Tarbijate optimism tuleviku suhtes on koroonapandeemia ajast madalam

Raha. Foto: Pixabay

Euroopa Liidus on nõrgem tarbijate optimism üksnes Kreekas. Samas Leedu tarbijate optimism oli märtsis kõrgeim kogu Euroopa Liidus, kusjuures Leedu ja Poola olid ainsad positiivse optimismi tasemega riigid, analüüsis värskeid Euroopa Komisjoni avaldatud andmeid Citadele Eesti filiaali juht Rainer Moppel. 

„Eesti oli tarbijate üldise optimismi poolest märtsis Euroopa Liidus eelviimasel kohal, edestades vaid Kreekat. Läti on 15. kohal ning Leedu lausa kõige esimesel. Optimism oli Eestis 50 protsendi ringis, mis on madalam tase, kui oli COVID-19 pandeemia haripunktis, ja umbes viiendiku võrra halvem kui ülemaailmse finantskriisi haripunktis,“ nentis Moppel.

„Eesti optimismi mõjutab oluliselt meie tarbijate suhteliselt suur võlakoormus, eriti võrreldes Läti ja Leeduga. Eurostati andmed näitavad, et Eesti majapidamiste võlg ulatub 36,8 protsendini SKP-st, Leedus ja Lätis – vastavalt 21,8 ja 17,7 protsenti. See tähendab, et Eesti tarbijad reageerisid euroala baasintressimäärade tõusule märksa tundlikumalt – seda just suurema võlakoormuse tõttu,“ selgitas Moppel.

Samas on Eestis  võimalik näha ka esimesi positiivseid muutusi tarbijate optimismi näitajates – märtsis olid Eesti tarbijate ootused viiendiku võrra paremad kui 2022. aasta septembris, mil Eesti tarbijate optimism jõudis kriitiliselt madalale tasemele. Tarbijate kavatsused kulutada raha suurostudele on Eestis stabiliseerunud ning kavatsused kulutada raha suurostudeks 12 kuud ette on saavutanud juba pikaajalise keskmise taseme.

Samal ajal Läti leibkondade kavatsused suurteks ostudeks raha kulutada ületasid juba märtsis pikaajalise keskmise ja jõudsid 23 kuu kõrgeimale tasemele. Leedu sama näitaja asetseb aga üldse Euroopa Liidu riikidest esimesel kohal. See tähendab, et Leedu tarbijad kulutavad üha kindlamalt raha suurte ja kallimate mittehädavajalike ostude peale, mis omakorda tugevdab sisenõudlust.

Tänu jaekaubanduse hoogsale kiirenemisele aeglustus märtsis Leedu aastane inflatsioon 0,3 protsendini ning ka keskmine palk jätkab kasvu. Citadele panga ökonomistid ennustavad, et tänavu ulatub Leedu keskmine aastane inflatsioon 1,7 protsendini, Lätis võiks see samuti jääda alla kahe protsendi, kuid Eestis pigem 2-3 protsendi vahele.

BNS

2 kommentaari
  1. Soo 2 kuud ago
    Reply

    Mingit opimismi pole sest meil on vilets ja hoolimatu valitsus ja Euroopa Liidus ei tegeleta ka inimeste elatustaseme tõstmisega sest seal on teised prioriteedid.

  2. Jaak 2 kuud ago
    Reply

    Meil oli hea valitsus aga Ratas ajas selle laiali. Nüüd kadus koos Keskerakonnale antud häältega et saada ka edaspidi palju raha enda jaoks kuna temal polnud perspektiivi jätkata.On vaid kaks erakonda kes tõeliselt tahavad meie elu paremaks muuta ja need on Keskerakond ja EKRE. teised tegutsevad vaid silmas pidades oma kasu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.