Yana Toom: hääletamiskeeld suurendab kümnete tuhandete eestimaalaste võõristustunnet

Yana Toom. Foto: yanatoom.ee

Kõnealuse eelnõu puhul on tegemist järjekordse algatusega, mille eesmärk on koguda poliitilisi punkte ühiskonna lõhestamise hinnaga. Jutt on seaduseelnõu kavandist, mille kohaselt piiratakse agressorriikide kodanike õigust osaleda kohalikel valimistel seniks, kuni nende kodakondsusriik sooritab agressioonikuritegusid.

Argument, et kohalikel omavalitsustel on ka turvalisuse ja korra tagamisele suunatud funktsioone ning seetõttu ei peaks nende omavalitsuste saadikuid valima agressorriikide kodanikud, oleks omajagu mõttekas, kui teiste riikide kodanikud saaksid ka kandideerida. Aga valime ju ainult Eesti kodanikke.

Seega eelnõu demonstreerib umbusaldust mitte ainult Vene Föderatsiooni, vaid ka Eesti Vabariigi kodanike suhtes. Tegelikult üritab justiitsministeeriumi juht seadustada teesi, et osa Eesti kodanikke on ebausaldusväärsed. See on ennekuulmatu.

Eelnõu ei võta minu hinnangul arvesse topeltkodakondsuse tegurit, samas me ju teame, et mitu tuhat (olen kuulnud suurusjärgust 20000) sünnijärgset Eesti kodanikku omavad ka Vene kodakondsust (ja põhiseaduse järgi on neil selleks õigus, erinevalt naturaliseeritud kodanikest).

Kas härra Laanet tõesti kavatseb ära võtta valimisõiguse teist (Vene) kodakondsust omavatelt sünnijärgsetelt kodanikelt? Oleks huvitav näha.

Veel üks huvitav aspekt on õigusliku ja poliitilise valdkonna segunemine. Justiitsministeerium teeb ettepaneku võtta hääleõigus ära Euroopa Parlamendi ja/või riigikogu poolt agressorriikideks tunnistatud kodanikelt. Samas annavad mõlemad parlamendid poliitilist, mitte juriidilist hinnangut (selle saab anda ainult kohus). Kas see on piisav alus, et riskida põhiseaduse rikkumisega?

Muud seaduse vastuvõtmise tagajärjed on üsna ilmsed ja neid on korduvalt arutatud. Hääletamiskeeld suurendab kümnete tuhandete eestimaalaste võõristustunnet. Potentsiaalselt igas kahekümnendas Eesti elanikus kasvav tunne „nad ei taha meid siia ometi“ on just see, mille vastu eelnõu väidetavalt võitleb: julgeolekuohu faktor.

Kohati satub kahtluse alla isegi omavalitsuse legitiimsus. Näiteks Narvas elab ligikaudu 19 000 Vene Föderatsiooni kodanikku, kusjuures kokku inimesi Narvas on ligikaudu 50 000. Mitu protsenti linna elanikest hakkavad lõpuks esindama linnavolikogu saadikuid – ja mis demokraatia see on?

See ongi võtmeküsimus. Seaduse vastuvõtmine looks olukorra, kus maksumaksjatelt võetakse ära õigus osaleda ka nende kodukandi elu korraldamisel.

Kalle Laanet tunnistas ERR-ile antud intervjuus, et justiitsministeerium polnud veel võimalikke õiguslikke takistusi analüüsinud. See tähendab, et justiitsministri seaduseelnõu kavand, mida asub peagi valitsuskabinetti tutvustama on poolfabrikaat, mis annab selge signaali: valides kvaliteetse seadusandluse ja kõlava poliitilise aktsiooni vahel eelistatakse seda viimast.

Aga kui analüüs siiski ilmus, keeldus justiitsministeerium seda ERR-i ajakirjanikele näitamast, viidates sellele, et „need pole veel lõplikud dokumendid“.

