Tanel Kiik küsib peaministrilt majanduslanguse, rahvastikukriisi, automaksu ja kärpeplaanide kohta

Foto: Rahandusministeerium

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees saatis peaminister Kaja Kallasele viis kirjalikku küsimust, mis puudutavad majanduslanguse tingimustes meie inimeste ja ettevõtete toimetulekut, maksutõuse, valitsuse kärpeplaane ning rahvastikukriisi.

“Reformierakonna, Eesti 200 ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valitsuskoalitsioonil täitus hiljuti 100 päeva ametis. Kahjuks on see aeg olnud Eestile väga keeruline ning inimeste kindlustunnet vähendav,” lausus Tanel Kiik. “Peretoetuste kärpimise ja laiaulatuslike maksutõusude kiirkorras läbisurumisega süvendas valitsus samaaegselt rahvastiku-, majandus- ja usalduskriisi. Samuti on valitsuse senine tegevus laiemalt olnud kriise võimendav, mitte lahendav.”

Keskerakonna aseesimehe sõnul vajavad Eesti inimesed ja ettevõtted valitsuselt konkreetseid tegevusi kriiside leevendamiseks, mitte riigi mainet kahjustavaid PR-rünnakuid Vabariigi Presidendi Kantselei vastu. “Ootan oma viiele konkreetsele küsimusele sama konkreetseid vastuseid,” rõhutas Tanel Kiik. “Kahetsusväärsel kombel ei ole peaminister siiani vastanud minu 20. juuli avalikus kirjas esitatud küsimustele.”

Tanel Kiige kirjalikud küsimused peaminister Kaja Kallasele:

1) Milline on valitsuse tegevuskava Eesti majanduskasvu taastamiseks? Eesti majanduslangus on kestnud juba pea poolteist aastat ning täiendavalt on lisandunud põuaperioodist tingitud kahjud, millele reageerimisel valitsus samuti lootusetult hiljaks jäi. Kas valitsuse plaan on tõesti lihtsalt oodata, kuni kriisid ise üle lähevad, selle asemel, et majanduse elavdamiseks vajalik toetuspakett välja töötada?

2) Milliseid samme Teie juhitav valitsus astub rahvastikukriisi ning peretoetuste kärpe ja teiste perevaenulike otsuste negatiivsete mõjude leevendamiseks? Sajandi madalaima sündimuse taustal peretoetuste kärpimise otsus, mis usaldushääletusega läbi suruti, oli niigi Darwini auhinna vääriline rumalus. Seetõttu tuleb nüüd mitmekordselt pingutada, et taastada Eestimaa perede kindlustunne ja riikliku perepoliitika usaldusväärsus.

3) Miks soovib valitsus keset majanduskriisi ning mitmete maksutõusude ajal veel täiendavalt automaksu kehtestada? Kui eesmärk on pelgalt riigieelarve täitmine, siis tuleks nii ausalt välja öelda, mitte väidetava keskkonnahoiu taha peituda. Praegune retoorika meenutab riiklikul tasemel rohepesu. Riigieelarve tulude suurendamiseks oleks aga märksa mõistlikum luksusmaksude kehtestamine, pankade liigkasumite maksustamine ja astmelise tulumaksu rakendamine, nagu mujal Euroopas.

4) Milliseid toetusmeetmeid kavatseb valitsus tarvitusele võtta, et aidata kohalikel omavalitsustel kiire hinnatõusu ja laiaulatuslike maksutõusudega toime tulla? Majanduslangus mõjutab niigi negatiivselt linnade ja valdade eelarveid, kuid samal ajal kasvab sotsiaalabi ja tuge vajavate inimeste osakaal. Kohalikud omavalitsused on raskel ajal inimeste jaoks esmaseks turvavõrguks, mille toimimise eelduseks on nende enda piisav finantsvõimekus.

5) Kas ja millisele loogikale tuginevad valitsuse arusaamatud kärpeplaanid? Seni meediasse jõudnud kärpeotsustest (nt koolisport ja liikumine) jääb mulje, et valitsuse tegevuses puudub igasugune loogika ja süsteemne lähenemine. Kindlasti on kohti, kus riigi kulusid on võimalik koomale tõmmata, kuid seda ei tohi teha laste ja inimeste toimetuleku arvelt. Praegune kaootiline tegevus ei meenuta riigireformi, vaid suvalist rapsimist.

7 kommentaari
  1. Nojah 1 aasta ago
    Reply

    Peaminister ei oskagi midagi vastata ja ei taha ka.Ta sai võimule ja rohkem pole talle midagi vaja. Ta täidab brüsseli tegelaste käske. Reformierakonda pole kunagi huvitanud see kuidas elavad meie vaesemad inimesed.Valitsuse nõusolekul saadeti tapatalguteks Ukrainale 400 miljonit eurot. Mõne noormehe elu see kustutab aga on nagu tilk merre aga meil oleks seda raha vaja küll. kuidas küll meie rahvas valis meile sellise valitsuse et elu Eestimaal veereb allamäge.kui raske on pärast taastada normaalset elu kui saaksime normaalse valitsuse. Valitsus on ikka valitud selleks et meie rahva elatustaset tõsta mitte langetada nagu praegu toimubki.

    • Kui kaua veel? 1 aasta ago

      Kaua meid juhivad juudid? Ukrainas ja Eestis.

  2. Hillar 1 aasta ago
    Reply

    Kena naine Kallas Kaja aga sellist peaministrit me ei vaja. Peaministriks ta ei sobi. las otsib endale mõme teise hobi. Oma rahva eest hoolitsema peab, seda iga lapski teab. Häid lubadusi tuleb täita ja vastu pole mõtet väita. Tapariistu saata vaja pole sest tagajärg võib olla kole. Uskumatu et rahvas valis neid kes ei taha aidata meid.

