Keskerakonna seisukoht Venemaa numbrimärkide autode osas

Andrei Korobeinik Foto: Andres Kalvik

Eesti Keskerakonna juhatus on seisukohal, et praeguses olukorras, kus Venemaa on sõjas Ukrainaga, ei tohiks Vene numbrimärkidega autodele lubada Eestisse sisenemist.

Sõja algusest saadik on Eestisse saabunud ligikaudu 50 tuhat inimest, kes said Eestis ajutist kaitset või poliitilist varjupaika. Enamik neist on Ukraina kodanikud. Osa neist on tulnud Venemaalt, kus enne sõda elas ligi kaks miljonit ukrainlast. Seetõttu võib Eesti teedel kohata nii Ukraina kui ka Venemaa numbrimärkidega autosid. Paraku ei ole autode omanikel hetkel võimalik Venemaa numbrimärke Eesti omade vastu vahetada.

Meie hinnangul on põgenike autode konfiskeerimine vastuvõetamatu. Eelmisel nädalal teatas valitsus, et kaalub autode konfiskeerimist, mis sundis paljusid autoomanikke oma sõidukeid Venemaale viima, et proovida neid seal maha müüa. See seab ohtu inimeste vabaduse ja elu. Keskerakonna juhatuse liige Andrei Korobeinik tõi sellele probleemile tähelepanu oma intervjuus Venemaal keelatud telekanalile Dožd.

Antud probleemile on vaja leida selge lahendus. Vabariigi Valitsus peab lubama Vene numbrimärkidega autodel Eestist lahkuda ning andma selleks piisavalt aega. Samuti peab tagama Eestis varjupaika saanud Vene numbrimärkidega autode omanikele võimaluse auto Eestis ümber registreerida. Autode konfiskeerimist tuleb kaaluda ainult juhul, kui selleks on selge õiguslik alus.

14 kommentaari
  1. Jaak 10 kuud ago
    Reply

    Kas olete lollils läinud või. Kas te ikka teate et meil elavad ka vene rahvusest inimesed kelle kodumaa on ka Eesti. Aga neil on sugulased Venemaal ja te tahate neid lahutada.Toon ühe näite, Eestimaal elav eestlanna tütar õppis Peterburi instituudis ja abiellus seal mehega kes on ema poolt tatarlane ja isa poolt ukrainlane. Nad elavad oma väikeste lastega Peterburis aga näe imet autoga ema külastada ei saa.venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi. See on väga alatu mis meil tehakse. Miks rahvast karistatakse.Sõda käib Donbassi pärastPolnud vaja väljaspoolt ässitada ja surmarelvi anda oleks jäänud kõik samaks. Muidugi see poleks meeldinud Bidenile kes on ise Donbassist huvitatud ja Venemaa nõrgestamises. Kui USA käis naftariike pommitamas kus hukkusid tuhanded inimesed ei teinud keegi Euroopas sellest mingit numbrit.

    • Andrei 10 kuud ago

      tahab vist tõestada, et Venemaal elavad 2 miljonit ukrainlast ongi siia Vene numbritega saabunud.

  2. Asi 10 kuud ago
    Reply

    pole auto numbrites, vaid selles et miks üldse on sundpiir Venemaaga lahti. Sundpiir kinni ja Kaja pere ei saa enam miljoneid oma kaubavedudelt.
    Aga lapsik ahnus ja kadedus valitseb, et kui meie paneme oma sundpiiri kinni, siis lätakad ja litakad saavad Ursula Leyeni kaubaveo omale.

  3. Opanass Debilõtsh Huiboroda 10 kuud ago
    Reply

    Ukraina ei ole sõjas Venemaaga ja Venemaa ei ole sõjas Ukrainaga. See mis toimub Ukrainas on NATO ja USA provotseeritud relvakonflikt . Seda tunnistas ise ju Soltenberg-NATO peasekretär isiklikult, et Vene agressioon oli provotseeritu NATO laienemiskavatsusest Ukrainasse ja Gruusiasse. Tõsi ta on aga kas KE juhatus üldse ajalehti ei loe? Võiks lugema hakata et mitte lollakatena näida.

