Andre Hanimägi hooldereformist: inimesed ja omavalitsused lendasid poliitlubaduste orki

Keila hooldushaigla. FOTO: MIHKEL MARIPUU/SCANPIX

Riigikogu sotsiaalkomisjoni liige, keskerakondlane Andre Hanimägi sõnas, et valitsus kipub omavalitsusi tooma enda kaitseks kilbile ning nii juhtus ka hooldereformiga, kus antud lubadused ja ootused on suuremad kui elu ise. Hooldereformi mitmed aspektid vajavad aga tema sõnul lisatähelepanu.

Hanimägi sõnas, et hooldereform on samm õiges suunas, mis on pakkunud peredele kindlustunnet eaka eest hoolitsemisel. Riigikogulase hinnangul tuleb aga analüüsida nii omavalitsuste rahalist baasi, omavalitsuste määratud piirmäärasid ja nende kujunemist, aga ka teenuseosutajate hinnatõuse ning selle põhjendatust. “Paraku näeme, et heal asjal on ka mitmeid puudusi, mida tuleb analüüsida ja parandada,” rõhutas Hanimägi.

Ta tõi muu hulgas välja, et tähelepanu vajavad nii hooldekodudes toimunud hinnatõusud, käärid riigi toetuse ja omavalitsuste vajaduste vahel, aga ka kommunikatsioon. “Omavalitsused jäetakse valitsuse sõnumite orki kui väidetakse, et keskmise pensioni eest peab saama hooldekodukoha. Me näeme, et tegelikkuses see nii paljudel juhtudel ei ole,” tõdes Hanimägi, et suuremad ootused tekitavad omakorda pahameelt nii inimestes kui ka omavalitsustes. “Juba kolm omavalitsust on riigi vastu kohtusse pöördunud ning neid, kes on kriitilised, on ju veelgi.”

Hanimägi lisas, et on ka sisulisi murekohti, mida tuleb adresseerida ja vajadusel parandada. “Kindlasti on küsimus minu hinnangul ka erinevates omavalitsuste piirmäärades, mis võivad erineda mitmekordselt. Seega võib ühe omavalitsuse eakas olla hooldekodu koha saamisel paremas seisus kui teine. Nii nagu ka need, kes on krapsakamad ja kel on kergem hooldusvajadus, sest omavalitsuse makstav summa on sama vaatamata kliendi vajadustele,” tõi riigikogulane välja.

Samuti on keskerakondlase sõnul küsimärk koduteenuste parandamisel, mis pidi reformi käigus paranema. “Meie eesmärk peab olema eelkõige ikkagi see, et eakas saab võimalikult kaua hakkama oma kodus, saades vajalikke toetavaid teenuseid. Kuigi riigi toetusest peaks väidetavalt piisama nii hooldekodu koha kulude kui ka koduteenuste arendamiseks, on suur osa omavalitsusest hädas ainuüksi hooldekodukoha kulude katmisega,” selgitas Hanimägi.

1 Kommentaar
  1. Nojah 9 kuud ago
    Reply

    Küll onikka meil palj neid inimesi kes usuvad ikka veel reformierakondlaste lubadusi. Aga reformierakondlased oskavad tekitada selliseid olukordi et meelitada rahvast end valima. Eks peavoolumeedia on ka abiks ja näe kergeusklikud inimesed inimesed lähevadki nende orki. Täiesti arusaamatu on miks valiti Eesti 200 erakonda ja maei tea mida nad on meie rahva heaks teinud. Sotsid on olnud alati kohatäiteka Vilets valitsus.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.