Keskerakonna esimehe Mihhail Kõlvarti pöördumine

Mihhail Kõlvart

Head erakonnakaaslased!

Tallinna Linnavolikogu soovis teha muudatusi linnavalitsuse koosseisus – umbusaldusavaldus minule läks täna hommikul läbi napi häälteenamusega. Keskerakonna abilinnapead ja linnaosavanemad jätkavad tööd uue koalitsiooni moodustamiseni. Mina jätkan tööd Tallinna Linnavolikogus, kuhu rohkem kui 27 000 inimest on mulle mandaadi usaldanud.

Viimaste päevade jooksul toimunut hinnates olen suures mures. Mitte Keskerakonna ega isikliku töökaotuse tõttu, vaid Tallinna linna ja Tallinna elanike pärast. Võimaliku uue koalitsiooni esindajate esimesed väljaütlemised annavad märku, et Reformierakond tahab Tallinnaga teha sama mis riigiga. Tegelikult on olukord aga veel tõsisem, sest umbusaldajad on killustunud ja nii pole võimalik linnajuhtimises olulisi otsuseid teha. Mitmest erinevate huvidega osapoolest koosnev koalitsioon on varemgi püüdnud Tallinna linna juhtida, kuid see valitsemisaeg on jäänud väga lühikeseks ning suurimateks kaotajateks on olnud linnaelanikud.

Linnajuhtimine on midagi enamat kui viie osapoolega häälte kokku saamine. Umbusalduse korraldamise peamisi põhjusi võib otsida Reformierakonna langevast reitingust ja suutmatusest Eesti majandust enam kui kahe aasta jooksul tõusule pöörata. Kolmveerand Eesti inimestest soovib peaministri Kaja Kallase tagasiastumist ja võib julgelt öelda, et tallinlased ei soovi näha pealinnas sellist poliitikat, mida Reformierakond on riigis teostanud.

Pooled Tallinna valijad on soovinud näha pealinna juhtimas Keskerakonda ja praegu püütakse kõige suurema rahva toetusega erakond opositsiooni jätta. Julgen arvata, et tallinlastel on täna suur hirm selle ees, et nüüd tuleb Reformierakond Tallinna seda tegema, mida ta juba riigis on korraldanud. Ja seda poliitikat on tulnud toetama nende suurim kriitik Isamaa.

Tallinnas on Keskerakonna juhtimisel suudetud otsustada ja tegutseda, kuid valitsus ei ole suutnud teha ühtegi suurt algatust peale maksutõusude. Käibemaksutõus, tulumaksutõus, kütuseaktsiisi tõus, lasterikaste perede toetuste kärpimine ja tulumaksuvabastuse kaotamine alates teisest lapsest – kõik need sammud on vähendanud perede toimetulekut ja kindlustunnet. Kõigele sellele lisaks soovib Reformierakond läbi suruda automaksu ja magusamaksu. Kui riigimajandus on põhja lastud, siis nüüd tullakse toimivat pealinna lammutama.

Suure tõenäosusega võtab uus linnavalitsus esimese asjana ette tasuta ühistranspordi kaotamise. Nimetagem seda ühistranspordi maksuks. Reformierakonna lubatud tasuta lasteaiakohtasid ei näe me üheski nende juhitud omavalitsuses, Tallinnas on aga Keskerakonna eestvedamisel tehtud lasteaiakoha vabastus alates teisest lapsest. Reformierakond murdis oma sõna ning soovib külmutada pensionide maksuvaba tulu, Tallinn seevastu tõstis pensionilisa. Valitsus otsustas viia miinimumini riigiteede investeeringud, Tallinn jätkab investeeringutega teedeehitusse ja tänavu teeme muuhulgas algust Peterburi tee rekonstrueerimisega.

Täna on Tallinna linn pidanud võtma üle mitmeid ülesandeid, mida rahapuuduses – eelmise aasta valitsemissektori eelarve puudujääk oli 1,3 miljardit eurot – vaevlev riik enam täita ei jaksa. Nii tuli Tallinnal võtta üle Kopli päästekomando töö, millega uus linnavalitsus loodetavasti edasi läheb. Erinevalt riigist on Tallinna linna rahaasjad korras ning seetõttu oleme saanud teha olulisi investeeringuid kui toetada abivajavaid inimesi.

Lõpetuseks soovin rõhutada, et minu ega Tallinna linnaametnike suhtes pole Porto Franco juhtumis keegi süüdistusi ega kahtlustusi siiani esitanud. Õigusvaidlus käib 2021. aastast saadik ja jätkub ka praegu. Vahepealsel ajal ei ole midagi muutunud peale selle, et mõned juhatuse liikmed, kes peaksid toimunu eest vastutust kandma, on nüüd teises erakonnas ja räägivad teistsugust juttu.