    Tasuks end kurssi viia ka ajalooga. See ei ole esimene provotseeritud või ka provotseerimata relvakonflikt.
    Eriti aldis on selliseid sigadusi toimetama USA. Venemaa on olnud USA suhteliselt lahja jäljendaja ja n.ö. õpipoiss.

    Mäletate Iraagi sõda mida alustas USA koos Suurbritanniaga 2003?
    See oli pretsedenti loov ja murranguline kuna see oli brutaalne , rahvusvahelist üldsust lollitav, rahvusvahelist õigust jõhkralt jalge alla tallav imperialistlik agressioon.

    Toona üritati jätta muljet, et Iraagi sõda oli esimene kord, mil USA vallandab relvakonflikti ilma, et teda oleks selleks provotseeritud. Ajaloost on siiski teada juhtumid, mis tõendavad vastupidist.
    Ehkki üldiselt isolatsionistlik USA osales mõlemas 20. sajandi maailmasõjas vastumeelselt, algatas Washington hulga relvakonflikte, mis tähistasid ajaloolaste hinnangul imperiaalse Ameerika sündi.
    Alates 19. sajandi lõpul Hawaiid valitsenud perekonna kukutamisest, Hispaania-Ameerika sõja ning hilisemate sissetungideni Grenadas, Panamal ja Haiitil, on USA pannud oma huvid korduvalt jõuga maksma. Inglise keeles iseloomustas sellist poliitikat tabav termin “gunboat diplomacy”, mida võiks ehk tõlkida kui “suurtükidiplomaatiat”.

    Teatud juhtudel — näiteks Hawaii puhul — aitas suurtükidiplomaatia võita juurde turge, toorainemaardlaid ja territooriumi. Samuti teenis jõupoliitika Washingtoni julgeolekuhuve. Sellekohasteks näideteks on kasvava kaose ohjeldamine 1912. aastal Nikaraaguas ja kolm aastat hiljem Haiitil. Mõlemad sissetungid lõppesid 20-aastase USA okupatsiooniga.

    Teatud ulatuses jätkus suurtükidiplomaatia varjatult ka külma sõja ajal. Siia nimistusse kuulub 1961. aastal CIA toel algatatud ning ebaõnnestunud Kuuba riigipöördekatse ning neli aastat hiljem aset leidnud sissetung Dominikaani Vabariiki, vältimaks kommunistide võimuletõusmist.

    1955-1973. aastani sõdis Washington verist sõda Vietnamis, kus Valge maja versiooni kohaselt mindi appi kommunistliku ülestõusu vastu sõdinud sõbralikule Lõuna-Vietnami valitsusele. 1983. aastal tungiti ameerika arstitudengite kaitsmise sildi all Grenadale, et võtta Nõukogude Liidult võimalus saada läänepoolkeral juurde veel üks liitlane. Ning 1989. aastal ründas USA Panamat, kõrvaldamaks võimult Ühendriikide narkoseadusi rikkunud Manuel Noriega.

    Ühelgi puhul neist ei reageerinud USA tema enda vastu suunatud rünnakule. Samuti ei otsitud heakskiitu rahvusvaheliselt üldsuselt. Erandina oli Ühendriikidel ÜRO toetus 50ndate algul toimunud Korea sõjas, kuna Kreml jäi Julgeolekunõukogu hääletusest kõrvale.

    Konservatiivse ajutrusti Heritage Foundation analüütiku Jack Spenceri sõnul polnud Washingtonil ka Iraagi ründamiseks ÜRO heakskiitu tarvis:

    “Kuigi riigid pöörduvad probleemide arutamiseks sageli ÜRO Julgeolekunõukogu poole, ei vaja nad enamasti nõukogu resolutsiooni jõu kasutamise seadustamiseks. Näiteks ei pöördunud me Julgeolekunõukogu poole Kosovo sõja alustamiseks, mis oli ometigi legitiimne. Me ei teinud seda ka Afganistani sõja puhul, mis oli absoluutselt legitiimne,” väitis Spencer Raadio Vaba Euroopale.

    Spenceri kinnitusel on Iraagi ohtu tunnetaval USA-l täielik õigus end kaitsta.

