Ago Kõrgvee väljavahetamine ei ole poliitiline otsus

Aleksei Jevgrafov

Aleksei Jevgrafov, SA Narva Haigla nõukogu esimees

Iga suure asutuse juhi vahetus ükskõik millises Eesti omavalitsuses tekitab erinevaid arvamusi. Mõistetavalt leidis ka Narva haiglas toimuv Eesti meedias laialdast kajastust ja see on loomulik, sest tegemist on linna ühe suurema tööandjaga. Olen juhivahetuse tagamaid juba koos väljatoodud faktidega selgitanud, kuid teen seda Eesti Päevalehe juhtkirja, mis heidab varju Narva linnajuhtimisele laiemalt, valguses uuesti.

Nii nagu Narva haigla liigub kaasaegse juhtimismudeli poole ka Narva linnavalitsus, kus Keskerakonnal on kanda vastutusrikas roll. Linnapea Jaan Toots on asunud otsustavalt tegelema kulude kokkuhoiu ja juhtimisstruktuuri kaasajastamisega, millega Katri Raik hakkama ei saanud.

Narval on seoses keerulise sotsiaalmajandusliku olukorraga mitmeid probleeme, kuid olukord ei ole sugugi nii hull, nagu ajakirjandusest lugeda saab. Sügisel avati meil Eesti taasiseseisvumisaja esimene kaasaegne koolimaja Narva Gümnaasium, jaanuaris alustasid Narva Eesti Gümnaasiumi ja Eesti Põhikooli õpilased õpinguid uues koolimajas. Hiljuti panime nurgakivi jalgpallihallile, mis avardab oluliselt sportimisvõimalusi, ja paari nädala eest avati linna esimene spaakompleks. Paari aasta pärast saame rääkida kaasaegsetest töötingimustest ka haiglas.

Esmalt tahan ümber lükata Narva haigla nüüdseks endise juhi Ago Kõrgvee põhilise argumendi, et haigla nõukogule oleks kuidagi vastumeelne eestikeelne ja eestimeelne suhtumine tööprotsessi. See on täiesti vale! Narva on Eesti linn ja me aitame igati kaasa töötajate eesti keele õppimisele ja õpetamisele. Rahvus- ja keelepõhist lähenemist kasutas oma kommentaarides ka Narva endine linnapea Katri Raik, kes on hästi kursis, et kui sisulised argumendid puuduvad, siis Eesti-Vene vastasseis sobib Keskerakonna ründamiseks suurepäraselt.

Tegelikult olid probleemid haigla juhtimisega pikaajalised ja sügavad. Puudustega oli kursis ka Katri Raik, kes võttis enda valitsemisajal muuseas juhtida ka Narva haigla nõukogu, kuid ta pidas paremaks vajakajäämistest vaikida ega teinud politseile rikkumiste kohta avaldust. Las mõisa köis lohiseb…

Sõlmis töölepingu iseendaga

Saan südamerahuga kinnitada, et Ago Kõrgvee väljavahetamine ei ole poliitiline otsus, vaid hoolikalt läbikaalutud samm, mis seab esiplaanile Narva elanike huvid ja haigla jätkusuutlikkuse. Uue juhatuse liikme pidime leidma kohe, kuna haigla juhatus on hetkel üheliikmeline ning haigla ei saa jääda juhita ja juhatuse liikmeta. Mõistan ka haigla töötajate emotsioone, kelle jaoks on muutused olnud kiired ja mõneti ootamatud, kuid oluline on märkida, et finantsdistsipliini rikkumised ja võimu kuritarvitamisega seotud asjaolud ongi peamiselt haigla nõukogu menetleda.

Selles, et Ago Kõrgvee on hinnatud arst ja teeb oma tööd südamega, ei kahtle keegi, kuid Narva Haigla vajab praeguses etapis juhti, kes tunneb lisaks arstitöö peensustele ka suurte ehitusprojektide juhtimise nüansse. Üllar Lannol on need omadused olemas. Ta on omandanud üldarsti kraadi Tartu Ülikooli arstiteaduskonnas ning töötanud erinevates meditsiiniasutustes nii Eestis kui ka piiri taga. Üllar Lanno juhtimisel on Tallinnasse kerkinud esmatasandi ja eriarstiabi pakkuv Merimetsa Tervisekeskus ning Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi peahoone. Viimati juhtis ta Eesti esimese erakapitali vähiravi haigla rajamist Tallinnasse.

Ja loomulikult peab haigla juhi ja nõukogu vahel olema usalduslik koostöö ning juht ei saa eirata talle nõukogu poolt pandud kohustusi. Eelkõige puudutab see rahaliste kohustuste võtmist, millel puudus nõukogu heakskiit. Ago Kõrgvee ületas oma volituste piire, kui andis 11.03.2022 korralduse soetada haigla vahenditest ühekordse maksega 45 203 euro eest sõiduauto Škoda Superb. Nõukogu ei olnud seda väljaminekut eelnevalt heaks kiitnud ja samuti ei olnud haigla eelarves selleks ettenähtud raha. Samuti eiras Ago Kõrgvee kehtivat käskkirja, tehes Škoda Superbiga isiklikke sõite ja kasutades samal ajal SA Narva Haigla kütusekaarti. Puudub sõidupäevik.