  3. Kaja volitusel 1 aasta ago
    Reply

    vastan ise:
    1) Mingit tegevuskava pole. Kõik peab minema isevoolu teed. Nagu nõudmine ja pakkumine ette kirjutavad.
    2) Sündimus sündimuseks, kuid meile tuleb rahvast üle maailma üha juurde. Ning kõik mahuvad eestlase nimetuse alla. Seega on kõik JOKK.
    3) Mina nõudsin Võrklaeva Mardilt leida kuskilt 120 milli, et ta asjad vussi keeras, pole minu süü.
    4) Omavalitsused OMA sellepärast ongi, et ISE välja tulla. Igasugune toetamine tähendab nende tahtmatust ise väljapääs leida.
    5) Valituss ei lähtu mingist logikast, on süvariigi käsk ning see tuleb ellu viia. Iga hinnaga!

  4. Jurakas 1 aasta ago
    Reply

    Miks ta Presidendi rahaküsimise kohta mitte midagi ei küsi?
    Täpsemalt KaKa sõnade kohta, et ” meii on varem kogu aeg olnjud. Enam ei ole”.
    Mis siis juhtus, et “enam ei ole?” Kas Pesku ei tantsi piisavalt KaKa’de taktikepi järgi?
    Ning miks eraldas kaKa viletsus Presidendile vähem raha kui esindamiseks vaja? Nii, et see pidi Austraalia sõidu ära jätma ning Eesti mainele KaKahunniku peale tegema?
    Kas selleks, et SUNDIDA Presidenti raha juurde küsima??

  5. suured sõnad 1 aasta ago
    Reply

    Võtku aga Kaja jumala rahus seda automaksu, autoomanikud pole kõige vaesemad sugugi. Neid ilma autota vaeseid nad kotivad ise kui saavad vähegi.
    Sildistavad ja irvitavad eakaid, eriti üksikuid, sest need kõige nõrgemad ja siis
    haistavad kui hüäänid nõrkust ja hakkavad jälgima kas ja kuidas midagi võtta oleks.Vähemalt saab teise pingestamise ja viletsuse peal ennast välja elada ja ennast “väärtustada” samasuguste hulgas nagu seda teevad kõige viletsamad
    kiibitsejad loomade peal,eriti koerte peal,et kellestki ometi “üle olla”.
    Kõige vaesemate osa jääb seetõttu väiksemaks poolevõrra, et neile vaja pidevalt
    parandada ja rajada teid, küll 4 realisi küll tea mida veel,et nad kihutada saaksid, autot ei rikuks
    ja loomi veel rohkem alla ajaksid.Ka sinna kus bussid ei sõuda nõutalse ikka asfalti peale ja teeaukude lappimist jms.KOV-i ametnikud mestis, sest loomulikult nad kõik autoomanikud.
    Mitte kõige vaesemaid ei taha keskid aidata, vaid omasuguseid jõukamaid oma keskkonnas,st. kes külas ” jõukam.”kes KoV-is opman, kes parteis liider/daja/kes poliitikas asjulisekene ,eks neil kõogil ole ju autod või mitu muidugi.
    Ei ole siin tarvis praalida metsakülade maameeste logude arvel,isegi nemad elavad paaris,peavad autot,jaksavad tööd teha ja jala käia, pealegi neil mootorsaanid ja mootorrattad, sõitku sellega lasteaeda,kooli ja poodi. Vanasti käosid lapsed jala.
    Pole neid suuri sõnu tarvis.Imelik, et just Kaja teeb seda, mille teie oleksite ammu pidanud üra tegema. A kesse omast taskust maksta tahab,
    Milline oli võo on teie tegevuskava Eesti majandusest?
    Sündimise äraostmine on rumal tegu, sest loeb ikka kvaliteet, mitte kvantiteet,
    MIKS TE ISE PANKU EI MAKSUSTANUD KUI VÕIMUL OLITE ?
    KOV.id ei oska ega taha raha alati õigesti kasutada ja rahad mis peaksid sotsabisse minema lähevad mutuniitmistele lollilt ja ülemääraselt, kõnniteede kivitamisele, bussiputkade uuendamisele iga paari aasta ärelt,puude sandistamisele ja raiumisele,kõiksugu, tilu-lilu üritustele nis alla kriitikat ,mõttetu kohaliku ajalehe ülalpidamiseks, kust saab iseennast ja oma laste polte imetleda jms,samal ajal kui on tarvis koduteenindust sots.abisse arendada, inimeste kodusid aidta remontida, abistada renoveerimihulluse lainetesse uppuvaid üksielavaod näruse pensioniga eakaid nende hädas,kelle kodudele kallid naabrid, autoomamikud ammugi silma viskavad,
    MIda tegite teie nende inimeste elu kergendamiseks, seadused, fondid või summad valmis panire?

  6. Sergei. 1 aasta ago
    Reply

    Käis tuttav külas. Oli poissi Tapal sõjaväes vaatamas käinud:
    Ons see õige- poisile olevat antud 2 paari riideid – mõlemad kantud ja paigatud.
    2 pari saapaid -mõlemad lõõpa kantud ( üks neist nats parem)
    Isa olevat poisile ostnud särgid- need musta värvi- ei kõlbavat peab olema roheline. teine olevat otsinud linna pealt rohelisi särke. Sauna lubatavat ainult plätudes muidu võib seenhaigused üle kanduda. Aga kui sa paned kellegi vanad saapad -kas siis ei tule.
    Kas vastab kõik see tõele. Ons selline meie kärpe plaan- meie tase.
    Kui õige siis vargad ja kaabakad tõesti pukis.
    Ons ajakirjanikke ja poliitikuid kes tõstavad, uurivad väidetavat ?!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.