Keskerakond: igaüks saab automaksu määramist vaidlustada

Sümboolne kingitus rahandusministrile

Eesti Keskerakonna esimees Mihhail Kõlvart ütles, et kuigi Riigikohus ei võtnud Keskerakonna automaksu kaebust menetlusse, jõuti kohtulahendis oluliste järeldusteni.

Mihhail Kõlvarti sõnul saab pärast automaksu seaduse jõustumist iga isik talle määratud automaksu halduskohtus vaidlustada – Riigikohus tõi välja, et igal isikul on talle määratud maksu vaidlustamisel võimalik taotleda maksuseaduse põhiseaduspärasuse kontrolli. “Seega saavad järgmisel aastal kõik inimesed ja ettevõtted, kellele määratakse automaks, küsida halduskohtult seisukohta, kas automaks vastab põhiseadusele või mitte,” ütles Mihhail Kõlvart. “Kutsume üles kõiki automaksu seadust uuest aastast vaidlustama.”

Mihhail Kõlvart tõstis esile Riigikohtu lahendi järeldust, et automaksu menetluses võidi ülemäära piirata parlamendivähemuse õigusi. “Riigikohus tõi välja, et mõõdukat obstruktsiooni kui poliitilise võitluse ning parlamenditöö vahendit peab parlamendienamus taluma, mistõttu on küsitav, mille alusel seoti sisulised muudatusettepanekud kokku ega lastud neid eraldi hääletada,” rääkis Mihhail Kõlvart ning lisas, et ettepanekute kokku sidumisega loobus Riigikogu sisulisi ettepanekuid arutamast ning rikkus parlamendiliikme vaba mandaadi õiguseid ja võrdse kohtlemise põhimõtteid.

Mihhail Kõlvart selgitas, et Keskerakond esitas automaksu eelnõule muuhulgas üksteist sisulist muudatusettepanekut. “Need puudutasid maksuerisusi vähemkindlustatud peredele, lasterikastele peredele, üksi elavatele pensionäride, maal elavatele inimestele ja teisigi huvirühmadega koostöös tehtud muudatusettepanekuid ning mille rahanduskomisjon otsustas liita teiste Riigikogu liikmete obstruktsiooniliste ettepanekutega,” täpsustas Keskerakonna esimees.

Keskerakond palub presidendil ja õiguskantsleril suhtuda automaksu seadusesse kriitiliselt. “Arvestades, et Riigikohus möönab asjaolu, et parlamendivähemuse õigusi piirati, siis soovime pöörata uuesti presidendi tähelepanu sellele, et automaksu ei peaks välja kuulutama. Kui aga seadus peaks olema välja kuulutatud, palume õiguskantsleril taotleda Riigikohtult automaksu osas põhiseaduspärasuse kontrolli,” lausus Mihhail Kõlvart.

4 kommentaari
 1. Kiitan häeks! 4 nädalat ago
  Reply

  Asi selge seltsimehed!

  • Oh issand 4 nädalat ago

   Tagant trukkimine pole mitte mingi inimõigus, tegemist on seksimisviisiga.
   Kui mõni ikka ei oska veel kasutada suurepäraseid reformierakonna valimiskondoome, mida jagati ka lastele üleskutsega grupiseksile, siis ei pea tagajärgede kõrvaldamise eest maksma teised.

 2. Jaak 4 nädalat ago
  Reply

  Vaidlustada ju võib aga kas see aitab ei tea. Mõeldakse välja igasuguseid makse mis teevad meie rahva vaesemaks ja nupulevajutajaid nõusoleku märgiks jätkub sest sedasi saab endale kergelt raha ja milleks nad peaksid teistele mõtlema.

 3. Nojah 4 nädalat ago
  Reply

  Eestis peaksid olema vaid sellised erakonnad millede poliitikud hoolitseksid oma rahva heaolu eest ja ei topiks oma nina sinna khu pole vaja sest maailmas ei muutu midagi kui raha jääb oma riiki. Pole vaja ka vihavaenu õhutada sest see võib halvasti lõppeda mee riigi ja rahva jaoks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.