Jaak Aab: oleme majanduslanguse nõiaringis

Jaak Aab

Oleme majanduslanguse nõiaringis, toidueksport on vähenenud kolmandiku võrra ja tarbijad ei jaksa enam kodumaist toitu osta. Toiduliidu tegevjuht Sirje Potisepp on pidanud tõdema, et toidukaupade eksport on aastaga vähenenud kolmandiku võrra. Põhjuseks meie kõrged energiahinnad ja asjaolu, et teistes riikides toetatakse oma ettevõtteid.

Meil kaotavad toidutootjad konkurentsi juba ka koduturul. Ainult kolmveerand eestimaalastest eelistab nüüd kohalikku toitu ja selle näitajaga oleme kukkunud aastasse 2004. Kahetsusväärne, et kauplustes langeb eestimaiste kaupade osakaal, välisomanikele kuuluvates kettides on kohalikke tooteid juba alla poole.

Eluvõõras peaminister

Hinnatõus läks käest ära just eelmise aasta kevadsuvel. Kaja Kallase juhitud Reformierakonna valitsus ja koalitsioon oleksid saanud õigeaegsete sammudega suurt majanduslangust pidurdada. Õige hetk inflatsiooni ohjamiseks lasti mööda või seda ei tahetudki teha, sest riigieelarvele on suur hinnatõus ju suurem maksulaekumine kasulik.

Käesoleva aasta (riigikogu valimiste aasta) eelarves jagas Kaja Kallase eelmine valitsus üle miljardi euro täiendavateks püsikuludeks, mis veelgi toitis inflatsiooni. Ülikõrge inflatsioon on jätkuvalt Eesti majanduse üks suurimaid murekohti ja puudutab otseselt igat inimest.

Lootus, et hinnatõusud pidurduvad, hakkab kustuma. Kui toorme ja tootmissisendite hinnakasv on veidi taltunud, siis juba järgmisel aastal koormab valitsus erinevate maksude, riigilõivude ja keskkonnatasude suure tõusuga kõiki ettevõtjaid ja inimesi. Valitsuse otsused võimendavad hinnatõusu ka järgmisel aastal ega aita kuidagi kaasa majanduse elavdamisele.

Paljud töötleva tööstuse ettevõtted on sulgenud uksed, enamus vähendab tootmist ja töötajate arvu. Küsisin riigikogu infotunnis töötleva tööstuse olukorra kohta Kaja Kallaselt. Ta vastas, et töötlev tööstus moodustab Eesti SKP-st vaid seitse protsenti ja selle langus polegi majanduse üldpildis väga oluline. Meie peaminister on ikka väga eluvõõras või täiesti hoolimatu ja lihtsalt eirab tegelikku olukorda. Töötlev tööstus annab suurema osa meie ekspordist ja selles sektoris on hõivatud üle poole meie tööjõust.

Kõigepealt ei tohiks eirata meie olukorda, inimeste tegelikku ostuvõimet ja üldist hakkamasaamist. Koalitsioon jahmatas niigi põlvili löödud ettevõtlust hoopis kavandatava maksupoliitika ja uute maksudega. Käibemaksutõusu vastu ei saa enam midagi teha, küll aga ehmatab valitsusliikmete flirtimine ka teiste maksuvormidega nagu automaks, suhkrumaks, plastimaks, pakendimaks või isegi lihamaks, mida serveeritakse meile tervist parandavate või keskkonda hoidvatena.

Kordub 2009. aasta masu

Sarnaseid hinnanguid on andnud kõik ettevõtjaid esindavad organisatsioonid. Ka pole nad saanud vastust lihtsale küsimusele: kus on plaan majanduse elavdamiseks? Naaberriikide valitsused langetavad aktsiise, maksukoormust väiksema sissetulekuga inimestele, teevad uusi investeeringuid teedeehitusse, kinnisvarasse, infotehnoloogiasse jne. 2024. aasta riigieelarves ja riigieelarve strateegias selliseid lahendusi pole.

Reformierakond teeb taas kõike vastupidi, tagudes vastu rindu ja reklaamides ennast kõige targemana maailmas. Meenub aasta 2009 ja masu. Väga sarnane muster ja kahjuks ka sama tulemus. Aastaid vinduv majandus, töötuse kasv, inimeste reaalsissetuleku vähenemine hinnatõusude ja maksude tõstmise läbi ning lahkumine tööle Soome või mujale.

Peaminister Kaja Kallasel on viimane aeg majanduskasvu heaks tööle hakata. Kui ise hakkama ei saa, võib julgelt küsida nõu ettevõtjatelt, majandusteadlastelt ja ekspertidelt. Lahenduste leidmiseks poleks patt kaasata ka opositsioonierakondi. Ja kui sellega hakkama ei saa, siis tuleks tunnistada oma saamatust ja võimult lahkuda.

Artikkel on avaldatud ka ERR portaalis 31.10.2023.

4 kommentaari
  1. Nojah 7 kuud ago
    Reply

    Meil on vilets, oskamatu ja hoolimatu valitsus. Poetakse Brüsseli tegelaste ees. Kuidas oma rahvas elab ja toime tuleb neid ei huvita, peaasi et omal on raha külluses. valitsusliikmed annetagu oma raha Ukrainale tapatalguteks ja jätku rahva rahakotid rahule.Aga praeguses valitsuses polegi kedagi kes oskaks või tahaks meie elatustaset tõsta.

