Jüri Ratas: Vene kodanikelt hääleõiguse võtmine on vastuolus põhiseadusega

Jüri Ratas

Keskerakonna esimehe Jüri Ratase sõnul on Vene kodanikelt kohalikel valimistel hääletamisõiguse ära võttev seaduseelnõu kavand vastuolus nii Eesti põhiseaduse kui euroopalike väärtusega.

Justiitsminister Kalle Laaneti eestvedamisel on valminud seaduseelnõu kavand, mille kohaselt võetakse Vene kodanikelt hääleõigus kohalikel valimistel. “Keskerakond on kindlasti selle algatuse vastu ning minu hinnangul on selline mõtteviis vale, kuna on vastuolus Eesti Vabariigi põhiseadusega. Samuti on see vastuolus euroopalike väärtustega,” kirjutas Ratas oma Facebooki lehel.

“Vene kodanikud, kes elavad Eestis pikaajalise elamisloa või alalise elamisõiguse alusel ning töötavad Eestis, maksavad makse, kasvatavad oma pere, on meie riigi püsielanikud. Selline otsus lükkab aga kindlasti neid eemale Eesti ühiskonnast,” lisas Keskerakonna esimees.

9 kommentaari
  1. Jurakas 12 kuud ago
    Reply

    Kui juba võtta, siis KÕIKIDELT võõrriikide kodanikelt!
    Alustada tuleb aga igasugu pagulaste tagasisaatmisest! Sest nemad on palju suurem probleem kui alalise elamisõiguse alusel siin elavad teiste riikide kodanikud.

  2. ei keegi 12 kuud ago
    Reply

    eks reffide üllitis lähtub nende omast vaatest, et Eesti on Venemaaga sõjas!, mis sisuliselt on õige, sest kui saata ühele poolele pidevalt relvastust ja abi, siis
    mis see on? proxy sõda muidugi; USA (ja NATO) sõda Ukraina pinnal ja ukrainlaste elude arvelt Venemaa vastu (proxy sõja terminit kasutatakse laialdaselt, ka USA Kongressi liikmete poolt); selliselt pinnalt lähtudes ei puudu reffide arenduses loogika – vaenlase kodanikud tuleb elimineerida – seda on maailmas ennegi katsetatud;

    samas on hakanud Stoltenbergi büroost kostma üsna avalikult juba ka realistlikumaid vaateid – andku ukrainlased territooriumid [eelkõige saab juttu olla noist neljast oblastist] venelastele, saavad ka NATOsse; seega Lääne hoog vaibub, tuumakatastroofi oht väheneb (kuigi lahingud võivad kesta veel kaua, venelast vaja ju kurnata) refid on lihtsalt ajast maha jäänud oma hirmutamisretoorikaga
    https://www.err.ee/1609064192/stoltenbergi-buroo-juht-ukraina-voib-saada-nato-sse-aladest-loobudes

  3. Eve 12 kuud ago
    Reply

    Laanet on väga ebameeldiv poliitik. Vene kodanikelt hääleõiguse äravõtmine on alatu, ebaseaduslok ja jultunud inimeste väljamõeldis. Kui palju parem oleks meie elu kui poleks Reformierakonda,Valedeja vassimisega on nad võimule saanud ja et seda kindlustada tahavad võtta hääleõiguse inimestelt kes on siin kaua elanud ja peavad Eestit oma kodumaaks.

  4. Jah 12 kuud ago
    Reply

    Ega see pole ainuke alatu võte kuidas võimule saada ja kuidas võimul püsida. Reformierakonnal on neid mitu.Sotsid on ka nii ära keeranud ja võimu pärast on nõus osalema selles valitsuses mis on ebaõiglane ja ei tee midagi meierahva heaks.Mil moel sai see 200 nii palju hääli on arusaamatu.Kunagi välistasid sotsid koostöövõimaluse ekrelastega. EKRE on tegelikult palju parem ja õiglasem erakond kui Reformierakond.

