Anna Levandi, miks oled poliitikas ausa mängu põhimõtted unustanud?

Oleg Siljanov

Oleg Siljanov, Tallinna volikogu liige ja endine Haabersti linnaosavanem (Keskerakond)

Kas mäletate veel mõne kuu tagust aega, kui Tallinna linnavõimu juurde pääsenud erakonnad lubasid ühest suust euroopalikku ja avatud valitsemist. Sõnades hea küll, kuid järgnenud teod on paljastanud sotside, Isamaa, Reformierakonna ja Eesti 200 tõelise pale.

Haabersti Linnaosa Valitsuses lahvatanud skandaal, kus minu hinnangul otsitud põhjusega sunniti töölt lahkuma avalike suhete nõunik ja tema asemele palgati erinevalt teistest EKRE saadikutest linnapea Mihhail Kõlvarti umbusaldusavaldust toetanud ja hiljem parteist lahkunud Urmas Espenberg, näeb ikka väga halb välja. Juhtunu vajab pikemat lahtiseletamist.

Anna Levandit kasutatakse poliitmängudes ära

Märtsikuus toetas Haabersti Linnaosa Valitsuse värske peaspetsialist Urmas Espenberg ainsa EKRE fraktsiooni liikmena umbusalduse avaldamist linnapea Mihhail Kõlvartile. Seejärel teatas ta, et otsustas erakonnast väljaviskamise ennetamiseks ise EKREst lahkuda ja kaotas oma koha volikogus. Nüüd on Espenberg saanud töökoha Haabersti linnaosavalitsuses ja minu endine kolleeg, avalike suhete nõunik Olga Nigrovskaja, pidi talle oma tooli vabastama.

Värske Haabersti linnaosavanema Anna Levandi sõnul võeti Espenberg tööle SOS-olukorras, kuna linnaosa lehe ilmumine oli küsimärgi all. Ei kõla usutavalt, sest juunikuu leht oli juba trükki saadetud ja järgmine leht ilmub alles augustis? Millega tegeleb Espenberg alates 10. juunist? Kindlasti saab ta palka, mille suurus on 1670 eurot. Kuid miks palgati just Espenberg ja miks ei korraldatud konkurssi?

Tänase linnavõimu poolt kinni pandud Tallinna Linnameedia toimetustest oleks kindlasti mitu kandidaati tulnud, kellel on oskused ja kogemused töötada linnasüsteemis. Eriti pikantseks teeb Espenbergi palkamise asjaolu, et teda soovitas Anna Levandile Isamaa noorpoliitikust abilinnapea Karl Sander Kase. Hoolika vaatluse korral leiab siit mõjuvõimuga kauplemise tunnuseid.

Olen Anna Levandist pidanud lugu kui hinnatud iluuisutamise treenerist, kuid kas tõesti on ta poliitikasse sukeldudes ausa mängu põhimõtted unustanud? Või Anna Levandi ei hooma, kuidas teda kui vähekogenud munitsipaalpoliitikut räpastes poliitmängudes tuimalt ära kasutatakse?

Olgaga oleme koos töötanud alates 2018. aastast ning kogu selle aja jooksul oli tema ülesandeks linnaosa ajalehe toimetamine ja väljaandmine. Tema tegeles muuhulgas ka sisuartiklite ja arvamuslugude kirjutamisega, materjalide tõlkimisega eesti keelest vene keelde ning ajalehe reklaamiga. Viimase aasta jooksul ühendas Olga avalike suhete nõuniku töö ajalehe väljaandmisega ning minu arvates sai ta sellega suurepäraselt hakkama.

Väide, et Olga ei ole meeskonnaliige, ei vasta tõele. Mäletan väga hästi, kuidas ta pani ajalehe kokku ka siis, kui tema parem käsi oli kipsis ning ka siis, kui põdes koroonat. Lisaks ei saa ma aru otsusest koondada avalike suhete nõuniku ametikoht, sest keegi ju peab neid ülesandeid täitma – pressiteated, ajakirjanike päringud, elanike kirjad, linnaosa sotsiaalmeediakanalid ning veebilehe haldamine ei kao ju kuskile. Soovin Olgale edu ja olen kindel, et hea inimene ja professionaal ei jää kauaks tööta.

Kuid murekohti on veel. Minuni kui endise Haabersti linnaosavanemani jõuavad jutud kergliiklusteest jäähallini ja tegevuskeskuse töö “optimeerimisest”. Teatavasti on värsketel poliitilistel liidritel alati mingi agenda, millega nad areenile saabuvad. Lisaks tavapärasele juhtimistööle püütakse ellu viia ka oma isiklikke eesmärke. Me kõik oleme ju inimesed oma nõrkuste ja vigadega ning loomulikult nõuab teatavat vaimutugevust, et olla üle omaenda väiklastest huvidest.

Anna Levandi, keda kuuldavasti näeb Haabersti jäähallis treeninguid andmas, heitleb parasjagu oma väikeste deemonitega. Hetkel tundub, et ta on nendele alla jäämas, sest ta algatas kergliiklustee ehitamise otse jäähalli juurde, kus ta ise trenne annab. Ühtlasi õhutab ta ka teisi spordiklubisid saatma temale (kui linnaosavanemale) kirjalikke palveid kergliiklustee ehitamiseks.

Eakatelt võetakse kooskäimiskoht

Haabersti töötab väga tegus Tegevuskeskus, mille alla kuuluva päevakeskuse sihtrühm on eakad, kellele on keskuses ettenähtud vajalikud teenused ja huviringid. Uus euroopalik juhtimine orienteerub ilmselt ainult töötavatele maksumaksjatele ja noortele, jättes eakad kõrvale. Kuuldavasti tahetakse tegevuskeskuse ruumid välja rentida ja võtta seega eakatelt võimalus koos käia. Vägisi tundub, et Vabariigi Valitsuse suhtumine eakatesse – pensionärid peavad hakkama tulumaksu maksma – peegeldub ka Tallinna linnajuhtimisse. Las eakad istuvad üksinda kodus, vähem muret nendega.

Minu mõttekäiku toetab ka Omniva plaan sulgeda Nurmenuku postkontor, mis asub logistiliselt heas kohas. Eakad ja lastega pered jäävad olulisest teenusest ilma, sest kontor plaanitakse kolida Rocca al Mare keskusesse, kuhu tulevikus viibki “Levandi” kergliiklustee temanimelisest uisukoolist Rocca al Mare koolini. JOKK-skeem? Minu arvates on see selge näide võimukauplemisest ja ainult teatud elanike huvide teenindamisest.

Kahjuks jäävad vastuseta mõned olulised küsimused. Miks koondatakse inimene, kui kõik tööülesanded jäävad alles? Kelle huvides on kõnnitee jäähallist Rocca al Mare koolini? Kas eakate ja lastega perede õiguste kaitsmine ei ole enam linnaosavanema prioriteet ning esikohal on ainult rahakassa täitmine?

1 Kommentaar
  1. Anna 3 päeva ago
    Reply

    on politikaan ja politikaan on raha nimel valmis milleks iganes.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.