Mihhail Kõlvart: puudub ülevaade ja selgus, kuidas riik plaanib kindlustada omavalitsustele jätkusuutliku arengu ja toetuse

Mihhail Kõlvart

Eesti Linnade ja Valdade Liidu juhatus ei allkirjastanud valitsuskomisjoni ning Eesti Linnade ja Valdade Liidu riigi eelarvestrateegia 2024–2027 ja 2024. aasta riigieelarve läbirääkimiste protokolli, sest omavalitsused ei nõustu oma tulubaasi ja finantsautonoomia vähenemisega.

Eesti Linnade ja Valdade Liidu (ELVL) juhatuse esimees Mihhail Kõlvart märkis, et omavalitsustel puudub ülevaade ja selgus, kuidas riik plaanib kindlustada omavalitsustele jätkusuutliku arengu ja toetuse nii tuleval kui ka järgnevatel aastatel. „Omavalitsuste eesmärgiks on tagada kindel ja seadustele põhinev tulubaas, mis tagab seadusest tulenevate ülesannete täitmise ning teha kohalikuks arenguks vajalikke investeeringuid, mis toetab kogukonna jätkusuutlikku arengut,“ selgitas Kõlvart. „Olukorras, kus tuleval aastal jagatakse tasandusfondi kaudu 8,3 miljonit eurot jõukamate kohalike omavalitsuste eelarvest ümber väiksema tulubaasiga omavalitsustele, vähendatakse füüsilise isiku tulumaksu 11,89%-le ning teadmata omavalitsuste tegelikke kulusid üldhooldusele – puudub omavalitsustel täna ülevaade oma tegelikest kuludest ja tuludest.“

Kõlvarti sõnul kaasnes hooldusreformi rakendamisega suurem vajadus hooldekodu kohtade järele, kui seda suudetakse pakkuda. „Selle tagajärjeks on hooldekodudes kasvanud kohatasud, kui riigi arvutustes algselt aluseks võeti. Nii on kiirustatult hooldereformi käivitamisel tehtud prognoosid osutunud ebatäpseks, hooldust vajavate isikute arv suurem ja omavalitsused on mures üldhooldusele eraldatud summade osas. Sealjuures kavandab riik üldhooldusteenuse rahastamise muudatuse mõjude, sh kulude-tulude analüüsi teha alles 2026. aastal, samas kui omavalitsused ootavad sellist analüüsi juba tänavu sügisel,“ nentis Kõlvart.

Tulubaasi parandamiseks on omavalitsused teinud riigile ettepaneku korrastada kohalike maksude süsteemi, mis aitaks tagada omavalitsuste finantsautonoomiat. Selleks paraku riik praegu sisulisi lahendusi ei paku, vaid hoopis vähendab samal ajal omavalitsuste võimalusi täiendavate vahendite kaasamiseks.

Niisamuti ootasid omavalitsused üha kasvavate hindade juures täiendavaid vahendeid koolilõuna toetusele, kuid paraku ei pidanud valitsus seda oluliseks toetada. See seab aga paljud omavalitsused keerulisse olukorda ja loob olukorra, kus vanemad peavad osa koolilõunast tasuma.

Eeltoodust lähtuvalt otsustas Eesti Linnade ja Valdade Liidu juhatus tänasel koosolekul mitte allkirjastada valitsuskomisjoni ja Eesti Linnade Liidu riigi eelarvestrateegia 2024–2027 ja 2024. aasta riigieelarve läbirääkimiste protokolli.

7 kommentaari
  1. ole isse mes 11 kuud ago
    Reply

    VOT TAK

  2. Ele 11 kuud ago
    Reply

    Ei ole meie valitsuselt migagi head loota. Minu meelest pole seal kedagi kes teeks midagi head eestimaalastele.

  3. Jaak 11 kuud ago
    Reply

    Tallinna linnapea on tubli mees, hooliv ja tark.

  4. m.k. 11 kuud ago
    Reply

    Tuleb mõelda juba Europarlamendi valimistele ka. Tuleb vastanduda ja olla alternatiiv reformierakonnale.

    Minu arust peaks Keskerakond europarlamendis kohe lahkuma samast fraktsioonist reformierakonnaga ja liituma sotsialistide fraktsiooniga. Niikuinii on keskerakond vasaktsentristlik.

    • ei keegi 11 kuud ago

      “Põgus pilguheit tänasele sotsiaaldemokraatiale näitab, et klassikaline sotsiaaldemokraatia definitsioon enam ei päde. Modernset sotsiaaldemokraatiat, millisena defineerib end SDE, iseloomustab sotsiaalse õigluse, demokraatia ja ühiskondlike väärtuste jõuline ümberdefineerimine neomarkstistlikus ja vasakliberaalses vaimus.” Henn Põlluaas

  5. Reet 11 kuud ago
    Reply

    Reformierakondlased ronivad igale poole ja teevad vaid halba igal pool. Jube erakond. Sotsid on nendekäsualused ja ikka on nad olnud kohatäiteks. Sinna on tulnud juurde poliitikuid kes pole tasemel. Isamaalased räägivad kauneid sõnu kuid neist pole mingit kasu.Ekrelastel on sageli õigus aga eennustus et Keskerakond läheb venelaste erakonnaks on vale. Erakondades peavadki olema eestimaalased rahvusest olenemata. KESKERAKOND ON PARIM ERAKOND OLNUD VAREM JA ON KA PRAEGU.

  6. Soo 11 kuud ago
    Reply

    Mulle meeldib et Kõlvart suhtub kõigisse eestimaalastesse hästi. Nii peabki olema.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.