Mihhail Kõlvart: automaks on Toompea koalitsiooni saamatuse sümbol

Mihhail Kõlvart

President Alar Karis tegi ainuvõimaliku otsuse, kui jättis automaksu seaduse välja kuulutamata. Kiirkorras vastuvõetud seadus kubiseb puudustest, millele nii Eesti Keskerakond kui erinevad ühendused korduvalt tähelepanu juhtisid, kuid millele Reformierakond kui ka tema väiksemad partnerid sotsid ja Eesti 200 vaid üleolevalt vilistasid.

Täna tuleb tunnistada, et Toompea koalitsioon ei suuda mitte ainult adekvaatset majandusprogrammi välja töötada, vaid ka tagada kvaliteetset seadusloomet. Keskerakond pöördus juba märtsis president Alar Karise poole õigusanalüüsiga, mis väga selgelt tõi välja automaksuseaduse vastuolud põhiseadusega. Muuhulgas oli analüüsis välja toodud, et eelnõu kohaselt saavad puuetega inimesed maksuvabastust üksnes nende sõidukite puhul, mis on spetsiaalselt ümber ehitatud.

Igaühel võimalus kohtusse pöörduda

Selline säte oleks sundinud puuetega inimesi ebaproportsionaalseid kulutusi tegema, mis nende toimetulekut veelgi halvendaksid ja suurendaksid nende vaesusse langemise riski. Just seda argumenti kasutas president, põhjendades automaksuseaduse mitteväljakuulutamist.

Tegelikult on automaksuseaduse sisse kodeeritud probleeme veel rohkem. Seadus ei näe ette ka erisusi lasterikastele peredele, vähemkindlustatud leibkondadele, maapiirkondades elavatele peredele, üksielavatele pensionäridele, muuseumidele jt. Keskerakonna fraktsioon tegi Riigikogus seaduse menetluse käigus terve rida sisulisi muudatusettepanekuid selleks, et vähegi parandada eelnõu kvaliteeti, aga koalitsiooni enamus ei soovinud neid isegi arutada, millega selgelt rikuti parlamendivähemusi õigusi. Seda möönab ka Riigikohus enda lahendis.

Kuigi Riigikohus ei võtnud Keskerakonna automaksu kaebust menetlusse, jõuti kohtulahendis olulise järelduseni. Riigikohus tõi välja, et igal isikul on talle määratud maksu vaidlustamisel võimalik taotleda maksuseaduse põhiseaduspärasuse kontrolli. Seega, kui automaks peaks kunagi siiski seaduseks saama, saavad kõik inimesed ja ettevõtted küsida halduskohtult seisukohta, kas automaks vastab põhiseadusele või mitte.

Valitsus viib Eesti rahva vaesusesse

Kui Riigikogu enamus surub automaksu muutmata kujul või väikeste kohendustega uuesti läbi, tekib ikkagi suur kohtus vaidlustamise perspektiiv. Julgen arvata, et tõenäoliselt tänane koalitsioon jätkab jonni ja läheb automaksuseaduse menetlusega edasi. Kutsume üles kõiki automaksu seaduse jõustumisest alates seda vaidlustama.

See-eest suuremaks probleemiks, mida ei suuda lahendada ükski kohus, on praeguse Reformierakonna juhitava valitsuse suutmatus pakkuda ühiskonnale sisulist majandusarengu programmi. Läbimõtlemata tegutsemise ja kiirustamise tulemuseks ongi sellised rumalused nagu automaks ja magusamaks. Aga meie inimesed ja pered ei peaks vastutama valitsuse ebakompetentsuse eest, mis viib vaesusse. Täna on Eestil vaja valitsust, kes julgeks loobuda automaksust ja maksuküüru kaotamisest, kehtestada pangamaksu ning võtta laenu majanduse elavdamiseks ja vajalike kaitsekulude tagamiseks.

5 kommentaari
  1. Tuleb või ei tule 3 kuud ago
    Reply

    Ta tuleb ikka ja kindlasti!

  2. Jah 3 kuud ago
    Reply

    Meil valiti selline valitsus mis viib meie rahva vaesusesse. Minu meelest vaitakse valitsus ikka selleks et oma rahvale heaolu kindlustada. Kaja Kallas tegi meie rahvale ja riigile väga palju halba aga näe see ei lugenud sai veel sooja koha ehkki oleks pidanud poliitikast ära minema. Need kes andsid Kajale selle koha ei hooli sellest et meil veereb kõik allamäge

  3. Jaak 3 kuud ago
    Reply

    Reformierakondlased muudkui tõstavad makse mille tagajärjel meie rahvas vaesub ja nende väiksemad partberid vajutavad nupule nõusoleku märgiks. Raha aga tuleb endale ja milleks siis teiste peale mõelda kes aina vaesuvad.Kaja Kallast ei salli paljud oma kodumaal aga pugemisega ja oma rahvast reetes sai kuulsaks Euroopas. Aga kahjuks tema pingutustest hoolimata ei muutunud maailmas midagi paremuse poole ja kasu sai vaid tema ise.

  4. Eve 3 kuud ago
    Reply

    Tunnen kaasa uuele peaministrile kui ta tahaks midagi paremuse poole pöörata sest seda on väga raske teha peale nii hoolimatut oma rahva sutes peaministrit. vaevalt usutav et midagi muutub ka nüüd uue peaministri juhtimisel.Valitsust tuleks vahetada. Seni kuni reformierakond on võimul vaevalt et midagi paremuse oole läheb.

    • Eluvaatleja 3 kuud ago

      Ole rahulik, ükski peaminister, kust ta ka siis parasjagu ei tuleks või kes ka ei oleks, ei taha meil midagi kuhugi pöörata. Pöörete ajastu on Eestis lihtsalt selleks korraks ammu läbi ja uus selline alles kaugel mägede taga. Püütakse lihtsalt kümne küünega juba olemasoleva külge klammerduda täites samal ajal kuulekalt käske, mis tulnud neilt, kellelt lubagi peaministri toolile istuda. Või on juba meelest läinud, näiteks millist saatkonda Ratas peale oma poliitilise mentori reetmist selle eest tänutäheks peaministriks nimetamist pidi enne veel külastama ja mida seal ilmselt pidulikult tõotama kui juba kord üldse sinna välja kutsuti?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.