TANEL KIIK: Kui Läänemets pangamaksu läbi ei suru, ei ole mõeldav, et sotsid valitsuses jätkavad

Pangandus. Pank. Raha. Foto: Pixabay

Hiigelkasumeid teenivad kommertspangad peavad senisest rohkem riigikassasse panustama. Praegune olukord, kus pankade kasumid tõotavad tänavu tõusta miljardi euroni, kinnitab, et see oleks ainuõige tee.

Kedagi ei karistata

Pankade täiendav maksustamine pole kellegi karistamine, vaid õiglasema ja solidaarsema ühiskonna ehitamine. Pangandus ei eksisteeri kuskil väljaspool Eesti majandust või ühiskonda, vaid on selle orgaaniline osa, teenides kasumit nii meie elanike kui ettevõtjate käest. Täpselt sama elementaarne on eeldada, et finantssektor panustab ka ise jõukohaselt riigieelarvesse.

Näiteks 30% suurpankade rekordilistest kasumitest oleks piisav, et saaksime ära jätta nii käibemaksu tõusu kui planeeritava automaksu. Arvestades niigi kiiret hinnatõusu ja juba poolteist aastat kestnud majanduslangust, oleks see märksa õiglasem ja vastutusrikkam, kui tööinimeste kõrgem maksustamine.

Vastupidine poliitika

Reformierakonna valitsuskoalitsiooni arusaam maksupoliitikast on aga risti vastupidine ning ühiskondlikku ebavõrdsust veelgi suurendav. Valitsus võtab viimast just tavainimeste taskust, tõstes nii käibe- ja tulumaksu kui kehtestades automaksu. Sellega süvendatakse üheaegselt majandus- ja rahvastikukriisi, aga ka usalduskriisi, kuna ühtegi neist maksutõusudest enne valimisi ei lubatud.

Loodan, et sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees ja siseminister Lauri Läänemets ei tee meedias lihtsalt suuri sõnu, vaid surub päriselt riigieelarve läbirääkimistel läbi vähemalt ajutise kasumimaksu pankadele. Vastasel juhul kordub ajalugu ning sotsiaaldemokraadid on peagi taas sunnitud valitsuskoalitsioonist lahkuma, nagu Ivari Padari juhitud erakond eelmise majanduskriisi ajal.

Ühelgi hingelt vasakpoolsel poliitikul pole ju võimalik jääda õlgu kehitades valitsusse, mis nuumab pankasid ning lööb samal ajal maksukirvega kõige valusamalt eakaid, madalapalgalisi ja maapiirkondade elanikke.

5 kommentaari
 1. Nii 10 kuud ago
  Reply

  Sotsid ei suuda midagi läbi suruda sest võim on reformierakondlaste käes. Meie rahvas valis sellise valitsuse suure häälteenamusega ja ju neile meeldib Reformierakond ehkki sellelt valitsuselt pole midagi head loota.

  • Rahvas 10 kuud ago

   ei vali mingit valitsust, see pannakse kokku maffiabandede ninameeste poolt.
   Kuid tõsi on et rahvas vihkab iseennast ja saeb oksa oma rumaluse all.

  • Oh issand 10 kuud ago

   Sügavas armastuses selle riigi poole ja ikka aamen

 2. Jurakas 10 kuud ago
  Reply

  Sotsid on karv orava saba otsas.
  Ning hüppab sinna, kuhu oravgi.
  .
  See, et ta vahepeal tuule käes natuke lipendab, ei muuda asja.

 3. Lubage naerda....... 10 kuud ago
  Reply

  Läänemets laskis endale peale kui lasterahadega ülelasti – tema teadmisel sünnivad ka , enne 3,4,5 … laps ja siis 1 ja 2 laps 🙂

  Ja teine häbi – Elmar Vaher lasi peale tööandjale

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.