    • Mil moel sai see 200 nii palju hääli on arusaamatu. 12 kuud ago

      GruZZZ 200’ga on asi tegelikult lihtne!
      Ta on ooravate tüterettevõte.
      .
      Häältesaagist
      Kuna ta oli uus, siis sai talle palju suurema kapaga e-vültsimise hääli panna kui “vanadele” olijatele, kelle tegelik reiting ja renomee rahva hulgas üldteada!

  5. olen Jüriga ühel nõul 12 kuud ago
    Reply

    Kunagi määratut ei saa nüüd nii enam muuta, see on sisejulgeoleku kohaselt väga halb tegu.
    Ilma Põhiseadusete saaks reguleerida mittekodanike vanust ja siis kõigil: nt. saavad valida alates 21 aastaselt.
    See välistakse võõrastel riigi mittetundmisest valesti koogutada ja tänane päev on näidanud , et tegelikkuses on see 16 aastaste poolt valimine – mingi tatikate paraad.
    Kui vaadata praegust juhtimist riigis , lugedes meedias reportereid pealehtedes ning otsused – näitab , et aju pole seksi õigustele järele jõudnud. Seega peaks välistama teismeliste moodi praalimist ja osalemist kedagi valida , kes on autist 🙂 , oleks õige valijaks oleku aeg – mittekodanikel alates 21 ja Eesti kodanikel 18.
    Aga rahvuslikult vahet teha, kes võib valida ja kes mitte – see on jama; kaldavõrgud ja saarlaste sugulusviga lööb välja.

  6. vanamemm 12 kuud ago
    Reply

    Ah, et nüüd on sul Põhiseadus meeles, aga mitte üht sõna ei tule sinu suust, kui viiakse läbi otseselt PÕHISEADUSE sätete vastast e-hääletust. Venelane, putinist on meie VAENLANE ja mitte ainult meie, vaid ka ukrainlaste verivaenlane, kes toetab ukrainlaste hävitamist ja sellistel peab olema õigus siin valida. Pidasin sinust niikaua mingitki lugu, sinnamaani, kuni hävitasid ainsa hea valitsuse, mis tahtis tööd teha Eesti heaks. Milliste näruste juudaseeklite eest reetsite ja ka nüüd ikka reedate oma rahvuse, vahetades selle okupantrahvale meeldimise vastu. Julgen seda otse öelda, sest okupandid nad on, vastasel korral oleks nad ammu olnud meie riigi kodanikud, eesti keelsed ja eestimeelsed. Õhutad nende madalaid vallutuskirgi ja domineerimisnälga, seega oled oma rahva reetur ja sinu üle mõistab kohut ajalugu. Muidugi, kibeled Euroopa lihapüttide juurde, nüüd kama mis siin sellest riigist järele jääb liberite hävitava töö tulemil. Vastikustunne kogu selle värgi vastu on juba valdav.

  7. ÕIGUSRIIK, IKKA ÕIGUSRIIK! 12 kuud ago
    Reply

    GENEVA (17 August 2023) – UN human rights experts* today expressed grave concern about new legislation that appears to eliminate minority language education.
    … … …
    The “Act on Amendments to the Basic School and Gymnasium Act and Other Acts (Transition to Estonian-Language Education)”, adopted by the Estonian Parliament on 12 December, introduces restrictive and potentially discriminatory measures affecting the rights of ethnic and linguistic minorities in education.
    17 August 2023 https://www.ohchr.org/en/press-releases/2023/08/estonia-new-law-banning-mother-tongue-education-minorities-may-violate-human
    Estonia: New law banning mother-tongue education for minorities may violate human rights, warn UN experts | OHCHR

  8. to vanamemm 12 kuud ago
    Reply

    kas eesti keelt kõnelev võõramaine nn. okupant no….u on sinu meelest tagajärgede suhtes etem kui umbkeelne?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.