Nimetatud ja paljudel nimetamata põhjustel (see on eraldi analüüsi teema) pean sellise seaduse vastuvõtmist mitte pelgalt valeks, vaid ohtlikuks.

9 kommentaari
 1. Ohoo 5 päeva ago
  Reply

  Milles on süüdi siinsed venelased.Paljud on siin sündinud ja kasvanud ning Eesti on nende jodumaa. Paistab et meie valitsusliikmed kes sellise totrusega välja tulevad on agressorid. Jube valitsus on meil.

 2. vanamemm 5 päeva ago
  Reply

  Pärsib “kodumaa” armastust—-kus ikkagi on nende KODUmaa???—-ja tekitab võõristustunnet. Minule on juba üle 60 aasta need vägisi vabadusest vabastajad tekitanud võõristustunnet, vastumeelsust ja isegi vastikust, ka. see, vale ja valskusega Eesti kodakondsuse saanud jäle putinist Tšernogorova. Igal rahval on õigus elada oma kodumaal, omakeelses ja meelses keskkonnas, kogeda oma riigis turva -ja kaitstustunnet, lastele ja lastelastele ohutut keskkonda, miks venelased igal pool, kuhu vägivalla tulemil sisse trügiti, tahavad kõik selle meilt võtta. Venelastel on maailma suurima pindalaga riik maailmas, kas te ei mahu sinna ära, et peate tingimata kõiki rahvaste kukil elama ja oma ebameeldivat, vägivaldset–ähvardavat olemust kõigile peale suruma; “Kui te meid ei armasta….siis….!” ausalt minge kus kurat oma putinoidi ja sina va vene pe….s samuti. Kas ükskord ei saa ometi rahu maa peal, kasvõi natukenegi aega enne surma, tunda oma pisikese kodumaa hingesoojust, toetavat õlga ja venevaba rahulikku taevast.

 3. Tohoh. 5 päeva ago
  Reply

  Kõige suurem agressor on USA. sealt käidi pommitamas mitmeid riike kus hukkus palju inimesi.Usa on ka Ukrainas topmuva sõja peasüüdlane. poleks ta hakanud andma surmarelvi poleks Zelenski lasknud oma rahvast tappa ja kõik oleks jäänud sanaks Sõda käib Donbassi pärast kus Bideni pojal on aktsiaselts. Biden ässitas pikalt Vrnrmaad ümbritsedes Venemaad natoga. Tema tegevuse eesmärgiks on Venemaa nõrgestamine. oöeks ukrainas normaalne president poleks sõda vaid oöeks saadud kokkuleppele. Biden sai pettusega võimule ja suured rahutused toimusid riigis. Nüüd mustab eelmist presidenti nii tobedate süüdistustega et seda võib teha vaod haige inimene. Igale poole topib oma nina.

 4. Eve 5 päeva ago
  Reply

  Venemaal suhtutakse kõogisse ragvustesse hästi. Seal on ka eestlasi. Näiteks Peterburi eestikeelses kirikus käib umbes 2oo eestlast NEED KES VIHKAVAD MEIL ELAVAID VENELASI KELLE KODUMAA ON EESTI ON LIHTSALT LABASED MATSID, ÕELAD AJUKÄÄBILUD.

 5. vanamemm Evele 5 päeva ago
  Reply

  Tead, mind jätab täiesti külmaks sinu sajatused ja siltide kleepimine. Ütlen veelkord—-vene kogukond ei tekkinud siia ajaloo kulgemise vältel, vaid VÄGIVALLA TULEMIL ja ENAMUS VENELASI kannab edasi barabariigi õelust ja piiritut vägivalda, domineerimispüüdu ja suurrahva isekust. Inimene lepib kergesti elutarga dominandi vähese üleolekuga, kes kontrollib seda ja ei kasuta seda kurjasti ära, iseasi on äärmiselt rumala rahva vägivaldse püüdega allutada neist kardinaalselt erineva rahvusliku kehandiga ja neile vastupidise mentaliteediga rahvaid. Domineerigu oma kodumaal, mitte ärgu tulgu oma kommete ja tavadega võõra kloostri elu korraldama—muide vene vanasõna. Mitte keegi pole neil keelanud ära õppida elukohariigi riigikeelt ja taotleda selle riigi kodakondsust ja ka saada see. Kui seda polegi ju tahetud….siis millest meil üldse on rääkida. Oma hiiglaslikule vägevale kodumaale nad ju mitte millegipärast minna ei taha, miks sm Eve. Muide olen jälginud sinu sõnavõtte (teietamist ei tule, selleks puudub sinu suhtes vajalik lugupidamine), eht venelaslik mõttemaailm ja ilmselt ka samasugune asjadest arusaam.

