Mihhail Kõlvart: julgeolek on majandus – praegune riigijuhtimine on julgeolekukriis

Kaitsevägi. Scoutspataljoni jalaväerühma BKN09 Estpla lõpuharjutus Sleipnir-9 15-19.03.2021Foto: Kaitseväe Peastaap

Kaitseministeeriumi kantsleri ootamatu lahkumissooviga lahvatanud skandaal on ilmselge tõestus, et praegune valitsus eesotsas Reformierakonnaga pole oma tööga hakkama saanud, ütles Eesti Keskerakonna esimees Mihhail Kõlvart.

“Valitsus pole suutnud tagada majanduskasvu ega lahendada kriitilisi operatiivseid probleeme,” lausus Mihhail Kõlvart. “Loomulikult pole 1,6 miljardi leidmine lihtne ülesanne, aga fakt on see, et meie kaitsevõime tagamine on praeguses geopoliitilises olukorras võtmetähtsusega ning oluline heidutusmeede. Veider oli näha peaministrit pressikonverentsil nõutult käsi laiutamas ja ütlemas, et tema sai sellest teada alles ajakirjandusest, kuigi asjaosalised on sellest vajadusest rääkinud varsti ligi pool aastat.”

Mihhail Kõlvarti sõnul ei ole Reformierakonna juhitav valitsus suuteline mitte ainult majanduskasvu tagama, vaid ka kriitilisi operatiivseid probleeme lahendama. “Julgeolekukriis on pikaajaline kriis, mis nõuab otsustavaid meetmeid,” rõhutas ta. “Tundub, et ainus idee on läbi maksutõusude eelarveaukude lappimiseks raha saada, mis majanduskasvule sugugi kaasa ei aita. Isegi lisaeelarve koostamisel paistab läbi kiirlaenusõltlase mentaliteet, kuid pikas perspektiivis lahendusi pole.”

Mihhail Kõlvart lisas, et esimese asjana tuleks kohe praegu võtta laenu, millest osa läheks puuduoleva laskemoona ostmiseks, teine osa aga suunata majandusse, et investeerida taristusse ja toetada ärisektorit.

“Arusaamatu maksuküüru kaotamise sildi all tehtava tulumaksureformi asemel tuleks kehtestada pangamaks, kuid seda ei suvatse valitsus aga isegi arutada. Olen peaministriga selles osas nõus, et julgeolek on üks olulisematest valdkondadest. Paraku tuleb nentida, et Reformierakond on oma saamatuses muutunud ise julgeolekuriskiks. Sellest kriisist väljumiseks on vaja erakorralisi valimisi, sest olukorda, kus Reformierakond ei kuuluks koalitsiooni, saab vaid sel viisil lahendada,” selgitas Mihhail Kõlvart.

1 Kommentaar
  1. Soo 1 nädal ago
    Reply

    Kriis on igas valdkonnas. Valitsus ei hooli meie julgeolekust ega ka muust. Vaesus aina kasvabja kõpge hullem on kui tegevus välismaailmas meile purustava sõja toob.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.