Jaadla: süvenev vaesus pärsib elamute renoveerimisvõimalust

Andres Jaadla

Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) juhatuse esimehe Andres Jaadla hinnangul tuleks elamute renoveerimisest rääkimisel tähelepanu pöörata inimeste toimetulekule, sest aina kasvava vaesuse tingimustes ei saa elanikele panna üle jõu käivaid laenumakseid.

„Süvenev vaesus ja ebakindlus tuleviku ees sunnivad inimesi elamu rekonstrueerimise planeerimisel ettevaatlikuks, kuna laenukoormus kasvab ning ehitushinnad mitte ei kahane, vaid pigem kasvavad,“ tõdes korteriühistute liidu juht.

„Energiavaesuse kõrval peame paratamatult rääkima laenuvaesusest. Juba praegu on elanike laenuvõimekus enamikel juhtudel piiripealne, kasvab vaesuses elavate perede hulk – ei saa inimestele üle jõu käivad kohustusi panna,“ nentis Jaadla.

Seda suuremad ootused on riiklikele rekonstrueerimistoetustele, sest spetsialistid on ühel nõul – riigi toeta käib sovetiaegse korrusmaja tervikrenoveerimine inimestele üle jõu. „Kuid toetusi napib ning on ebakindlus, millal ja mis mahus toetusi eraldatakse; protsess liigub üles-alla nagu Ameerika mäed. Samuti ligineb ähvardava kiirusega aasta 2027, kui Euroopa toetusrahad lõpevad ja kogu koormus jääb Eesti riigieelarve kanda,“ muretses Jaadla.

Jaadla sõnul on tegemist oluliste teemadega kogu Euroopas. Siiski on renoveerimine Jaadla hinnangul ainus võimalus senise hoonefondi säilitamiseks ning energiasäästuks. „Et me oma raha eest sõna otseses mõttes õhku ei kütaks,“ rõhutas Jaadla. Tema sõnul näitab senine renoveerimiskogemus, et küttekuludelt hoitakse kokku 40-70 protsenti, samuti lisandub paljudel juhtudel täiendav elektrienergia sääst näiteks päikesepaneelide näol. „Sellega tuleks igal juhul jätkata,“ leidis Jaadla.

4 kommentaari
  1. ümmargune jutt 5 kuud ago
    Reply

    riiklikult on olnud see rekkimine algusest peale üks jura. see on puhtalt nö. äri loomine poolsunduslikult ja paljudel juhtudel mõttetu tegevus.
    Kus KÜ juhtideks saavad toobised ja räägivad ,et neil on külmasein – tegelikkuses on selles seinas aken ja pakettakna temp. on sisetemp. pea 5 C madalam ja seega on ka kõrvalolev sein , külmem. Nad ei saa isegi aru sellest, et mõõta tuleb väljastpoolt samuti , kus on näha – et välissein on võrdne välistemp., nt. -7 C . Siis sooja kadu ei ole. Osa neist juhtidest tulevad Tallinna kanti , maakatena – poliitilist ametit ja head elu nõudma , seal nad kütsid 25 C tuppa ja nüüd nõuavad sedasama ja muudkui ehitaks , tegelikkuses ehitatakse tutvuse kaudu kuskil omale maja või tehakse kap.remonti. Seega otsitakse tööd sõpradele ja käsi peseb …..
    Igasugused ventileerimised , vanade majade puhul – on jama . Need uued, mis praegu – nendel on teistsugune ehitusstandard ja seda ei rõhuta keegi. Lollitatakse rahvast.
    Raha aga ei ole niipalju, et võite mängida ja katsetada pidevalt . Pulli teha.
    KÜL pole ju suutnud siiani isegi avaldada , kus näeks nende vanade majade soojustamisel varem energiatarvet (1990.a. 0 -ks võttes) ja peale soojustamist. Ehitusaastat ja võrdset m3. tean , kus 100% soojustatud majal läheb võrreldes 80% soojustatud majaga energiat m2 kohta talvel ca 0.20 EUR rohkem ja vahel veelgi. Temp. on toas sama.
    Vaata, mis sitta on need elamute renoveerimisel teinud – siis oled sa vait : katused lendavad minema , ehitatakse kindlustuseta , jne. Juhendamine puudub.
    ca 400 m2 soojustamise eest tahab saada ehitusfirma ca 60000.- eur , peast põrunud olete kõik!
    Haigete inimeste riik.

  2. Sergei. 5 kuud ago
    Reply

    Huvitav- energiavaesus- aga lubadus 5-e rikkaima riigi sekka !!!
    Sovetiajal ehitati maja ja nüüd 30-ne a. jooksul pole jõutud ei aknaid vahetada, ega soojustada.
    Mis on juhtunud Maarjamaa rahvaga, kuidas imetakse uusokupatsiooni ajal rahvast tühjaks ja vaikselt saadetakse lõa otsa. On ikka peenike töö korda saadetud,
    Kui Andrese jutt -: ei tulda omade jõududega toime Ikka midagi on väga valesti läinud.
    On ka neid , kes teevad 10 eurose lapsele jõulupaki tegemisel probleemi- endal aga lasteaia väravas põksuva mootoriga 6 liitrine BMV ootamas

  3. Jaak 5 kuud ago
    Reply

    Meie tiik toetab teisi riike. Aga ma ei saa aru miks rikkamad riigid meid ei toeta.Miks meil paljud peavad vaesuses elama. miks meie valitsus ei taipa et nad on valitud selleks et kindlustada meie rahva heaolu.

  4. Rahamehed , vaadake räästaid 5 kuud ago
    Reply

    kõik need suurte jääpurikatega katused asuvad parimates rajoonides , kus omavad ärikad -poliitikud elamisi või elavad suured ninad . Või on valitsuse hooned.
    ………..
    hr.Mardi – palun jahvatama meediasse , nimekiri – kes neist pressib tavakodanikele laenust vaesust ja kes ise raiskavad SOOJUST ,
    ROHELISED tatikad ei näe seda , sest selliseid maju on enim – kõik viilkatusega elamud – Ameerika, Nõmme , Kalamaja, Südalinn, Sikupilli , ……. jne.
    ……………………………..
    Seega, ajage nüüd lõuad laiali ja rääkige oma sõnnikust ehk tegemata tööst!
    ***jätke paneelikate inimesed rahule, sest Tall.Elam.Komb. majad on kõik soojustatud paneelidest , ja võtke teadmiseks – et pakettakende klaasi pinna temp. on madalam toatemp. +5….+3 C (seega aknaid kinni ei saa laduda). Kui välisseinal on sama temp , õuetemp. -on soojustus mõttetu. Hallituse ajamine külmasillaks – on enamus vale jutt: pakettakende puhul ei saa kasutada pikka umbset kardinat; ventilatsioonid on ümberehitatud inimestel valesti; kasutatakse mingeid valesid radikaid , odavaid purre ja soojus ei ringle;
    Kogu kokkuhoid on saavutatud krt.majades tegelikkuses – kõikide kommunaalteenuste(keskküte, vesi, kanal., soe vesi) ja elektri hindade tõstmisel koos võrgutasu ja muude pudinatega = vähenemine . ja muude teenuste hindade tõstmine , et neid tasuda jõuaks.
    Kui soomlane maksab kõige eest kokku nt.8.- eur/m2 , siis eestlane ei jõua maksta isegi kõiki teenuseid kokku 4.00 eur /m2. Selleks on vajalik toetus.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.