Keskerakond teeb nii Riigikogu kui ka Tallinna Linnavolikogu opositsioonis tugevasti tööd selle nimel, et seista vastu Reformierakonna elukauge poliitika rakendamise vastu.

Ilusat kevade jätku soovides

Mihhail Kõlvart

10 kommentaari
  1. vaadates 4 kuud ago
    Reply

    Pere ,ütles huvitavalt välja saavutuse kohta :
    1. nüüd saab tänavatel lumelükkamise korda
    2. ÜT teeme paindlikumaks , milline kasinuse korral vajab ka kodanikelt piletitasu
    …..
    Kui Tallinna 400000 elanikku + 100000 põgenikku+ teadmata hulk Kallase valitsuse ajal üle Vene piiri sissetulnuid ja saades Tallinna võimu , +Kuldse ringi (50km Tallinnast) – saavad kõik erakonnad löögi järgmistel valimistel , sest nüüd saabTallinna liita nendne Harjumaa KOV , mis on ammu plaan olnud ning edasi tuleb Pätsi vaikne periood. Tallinnas võetakse valimiste rahastuseks ette kindlasti suur arenduste jagamine , muu raha lüüakse läbi.
    ……….
    Vene keele kaotamine – miks ülikoolides inglise keelt ei kaotata? -kas see on uus eesti keel?
    Kui vaenlane on Vene – siis vaenlase keelt peab ju oskama: tuletame meelde tsaariaegset Eestit ja Vabadussõda koos Valgekaartlastega (kas nood rääkisid eesti keelt ?), nendega räägiti vene keeles ja samuti oli Tartu Rahu läbirääkimistel lauataga olevatel eestlastel selge, mida teised rääkisid….
    Ja nüüd siis ca 100000 venekeelset riigis, kes ei saa aru – enamus neist on pensionärid, kes ei saa seepärast isegi Eesti kodakondsust ja passi. Kes ei muuda seadust, et KOV valimistel ei saaks Hallipassiga valida? Reformierakond ei ole seda muutnud, enim valitsenu! Küsige , miks nad teisi süüdistavad ja nüüd aina sõuavad sel lainel!
    Rahvale toimub hämamine suures osas.
    Kui tahetakse asju ajada – siis ei tohiks ükski Kauplus, ettevõte , teenindus jne. saada avamise luba kui ei ole ettenäidata Eesti riigikeele oskustõendeid kõigi töötajate kohta – ometi avatakse ja nad on olemas. Millega tegeleb EKI – ei kontrolli ja hämab Eesti keelt võõrkeelega, šlängiga segamini murretega ÕS . Suurim keelerikkuja-kes suudab eesti keelt üldse õppida?
    …….
    Rumalad plaksutajad TV , näitas Tallinn LOV volikogu saalis – SEE NÄITAS , millised kasvatamatud on meie Eesti kodanikud. Te isegi ei saa aru , millele te plaksutasite. Küsige hr. Kingo käest , ta selgitab teile järgmisel volikogul.
    ……….
    Parim nali on see, et tegelikkuses pole ju uut linnapead – ja kui läbirääkimistel saadakse ikkagi variant, et valitsema jääb Keskerakond, EKRE ja SDE või Isamaa(on ju ka lõhe ja Parempoolsed, kes ütleb et veel pooldumist ei tule ?)
    Kõik on võimalik.

    hr.Kõlvart – sulle saab öelda, et läksid liialt teisi naelutama(ja sõbrad istusid sulle pähe, valed sõbrad valisid) ja sillutasid tee erakonna libisemisele ca 1,5 aastat tagasi ja see Porto … lugu on siin tühine, see andis nüüd võimaluse!

    • Tipptaksojuht 4 kuud ago

      Halli passiga kodanikel on olnud võimalus 1945.aastast kohalike pärismaalaste keel omandada.
      Kasvõi lihtlabasest viisakusest asukohamaa suhtes.

  2. Eluvaatleja 4 kuud ago
    Reply

    Iga vähegi ontlik laevakapten teab, et jäämäel ei ole mõistust, et temaga milleski kokku leppida võiks, nagu ei ole kellelgi võtta kohe korraga ka niipalju soojust, et jäämäge samas üles sulatada ja ka laupkokkupõrge jäämäega viimase massi arvestades tähendaks kindlat hukku. Seega on targem lasta jäämäel lihtsalt rahulikult mööduda ja oodata kuniks ta ise vähehaaval loomulikul teel olematusse hajub, et siis juba oma laevukesega jälle algselt määratud kursil minimaalsete kahjudega soovitud eesmärkide poole liikuda. Ja ei tea kuidas Kõlvartile Keskerakonna kaptenina, kuid mulle isiklikult tema vastu astunud jõud just sellist mõistuse ja selge sihita ookeanis hulpivat kuid paratamatult üsna üheselt ettemääratud saatusega jäämürakat kujutavadki. Nii, et ärge laske end ainult selle möödumisest tekkinud lainetusel uputada ja võtke seda mitte kui kaotust vaid kui uut võimalust!

