto allikas: MKM

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Aleksei Jevgrafov esitas kliimaministrile kirjaliku küsimuse, kus tundis muret, miks Vabariigi Valitsus ei ole kiirendatud tempos viinud kliente universaalteenuse hinnalt tagasi börsipõhisele hinnastamisele, mistõttu tuleb enam kui 200 000 tarbijal maksta turutingimustest oluliselt kõrgemat hinda.

Oma vastuses minister nõustus, et probleem vajab kiiret lahendust ning sellest lähtuvalt tegi Keskerakonna fraktsioon valitsusele ettepaneku luua õiguslik võimalus viia elektri üldteenuse kliendid universaalteenuselt automaatselt börsipaketile, kui börsihind on soodsam.

Riigikogu majanduskomisjoni aseesimees Lauri Laats ütleb, et universaalteenus on oma aja ära elanud ega täida enam oma eesmärki. “Mai lõpu seisuga oli universaalteenusel üle 200 000 tarbija, kes maksavad turuhinnast oluliselt kõrgemat hinda. On arusaamatu, miks valitsus viivitab universaalteenuse hinnalt tagasi börsipõhisele hinnastamisele viimisega. Miks vaatab riik pealt, kui inimesed puuduliku süsteemi pärast elektri eest rohkem maksavad? Lasterikastelt peredelt raha ära võtmisega on Reformierakonnal niivõrd kiire, et see pannakse usaldushääletusele, kuid samal ajal vaadatakse pealt, kuidas tarbijad kõrge inflatsiooni tingimustes põhjendamatult kõrget hinda maksavad.”

Lauri Laats toob välja, et universaalteenuse hind on viimastel kuudel olnud mitu korda kõrgem kui börsihind – näiteks maikuu keskmine börsihind oli 6,56 senti kilovatt-tunni kohta, universaalelektri hind samal ajal aga 19,24 senti. “Valitsusel tuleb teha põhjalik analüüs, et hinnata, kas ja mil määral on universaalteenuse loomine üldse elektritarbijaid aidanud,” lausub Lauri Laats. “Samuti peame vajalikuks hiljemalt järgmiseks kütteperioodiks töötada välja pikaajalised lahendused Eestimaa inimestele, kohalike omavalitsustele ja ettevõtetele adekvaatse hinnaga elektri tagamiseks. Eelmine talv tõestas, et elektrihind börsil võib negatiivsete asjaolude kokkulangemisel üle mõistuse kõrgele tasemele tõusta.”

Lauri Laatsi sõnul on valitsus lubanud välja tulla eelnõuga, mis peaks olukorda parandama, aga seda alles sügisel. “Valitsusel puudub plaan, kuidas teenust konkurentsivõimelisemaks muuta. Keskerakond on valmis selles küsimuses appi tulema ja vajadusel ka suvel erakorraliselt kogunema,” lisab ta. “Maksutõusude kehtestamise ja abieluvõrdsuse tagamisega on koalitsioonil tuli takus, kuid perede ja ettevõtete toimetulekule vaadatakse läbi sõrmede.”

1 Kommentaar
  1. pole päris õige 1 aasta ago
    Reply

    las see universaalteenus kestab veel – praegu on ju näha, et reform on energiasüsteemi asunud erastama ja jupitama. samuti on öeldud , et elektrihind tõuseb sügisel ja kõik märgid on selles suunas – igasugused remondid , euroopa gaasitööstuste sulgemised jne.
    Praegu ju pole elektrihind kõrgein enam , vaid Konkurentsiam. põrsad on tõstnud edasimüüjatel Võrgutasusid ja lasknud lisada muid komponente jne.
    Üldteenus ongi iseenesest börsipõhine. Ja seadus nägi ette Universaalteenuse kaotamisel, Üldteenuse kasutajad on uuesti oma teenuses tagasi.
    Ja see ongi ju tore – ainuke teenus – kus elektrihind kui on 0 , siis ka väljendub nii tabelis järelekontrollil. Üldteenuselt jõuab alati minna muu paketi alustele.

    Ärge hakake rumalusega momendil tegelema – kui sügisel hinnad tõusevad , las RIIK maksab Universaalteenusel vahe kinni …. Elame oktoobri lõpuni ja näeme. Ja kui likvideerib selle teenuse , siis näeb – mis edasi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.