    Arvatavat ohtu kõrvaldava ennetava sõja doktriini taunijate sõnul lõi Iraagi ründamine ohtliku pretsedendi. Kriitikute küsimus on lihtne: kui see on lubatud USA-le, siis mis takistab Indiat Pakistani ründamast ja mis kaitseb Taiwani Hiina kallaletungi eest…?

    Ja peale Iraaki ning Kosovot “läks Venemaa arvatavat ohtu kõrvaldama” Gruusiasse ja hiljem Ukrainasse.

    Miks mitte, mis on lubatud Jupiterile, pole lubatud küll Härjale aga Vene Karu ei ole Härg ometigi mitte. Kes sellest aru ei saa… kas selline üldse millestki aru saab?

  4. Eve 10 kuud ago
    Reply

    õepoolest taevas tule appi nagu ütles Ansip kaotades ära arstiabi saamise võimalused kohapeal ja viies meie riigi rahva elatustaseme viimaste hulka nüüd aitab arvatavasti sanktsioone välja mõelda vene rahva jaoks ja eks nende sanktsioonidega tefelejad tahaksid et süütud lapsed nälga sureks aga omal on raha küll. Sanktsioomid aga ei muuda maailmas midagi lihtsalt ajaraiskamine. Meie valitsus on kuulekas ja täidab kõiki Brüsselist tulevaid käske mis aga meie rahvale midagi head ei tee. Ei pea ka üks vaene ja väike riik teisi riike abistama sest vajab ise abi. Rikkad suurriigid peavad võtma põgenikke vastu ja hoolitsema nende eest eriti seda peab tegema USA. Biden ju hakkas ässitama ja relvi andma olles huvitatud Donbassist kus tal pojal on aktsiaselts muidu oleks kõik endiseks jäänud. Võitlus käibki peamiselt donbassi pärast aga karistatakse Venemaal elavat rahvast kes pole milleski süüdi.

  5. Tiit 10 kuud ago
    Reply

    See otsus autonumbrite kohta on alatu ja vihavaenu õhutav. Venemaal elab palju erinevaid rahvusi ja on ka eestlasi.Nad ei tohi enam perega tulla isegi haiget ema külastada. Eestis elavad peamiselt eestlased ja venelased kuid on ka teisi rahvusi. Enamus on siin sündinud ja kasvanud ja ei vääri mingeid piiranguid. Rahvas pole süüdi. Ah et miks nad valisid Venemaal Putini. Aga ega nad ei teadnud et sõda tuleb ja arvatavasti valida ei antudki. Aga näe meie ei saagi presidenti valida. putin võib küll julm olla aga meil tehakse kõik selleks er meile võib ta ka kätte maksta ja siis on süüdi meie ässitajad.Meie ei muuda maailmas midagi seega on vaja oma rahva heaolule mõelda. Selleks on valitsus valitud. Aga kahjuks ka meie suur hulk inimesi pole aru saanud sellest ja valisid meile nii viletsa valitsuse mis ei suuda ega taha hoolitseda oma rahva heaolu eest vaid topib oma nina sinna kus sellest midagi paremaks ei muutu,

  6. Jane 10 kuud ago
    Reply

    Peterburis elav eestlanna kelle abikaasa on seal elav ukrainlane tahab oma Eestis elavat ema enda juurde viia kui see haiglast koju saab. Aga paistab et ta varsti seda teha ei saa sest meil võimutseb sadism.

  7. Nojah 10 kuud ago
    Reply

    Oleks USA-s olmid normaalne president poleks ka sõda. Bideni eesmärk oli Venemaa nõrgestamine ja Ukrainas võimu saamine, Ega ilmaasjata poleks NATO ümbritsenud Venemaad et ässitada. Taheti biorelvi panna Krimmi et Venemaale saata. Jube kuidas koheldi Ukrainas elavaid venelasi eriti Donbassis peale verist ja seadusevastast riigipööret mida valmistati ette mijal. Arvad et juba siis oli Bideni käsi mängus ehk ta polnud veel presudent.Mitmed riigid olid USA poolt pommitatud ja Bidenile jäi vaidSüüria pommitamine. Aga vene rahvast karistatakse sanktsioonidega. Ja seda teevad inimesed kellel on palju raha See on väga alatu

