Uuring: vaid kuut inimest sajast ei häiri toiduainete hinnatõus

Citadele panga uuringust ilmnes, et vaid kuut inimest sajast ei häiri toiduainete hinnatõus.

Möödunud aastal tõusid toiduainete hinnad ligi 16 protsenti. Suurima hüppe tegi suhkur lausa 42,2 protsendiga. Citadele panga uuring tuvastas, et Eesti inimestest lausa kolmveerand tunneb aga enim muret liha ja kala kallinemise pärast.

Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks 2023. aastal kokku 9,2 protsenti. Toidu ja mittealkohoolsete jookide hinnad tõusid 15,8 protsenti ning just toidu kõrgenev hind teeb inimestele muret kõige rohkem.

Citadele küsitluse järgi vastas nii 76 protsenti inimestest. Sama uuring päris täpsemalt ka toidugruppide kohta ning sellest järeldus, et 74 protsenti inimestest muretseb enim just liha ja kala hindade pärast. Järgmisena peeti kõige häirivamaks värskete puuviljade ja köögiviljade kasvavat hinda.

„Liha ja kala on tavapäraselt nagunii juba kõrgema hinnaga kaubagrupp ning nende suurem hinnasilt on inimestele ilmselt veelgi valulikum,“ lausus Citadele panga jaepanganduse juht Marina Hakiainen. „Küsisime sama küsimust ka Läti ja Leedu inimestelt ning selgus, et kuigi üldiselt muretseti samade asjade pärast, siis näiteks liha ja kala kallinemist lõunanaabrid nii palju ei karda. Kui Eestis oli see number 74 protsenti, siis Lätis oli see 68 ja Leedus 67 protsenti.“

Hakiainen lisas, et kuigi Eesti toiduainete hinnad on kasvanud kiiremini kui Euroopas keskmiselt, siis on see hinnakasv olnud väga sarnane Läti, Leedu ja Poola regiooni hinnakasvule.

Toiduainete osas, mille hinnatõus teeb inimestele muret, platseerus liha, kala ning puuviljade ja köögiviljade järel kolmandale kohale piim ja piimatooted 42 protsendiga, seejärel leib ja jahutooted 25 protsendiga ning siis muna 18 protsendiga. Kõrgema hinnaga kohv teeb meelehärmi 12 protsendile ning maiustused seitsmele protsendile.

Kõikidest vastajatest kuus protsenti märkis, et neid ei häiri toiduainete hinnatõus üldse. Lätis märkis samamoodi seitse protsenti ja Leedus üheksa protsenti küsitluses osalenutest.

Sama Citadele panga uuringu järgi tundis 55 protsenti Eesti inimestest muret elektri, 46 protsenti kütte- ja elamumajanduskulude ning 37 protsenti kütuse kõrgenenud hindade pärast.

Citadele panga tellitud ja uuringufirma Norstat Baltikumi ülene küsitlus viidi läbi käesoleva aasta jaanuaris. Igas riigis küsitleti 1000 inimest vanusevahemikus 18-74.

BNS

1 Kommentaar
  1. Nojah 1 kuu ago
    Reply

    Meil on palju ülekaalulisi inimesi ja tänavapildis on tunne ete toiduained on odavad. Tegelikult kui toiduainete hinnad tõusevad peavad ka palgad ja pensionid tõusma ja mitte nii vähe nagu õpetajatele juurde pandi sest see oli naeruv–rne summa ja inimeste mõnitamine,

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.