 6. Leo 5 päeva ago
  Reply

  Sarnased valitsused on stalinism, fashusm ja reformism.

 7. Vanamees 5 päeva ago
  Reply

  Minu nainoli vene õppekeelega koolis eesti keele õpetaja ja mitmed õppeained olid seal eesti keeles. Eesti keele õpetajad tegid palju selleks et vene lapsed saaksid eesti keele selgeks, armastaksid seda riiki kus elavad. Aga mõned labased eestlased segasid neid oma vihavaenu õhutamisega. Meile kallite pühade ajal vebe lapsed laulsid sini-must-valge lipu all eesti laule, ligesid eestikeelseid luuletusi, tantsisud eesti rahvatantse. Toimusid kohtumised ka eestikeelsete koolide õpilastega. Laste vahel pole vihavaenu.vihavaenu õhutavad vaid väga labased inimesed.

 8. Mati. 5 päeva ago
  Reply

  Minu sugukane viidi stalinismi ajal Siberisse. Ta rääkis et seal elavad venelased olid tema vastu väga lahked ja abistasid teda igati.ega vene sõduri ey teadnud keda viia ikka eestlased ise koostasid nimekirju. Teda tembeldati kulakuks ja selle tööka mehe talu sai omale loodrist iismaasaaja. Grusiinlasest mõrtsukas stalin lasi ju Siberisse viia ka vene intelligetsi. Praegu on vene intelligents kõrgel tasemel ja poliitikud on eraldi. Mu pojal on tuttav perekond Peterburis kus ema on eestlane, isa on poolakas, minia ema on ukrainlane ja isa on valgevenelane, Väimehe ema on tatarlane ja isa on ukrainlane. Venemaal suhtutakse tõepoolest kõigisse rahvustesse hästi-Ie loe kust inimene pärit on, vaenulikust riigist või mitte. Iga rahvuse seas on igasuguseud inimesi.Venelaste seas in väga palju toredaid, lahkeid ja abivalmis inimesi.