Puudujääkidele osundavaid punkte on mitmeid, näiteks tööjõukulude kontrollimisel tuvastasid audiitorid, et Ago Kõrgvee on 17.04.2023 sõlminud töölepingu iseendaga. Tekkis olukord, kus Ago Kõrgvee sai füüsiliselt juhatuse liikme ülesannetes haiglas viibides samal ajal töölepingu alusel palka nii juhatuse liikmena kui ka koduvalve eest. Sihtasutuste seaduse § 18 lg 4 kohaselt on sihtasutuse ja juhatuse liikme vahel tehtud tehing tühine, kui nõukogu ei ole seda heaks kiitnud.

Narva areneb jõudsalt

Lisaks on Ago Kõrgvee korduvalt teinud investeeringuid nõukogu nõusolekuta ja nõukogu liikmeid informeerimata, millega on olulisel määral rikkunud finantsdistsipliini. Riigihanke seaduse rikkumiste tulemusel on SA Narva Haigla juba maksnud ligi 10 000 eurot trahvi. Praegu kontrollib Riigi Tugiteenuste Keskus veel ühe hanke korraldamise rikkumist, mille tulemusel ähvardab haiglat 57 000 euro suurune trahv. Eeltoodud fakte arvesse võttes on nõukogu jõudnud arusaamisele, et Ago Kõrgveel puudub piisav pädevus ja teadmised selleks, et edukalt juhtida haigla tööd, korraldada suuremahulisi hankeid ja täita nõukogu poolt ette nähtud korraldusi.

Haigla nõukogu on veendunud, et Üllar Lanno näol oleme saanud endale kaasaegseid juhtimisprintsiipe järgiva tippjuhi, kes suudab tagada haiglas töörahu, parandada teenuste kvaliteeti ja kättesaadavust ning viia edukalt ellu projektid, mis puudutavad juurdeehitust ja olemasoleva hoone renoveerimist.

Nii nagu Narva haigla liigub kaasaegse juhtimismudeli poole ka Narva linnavalitsus, kus Keskerakonnal on kanda vastutusrikas roll. Linnapea Jaan Toots on asunud otsustavalt tegelema kulude kokkuhoiu ja juhtimisstruktuuri kaasajastamisega, millega Katri Raik hakkama ei saanud.

Narval on seoses keerulise sotsiaalmajandusliku olukorraga mitmeid probleeme, kuid olukord ei ole sugugi nii hull, nagu ajakirjandusest lugeda saab. Sügisel avati meil Eesti taasiseseisvumisaja esimene kaasaegne koolimaja Narva Gümnaasium, jaanuaris alustasid Narva Eesti Gümnaasiumi ja Eesti Põhikooli õpilased õpinguid uues koolimajas. Hiljuti panime nurgakivi jalgpallihallile, mis avardab oluliselt sportimisvõimalusi, ja paari nädala eest avati linna esimene spaakompleks. Paari aasta pärast saame rääkida kaasaegsetest töötingimustest ka haiglas.

3 kommentaari
  1. Ohoo 6 kuud ago
    Reply

    Ago Kõrgvee võiks tulla Tallinnasse sest siin on arstidest puudus.

  2. eestis käib mingi jama 5 kuud ago
    Reply

    See nõukogu süsteem on üks ripats palgasaajate kogum.
    Haiglal peaks olema juhiks Haigla peaarst , kapitaalehituste osak.juhataja eraldi ja hanked kõik läbi sots.ministeeriumi.
    Arst teab , mida on haiglal vaja ja kap.ehituse osak. juhataja teeb kooskõlastused ja projekteerimise vajaliku hanke algatuse , millisega tegeleb ministeerium oma kantsleri kaudu.
    Kommunaalosak., eraldi haiglas, kes tegeleb muu ülalpidamise kulude majandamisega.
    Meditsiinilise varustuse osak juh., kes vormistab vastavad tellimused ravimitele ja töövahenditele.
    Haigla peaarst peab olema vajadusel ka opereerija, et mitte kaotada oma praktikumi.
    Praegu toimub mingi jama.

  3. Lemme Krimm 5 kuud ago
    Reply

    Ago Kõrgvee vahetati välja lihtsalt sellepärast, et ta on vabamüürlane.
    Väga õige otsus seltsimeeste poolt.
    Lannot kraaditi ka, aga vabamüürluse kraadi temal ei tuvastatud.
    Ja üldse – käed eemale Narvast!
    Seltsimehed tahavad segamatult kükatantsu tantsida – ja seda nad peavad saama.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.