  8. Ohoo 9 kuud ago
    Reply

    USA on sõjas Venemaaga et selle sõja kaudu nõrgestada Venemaad. Ilma USA sekkumiseta polekski sõda ja kõik oleks jäänud samaks. Ukrainast oleks lähemal saata Venemaale biorelvi. hädaohtlikud oleks Venemaa jaoks USA mõjusfääris olevas tuumajaamad jne. miks karistatakse Venemaa Miks karistatakse inimesi kes pole milleski süüdi. See on nii õel ja vastik. Venemaa on paljurahvuseline riik ja seal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi. Vene intelligents on kõrgel tasemel ja ei sekku poliitikasse. Rahvas pole süüdi. ah et miks nad valisid sellise presidendi, ju siis muud valikut polnud ia keegi ei arvanud et sõda tuleb.

  9. Soo 9 kuud ago
    Reply

    Keskerakondlased on hakanud ka lollusi rääkima.Me oleme eestimaalased ja meie seas on ka teisi rahvusi eriti venelasi kes peavad Eestit oma kodumaaks. Aga nendel on sugulasi Venemaal ja te keelate ära ka suhtlemise. ma tean ka judust kus rasesti haiget ema kes elab Eestis tahab tütar viia enda juurde Peterburgi ja seda saab teha vaid autoga.Mõeldakse välja igasuguseid sadistlikke otsuseid. Ma tean ka ühte eestlannat kelle poeg elab Venemaal ja on abielus ukrainlannaga aga näe perega kus on väikesed lapsed autoga ema külastada ei saa. Poetakse nende nõmedate otsustega Brüsseli tegelaste ja verejanulise Bideni ees. Enne tema tulekut olid mitmed riigid läbi pommitatud jatalle jäi vaid Süüria.Aga Venemaal elav paljutahvuseline rahvas ei vastuta Putini tegude eest ja neid ei pea karistama. See on alatu.

  10. Jaak 9 kuud ago
    Reply

    Ei tea miks need autonumbrid ei meeldi. Miks ei saa inimesed suhelda omavahel pealegi pole nad milleski süüdi. See on nii totter seadus et võtab tummaks.Oma vihavaenu pursetega korjatakse vaid põlevaid süsi meie pea kohale.

  11. Ohoo 9 kuud ago
    Reply

    Olen pettunud nii lolli arvamuse pärast. Poleks iialgi uskunud et keskerakondlased on võimelised nii totralt rääkima ja ega see nendele hääli juurde ei too pigem vastupidi.

  12. Jaak 9 kuud ago
    Reply

    Las Eestisse sisenevad autodega ned kellel on sugulased Eestis.

  13. Sergei. 7 kuud ago
    Reply

    Ärge mõlisege- tantsige ja laulge ravalaule Ärge hirmutage Venemaaga. Saite iseseisvuse- aga sellest pole te suutnud lugu pidada. Teile anti täielik vabadus. Isegi kauba transiit suunati mööda,- mis moodustas ligi kolmandiku Eesti Riigi eelarvest. Elage vaikuses ja rahus ja kui juba aia ette ehitasite siis ärge lippide vahelt vargil käige. Jäite Venemaast ilma ,aga mitte ei saanud vabaduse !!!
    Tahmanäo pesupulbri liputamisega ÜRO-s tormasite Iraagi rahvale kallale. Käisite oma saabastega Afganistanis. Süüria väga arenenud ja heal elatustasemel riik- oli vaja ka sinna ronida.
    Tänini pole sealt okupandid lahkunud , vaid varastavad ühest riigi nurgast naftat.
    Liibüa riigipea oli ka vaja tappa.
    Igale poole, kuhu olete roninud -seal kaos.
    Teie enda soome ugrilane suure riigi juht- Poleks tema sekkunud – oleks Donbassis sama nagu juudid Palestiinaga tegid ja teevad edasi. Kui vanaisa (NSVL sõdur )oleks teadnud- milline tema poja poeg tuleb- oleks endast EUNUHHI TEINUD

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.