    • Jurakas 4 kuud ago

      Jäämägi on erapooletu, ise kellelekgi kallale ei lähe. Erinevalt puurottidest ja nende sabarakkudest.
      .
      Eks nüüd siis juhtub Tallinas sama, mis Tartus on juba juhtunud:
      Kõik on paljaks varastatud ja pekki keeratud!
      Linn rohelollusi täis, linnatransport pees ja kallis, lasteaiatasud kosmoses, Ukraina lippe rohkem kui Eesti lippe, kultuur on sõna otseses mõttes peesse keeratud, soodsad lepingud ja krundid AINULT OMADELE JOPEDELE, ….

  3. Mustamäelane 4 kuud ago
    Reply

    Selle asemel et kangutada töölt ära parimat keskerakondlikku valitsust Tallinnas eesotsas parima linnapraga kelleks on Kõlvart võiksite parem häältada maha mie peamonistri les on näide sellest missugune peaminister olema ei pea.jube valitsus on meil aga raha neile tule mis sest et paljud inimesed elavad meil vaesuses. Neist valitsevate erakondade poliitikud ei hooli, peaasi et neil endal on hea.paistab et Keskerakonda reetnud poliitikud hoolivad ka kõige rohkem oma sissetulekutest.

  4. Ega midagi 4 kuud ago
    Reply

    Pommi-Miša kogub suvel oma jõugu kokku, ja viib suvel Seligeri järve äärde treeninglaagrisse – tal ju tee on selge, pussomoli ehk noorpuutinlaste laagripaik.
    Seal antakse üldfüüsilist ja üldpoliitilist karastust. Tagasi tulles antakse reeturitele lihtsalt molli, vallutatakse positsioonid tagasi ja kõik on jälle zajebiss…

  5. Jaak 4 kuud ago
    Reply

    Kõlvart on tubli poliitik üks parimaid. kui nad kangutavad ta linnapea kohalt ära sis parimad Eestimaa inimesed valivad ta tagasi. Jube kui meie pealinnas saab võimu keegi valitsevast erakonnast. Sotsid ja Isamaa on olnud vaid kohatäiteks saades vähe hääli. Nad pole midagi head teinud . miks valiti Eesti 200 pole ma siiani aru saanud ja muidugi reformierakondlaste tegevus on täuesti arusaamatu. Vähemalt ei tee nad midagi meie riigi ja rahva heaks ehkki nad on selleks valitud. KESKERAKOND ON ALATI OLNUD PARIM ERAKOND JA ON SEDA KA PRAEGU. Keskerakonnas on parimad poliitikud ja need kes reetsid Keskerakonna on alatud ja mõtlevad vaid kuidas saaks omaletasulisi töökohti.Need reeturid tegid Keskerakonnale palju halba.

  6. Eve 4 kuud ago
    Reply

    Kõlvart on palju parem poliitik kui need reeturid Kiik pole mulle kunagi meeldinud ja kui ta oleks saanud esumeheks poleks ta õra läinud palju kehvemasse erakonda . aga reetur ta on ja poleks toonud Keskerakonnale hääli Ratase kahepalgelisust võis märgata juba tükk aega aga see et ta reeturiks osutub ei osanud isegi ette arvataä Reeturitele on tähtsad vaid tasulised ametikohad.mida nad otsivad siis nendest erakondadest mis pole mitte midagi head meie rahvale teinud.Ma poleks kunagi uskunud et reeturiks osutub Karilaid kes oli kunagi Savisaare pooldaja. Keskerakonnast lahkujaid on palju ja kõik nad on alatud. Soovin Kõlvartile edu selles töös meie rahva heaks ja takistajad ei sobi poliitikuteks .

  7. Nojah 4 kuud ago
    Reply

    Kõlvart on palju parem erakonna esimees kui seda on sotsidel, reformierakonnal, Eesti 200-l või Isamaa erakonnal Aga näe imet meie reeturid pägenesid just erakondadesse mis pole midagi head teunud. Elagu parim erakonna esimees kelleks on Kõlvart, palju jõudu ja jaksu töös mida ta teeb nagunii teistest paremini, jõudu takistuste ületamiseks mida suurendasid veel reeturid.Parimad eestimaalased valivad Kõlvarti tagasi linnapeaks. Jube et paljud poliitikud ei tee midagi meie rahva heaks ja segavad ka teiste tööd.

  8. Uhledar 4 kuud ago
    Reply

    Ei tea miks mingi opositsiooni erakonna põmm hüppab siin linnalehes???

    Sa jurakas vaata omaenda pattusid

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.