 9. vanamemmele 5 päeva ago
  Reply

  Mina olen nüüd see kiidetud põliseestlane, esivanemate poolest ,teada 1685 a.on küll siginenud vanavanematest tilgake Rootsi ja Poola verd, mis ongi hea, et mitte juhmistuda.Mu esivanemad mõlemalt poolt olid intelligentsed inimesed tolle aja mõistes -küll vallavanemad, ravitsejad, volikogudes ja koolinõukogudes. Hea genofond. See ei saanud hukka ka küüditamiste ajal, sest meist kedagi ei küüditatud.Osad läksid paadipõgenikena küll Rootsi ja pidid seal peremeestele pugema ja streigimurdjateks olema, et elu lõpuni oma maja jm.võlgu maksta.st. et üldse maja said,tööd ja pangalaenu.Üks haru sai kuulsaks arhitektiks.
  Räägime nüüd kohalikust olust. Seda sinu nn. KODUMAA HINGESOOJUST ja TOETAVAT ÕLGA pole mina teps mitte kodumaal tunda saanud ! Seda ehtsat,omakasupüüdmatut. Ikka ronib üks eestlane teisee selga ja katsub enda keresse imeda ,mis vähegi võimalik. KAS SA TÕESTI EI NÄE, MILLINE KIHISTUMINE ON? Kõigepealt tõrjutakse kõrvale intelligentsemad ja tundlikumad,
  tallatakse jalge alla, sest mitte kõik pole orienteeritud rahale,ega mõtlegi sellest, ega teiste eest heinte äranäppamisele ei anta neil võimalust ,rahulikku ja toetavat keskkonda, norm. elustandardit ,mis ongi igasuguse loome ja ideede, projekt. alus, ja isegi kui nad midagi välja mõtlevad ,mis tuleb kasuks kodumaale või kogu maailmale, ei võeta neid kuulda,kui neil peakski jatkuma raha oma kulu ja kirjadega midagi toimetada. Seejärel tuleb järg nn. rändsulaste kätte, kes näitavad tagatuld ja täies elujõus siit lahkuvad või vegeteerima siia
  jäävad.Vanainimestest,kel sinu vara ei ole, maksa rääkidagi. Nemad ägisevad 2x väiksemate pensionite kui Euroopas ja renoveerimiskulude käes.(Ahjutoetus-kust see omaosaluse raha võetakse?!)see ähvardab kodust ilma jätta ja tervisest ,ehk elustki jätab kindlasti. Sina ei taha seda näha ja teada. Sama vea tegid ka su esivaanemad ja SELLEST siis
  küüditamised ehk abistajaid saidki. Selle vea teed ka sina. Sest just sina oled see, kes igal pool kus saab teatab, et vanainimesed ärgu virisegu. MIS ÕIGUS ON SUL TEISE MURE OLEMATUKS SÕNADA ?! Ei, Eesti on lõhenenud rikasteks ja vaesteks ja see on pidur tema arengule.HUVID POLE ENAM ÜHISED. POLE SEDA TOETAVAT ÕLGA JA SOOJUST KUI ARVATAKSE, ET SINULT MIDAGI SAADA POLE. SAADA PEAVAD OLEMA VARA JA SIDEMED-TUTVUSED. VAIMSEID VÄÄRTUSI JA EMOTS. INTELLIGENTSUST KEEGI EI VAJAGI, ega HEASOOVLIKKUST,HOOLIVUST. Lapsed oska enam lugedagi ega täisealised saa tekstist aru…See kõik hävitab jätkusuutlikkust.Ei osata-viitsita mõelda muule kui ärile ja saamahimule-on tekkinud HINGELINE IDIOODISTUMINE.
  Ja pole ime kui siis püütakse võõrastelt saada,mida omad ei anna.Tõesti sooviksin siia mõnesid islami kultuuriruumist pagulasi /mitte äärmuslasi ega terroriste/kelllede lahked naised haigeid jm.õnnetuid abistavad, vanu austavad ja nendega hoolitsevalt käituvad. Sobiksid sellele tööle paremini kui vanadekodudest
  väljatilkunud uudised sealsete kurjade eesti tädide ja noormeeste kohta.Sanitarideks sellistesse kohtadesse lähevad enamasti venelased. Ei usu et nad eestlastest hullemad on. Eks sa ise ükskord saad tunda…Sa oled ennast täitsa heeringaks marineerinud omas vihas. Tundub, et su esivanemad olid jõukad
  ja sind ärritab, et seda kõike kätte ei saanud.
  Ja ehk on nii, et siia piirialadele tahetaksegi eesti ja slaavi segarahvust tekitada
  et Kesk-Euroopa kaitstum oleks.Arvatakse ju ikka et slaavi rahvad head sõjamehed on-vähemalt tatarlased suutsid eemale hoida ja 2..Maailmasõja suurema panusega võita kui teiste riikide abi oli.
  Sinusugused ei sobi mitte kaklema nendega,kes maailma juhivad jagavad ja tarku või rumalaid plaane peavad.Nii et jäta see venkude tümitamine.
  Tellisin juuksevärvi ja see tuli Lätist. Õpetus oli AINULT LÄTI keeles. Tuleb mul nüüd keelekursustele minna? Leedus juba nõukaajal mind kohvikus vene keeles ei teenindatud, leedu keelt ma ei oska ja inglist ei osanud nemad.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.