  2. Tähelepanelik Tööline 7 kuud ago
    Reply

    Ma arvan, et asi on naljast kaugel. Isamaa on hädaohus. ning Aabil jt opositsioonipoliitikutel oleks aeg lõpetada poliitkorrektne retoorika et mitte öelda-sooja õhku võngutav jura a´la eluvõõras peaminister, Re teeb kõike vastupidi, oleks viimane aeg hakata tööle jne. jne
    Tuleb käituda otsustavalt, radikaalselt, põhimõttekindlalt.
    Esimeses järjekorras tuleb hakata nimetama asju õigete nimedega:
    -peaminister on ennast korduvalt paljastanud kui rõlge valetaja ning lootusetu kretiin – riigiasjus. Vagura koduperenaisena ja truu abikaasana on ta tõenäoliselt tasemel.
    – Reformierakonna rahva ja riigivastane tegutsemine tuleb igal konkreetsel juhul reljeefselt välja öelda
    – tuleb iga päev väsimatult selgitada miks ja millepärast see poliitkorrumpeerunud MTÜ -RE tuleb mitte üksnes võimult kukutada vaid ka likvideerida ning ta juhtivad tegelased kohtu alla anda.
    Selleks tuleb kaasata meie parimad juristid ning meie õiguskaitseorganitelt taotleda nende rahvavastaste kuritegude uurimist . Parlamendi töö tuleb obstruktsiooni jt.seaduslike vahenditega seisata-blokeerida. Inimesed tuleb kutsuda tänavatele meelt avaldama tuleb korraldada poliitiline üldstreik.

  3. Almar Glustsenko 7 kuud ago
    Reply

    Metodist-Coop 666-satanistla, mis jagab juba aastaid ka ugridele oma Juudi-ID-kaarte, see on nüüd NÕIARINGIS hiislarite poolt. Kuna MÕRVAS täna, 1.11.2023, oma ÜRO-s juudiriigi mandaadi lõppemise puhul, agoonias maha Keskerakonna kontori vastast 5 TERVET PÜHA HIIEPUUD ja tõmbas ka kännud välja. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..Kõlvart on ülendanud ADL-sionisti, Ain Järve tegema PÜHADE HIIEPUUDE MASSIMÕRVA meie pärisperemees-hõimude loodus-usu, Taa-Ra LOODUSUSU SÜSTEMAATILIST GENOTSIIDI. Ain Järve lasi juudifirmadel teha nende satanistliku Reidi tee 2018 meie Laulupeohiie ja Ingriranna hävituseks. 666-meekärje-Taaveti tähe kujuliste pinkidega ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..(suvest 2023 on samasugused ka Raeplatsis ja sügisest 2023 on Jaan Tootsil abieluvaraleping A-stri kaubanduskeskusega, mis on meie põliskogukonnalt võtnud ära Balti jaama turu, teinud sellesse oma satanistliku seltskonna pesa, sh Reet Ausi ja Telliskivi (aju)Vaba Lava ADL-LGBT-BLMi oma, ja pannud selle väravasse samuti tunnusnime 666-meekärje-Taaveti tähena) ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..Haukanõmm on MÕRVANUD KÜMNEID TERVEID PÜHASID HIIEPUID Pronksi tn-l ja hiljuti MÕRVAS ODRA TN JUURES JA JUURIS KÄNNU VÄLJA. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..Mäletataasti andis toonane valitsus Stenbockis 2020 LÕPUS POLIITILIST ALTKÄEMAKSU EESTI PÕHILISELE LÄBI AEGADE MAARAHAVA HÕIMSUSE HÄVITAJALE JA 10.10.2021 TOOMKIRIKUS EDGARILE OMA SATANISTLA RISTI RINDA SURUMISE KORRALDAJALE, TIIT PRUULILE 5 500 000 EURO ULATUSES. Kohal olid pool Riigikogu ja Valitsus. Sellelt kogunemiselt põgenes Tiit Pruuli mu silme alt Taavi Aasa autos. TAAVI AAS ON KOOS HEIKI HANSO JA KAUBANDUSKOJA/ NORDECONI/ KAPO LUISE TN RAHVUSHÕIMSUSE GENOTSIIDIMISE GUANTANAMO EHITAJA, TOOMAS LUMANIGA REMMELGAMÕRVAR, KUS MÕRVATI KA CA 1600 ELUJÕULIST MUUD SUURT HIIEPUUD ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..JAAK. TE OLETE VÄGA PALJU NEEDUST MEIE PÜHA RAHVUSLUSE TAA-RA HIITE SÜSTEEMSE GENOTSIIDIMISEGA ENDILE KAELA TÕMMANUD. KAS TEIL ON MINGIT EDASIVAADET, KUIS TE LOODATE SELLE NEEDUSE ALL OMA SOOGA ELLU JÄÄDA? TEIL LASUB VÄGA SUUR NEEDUS!

  4. Tähelepanelik Tööline 7 kuud ago
    Reply

    Ahjaa, ma unustasin ühe olulise pisiasja: tegelikult ei sõltu meie end miskipärast riigiks pidava moodustise käekäik ei meie koalitsioonist …rääkimata siis opositsioonist. Andnud end Prüsseli meelevalda- ei taibanud me, et ka nemad seal ei ole täievolilised peremehed mitte vaid käsualused anglosakside üleilmse finantsoligarhia teenistuses.
    No ja seetõttu ei saa meil Toompeal muutusi esile kutsudes midagi muutuda, me ei ole suveräänsed, me oleme sõltlaste sõltlased.
    Muutuma hakkab siis kui maailma võimujooned ümber kujundatakse aga paraku oleme me end positsioneerinud ajaloo valele poolele ning meie muutused saavad seetõttu olla vaid halvemuse poole. Dollaripõhise maailmamajanduse kokkuvarisemiseks(aga see ei ole mägede taga) me valmis ei ole, ei valmistugi selleks, ei saagi valmistuda sest käsku pole tulnud: Prüssel magab, Washington on eiteamisaurude all aga meie taome inertsist trummi edasi , maname venelasi ning tantsime omi kentsakaid rituaalseid sõjatantse .

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.