Tanel Kiik: riigieelarve on kriise süvendav ja visioonitu dokument

Foto: Rahandusministeerium

Meid ootavad ees mitmed maksutõusud ja kõikvõimalikud kärped, kuid selgusetu on, kas ja milliseid eesmärke valitsus läbi häda kokku klopsitud riigieelarvega saavutada soovib, ütles Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Tanel Kiik parlamendile menetluseks üle antud 2024. aasta riigieelarve kohta.

“Riigieelarve peab adresseerima Eesti riigi kõige olulisemaid murekohti – ebavõrdsuse vähendamine, tervishoiusüsteemi tugevdamine, rahvastiku- ja majanduskriisi lahendamine ning julgeoleku kindlustamine. Praegusel valitsusel puudub aga nii lühike kui pikk plaan,” nentis Tanel Kiik. “Mitme samaaegse kriisi ajal on riigi kohus toetada oma inimesi ja ettevõtteid. Seda vajadusel ka puudujäägis eelarve hinnaga, kuniks pole valmisolekut Eesti maksusüsteemi tervikuna üle vaadata. 2024. aasta riigieelarve on ambitsioonitu dokument, millest nähtub, et valitsusel puuduvad nii visioon kui prioriteedid. Seetõttu tuleb riigieelarve parlamendis põhjalikult ümber teha.”

Praeguses julgeolekuolukorras on eriti lühinägelik külmutada siseturvalisuse valdkonna palgafond, mis tähendab langust võrreldes keskmise palgaga ning hoogustab politseinike ja päästjate töölt lahkumist. “Õpetajate palgatõus tuleb märksa aeglasem kui keskmise palga kasv ehk murtakse ka lubadust viia õpetajate töötasu 120%-ni keskmisest palgast. Seda olukorras, kus õpetajate töökoormus on niigi liiga kõrge ja peame motiveerima noori haridustöötaja vastutusrikast ametit valima,” rääkis Tanel Kiik.

Samuti on valitsus Tanel Kiige sõnul taganenud lubadusest tõsta keskmine vanaduspension vähemalt 1000 või lausa 1200 euroni. “Riigieelarves ei ole eakatele ühtegi positiivset sõnumit, kuid see peegeldab ilmekalt tänase koalitsiooni suhtumist, et valimistel antud lubadustest võib kergekäeliselt taganeda. Kuna erakorralist pensionitõusu ei ole järgnevatel aastatel kavas teha, on eakad jäetud inflatsioonitormi ja käibemaksutõusu meelevalda,” lausus Tanel Kiik.

Keskerakonna juhatuse liige tõi välja, et valitsuskoalitsioon eirab ka tervisevaldkonna alarahastatust, mis muudab arstiabi kättesaadavuse veelgi ebavõrdsemaks. “Mõlemad Jüri Ratase juhitud valitsused tugevdasid solidaarset tervishoiusüsteemi. Hakkasime maksma riigi poolt ravikindlustusmaksu ka mittetöötavate vanaduspensionäride eest ning eraldasime raviteenuste kättesaadavuse parandamiseks 540 miljonit eurot aastateks 2021-2024. Samuti tegelesime arstide, õdede ja teiste spetsialistide järelkasvu suurendamise ning tervishoiutaristu uuendamisega. Kahjuks tundub, et ametis olev valitsus on tervisevaldkonna lihtsalt ära unustanud,” sõnas Tanel Kiik.

Maksutõusude kõrval pannakse inimestele järjekordne koormis peale tasuta ühistranspordi kaotamise näol, mis mõjutab Tanel Kiige sõnul eelkõige maal elavate ja madalapalgaliste inimeste toimetulekut. “2025. aastal lisandub sellele kavandatust veelgi karmimal kujul automaks ning salajane supermaks, mis peaks eelarvesse veel 400 miljonit juurde tooma. Kuus kvartalit kestnud majanduslanguse tingimustes tuleks inimesi ja ettevõtteid toetada, mitte koormata ühiskondlikku ebavõrdsust süvendavate maksutõusudega,” kinnitas Tanel Kiik.

2 kommentaari
  1. Nii 10 kuud ago
    Reply

    Ei saa nõuda praeguselt valitsuselt normaalset riigieelarvet.Nad ei tahagi seda teha Neil on ükskõik . Ja vaevalt seal leidubki selline poliitik kes seda oskab teha. Meie valitsus unustab ära et peab hoolitsema oma rahva heaolu eest ja mitte abistama teisi riike sest vajame ise abi.

  2. Jaak 10 kuud ago
    Reply

    Pugemine Brüsseli tegelaste ees on tähtsam kui oma riik ja rahvas. Muidugi on põgenikest kahju aga meie riik ei pea neid vastu võtma ega sinna surmarelvi saatma.Las seda teevad rikkad riigid. arvan et seda sõda polekski olnud kui väljaspoolt poleks ässitatud. Paljud eestlased on meie riigist lahkunud paremat elu otsides. Meil topitakse nina sinna kuhu pole vaja ja ega mitte midagi sellest ei muutu maailmas aga meile toob viletsuse ja hädaohu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.