Andrei Korobeinik: negatiivne lisaeelarve kinnistab langeva majandusega Eesti viimast kohta

Foto: Rahandusministeerium

Täna Riigikogus kolmandal lugemisel olev käesoleva aasta lisaeelarve võimendab Eesti majanduslangust ja vähendab riigi tuleviku tulusid, ütles rahanduskomisjoni aseesimees Andrei Korobeinik, lisades, et Keskerakonna fraktsioon eelarve vastuvõtmist ei toeta.

“Eesti majandus on langenud kaks ja pool aastat järjest ning täna on Eesti ainuke langeva majandusega riik Euroopa maailmajaos. Ebakompetentne valitsus aga kinnistab rikastele tehtava maksukingituse ja läbimõtlemata kärbetega meie viimast kohta ka järgmiseks aastaks,” lausus Andrei Korobeinik.

Keskerakonna juhatuse liikme sõnul on Reformierakonna juhitav koalitsioon lisaeelarve kokku pannud kiirustades ja läbimõtlemata. “Valitsus arutas lisaeelarvet mitu kuud, kuid andis opositsioonile muudatusettepanekute esitamiseks alla kahe päeva, mis tähendab, et sisulist diskussiooni lisaeelarve plaani üle valitsus ei soovi,” nentis Andrei Korobeinik.

Saadik lisas, et valitsuse poliitika tõttu on selle aasta riigieelarve sügavas miinuses, kuid negatiivne lisaeelarve seda probleemi ei lahenda. “Riigieelarvest on puudu miljard eurot aastas, valitsus plaanib aga kärpida 115 miljonit,” täpsustas Andrei Korobeinik. “Tagatipuks on asutud kärpima valest otsast. Väheneb niigi alarahastatud laste erihoolekandeteenuste maht ja loobutakse uutest politseiautodest. Valitsus vähendab välisinvesteeringute kaasamiseks mõeldud vahendeid 5 miljoni võrra, kusjuures seletuskirjas seisab, et lähiaastatel tähendab see kärbe umbes 30 miljonit eurot saamata tulu.”

Andrei Korobeinik märkis, et Keskerakond loobuks esimese asjana jõukaid inimesi soosivast tulumaksureformist, rakendaks pankadele ajutise kasumimaksu ja vähendaks ametnike arvu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.