Manuela Pihlap: linnapea Ossinovski püüab peatada Lasnamäed ja oma erakonnakaaslasi. Valitseb hirm ja kadedus

Lasnamäe vaade. Foto: Lasnamäe LV Facebook

Peale 2,5-kuulist ootamist võrreldes teiste linnaosadega ei määrata Kirill Klausi mitte linnaosavanemaks, vaid ainult linnaosavanema asetäitjaks. See näitab, et sotsiaaldemokraadid käivad ümber Lasnamäe juhi teema nagu kass ümber palava pudru. Aga mis teeb selle pudru palavaks?

Küsimusi on palju, vastuseid vähe. Kuna otsustajad ise ehk sotsiaaldemokraadid udutavad või põiklevad vastustest kõrvale, pakun ise vastuse.

Venitamise põhjus on hirm ja kadedus

Hirm selle ees, et sotsiaaldemokraadist linnapea Jevgeni Ossinovski, keda pole seni õnnistatud üleliia suure häältesaagiga, jääb valimistel oma parteikaaslastele ja alluvatele alla. Kadedus, et keegi teine peale Jevgeni Ossinovski võiks saada Lasnamäel hääli.

See hirm ja kadedus pole päris alusetud. Ossinovski tulemus oli kolme aasta eest toimunud kohalikel valimistel veidi üle 800 (Haaberstis). Mõnele poliitikule selline tulemus ehk sobiks, aga seda on ilmselgelt vähe, et olla linnapea. Pole ilmselt põhjust pikemalt peatuda sellel, millise tulemuse sai valimistel eelmine linnapea Mihhail Kõlvart.

Poolteist aastat tagasi toimunud riigikogu valimistel oli Ossinovski seis omajagu parem: ta sai üle 2400 hääle Lasnamäe, Pirita ja Kesklinna peale kokku. Kuid ka see polnud staaride liigast. (Teisalt, Ossinovski sai 2013. aasta KOV valimistel Narvas üle 2400 hääle, mis oli linna parim tulemus – toim.)

Euroopa Parlamendi valimised olid aga suisa häirekell. Linnapea Ossinovski alluva alluv, abilinnapea nõunik ja samuti sotsiaaldemokraat Natalie Mets kogus suvaliselt positsioonilt üle 3500 hääle – kolm ja pool korda rohkem kui Ossinovski. Muide, sotsiaaldemokraadist siseministri nõunik Vootele Päi sai samuti üle 3000 hääle. Ossinovski see-eest alla 1000.

Jevgeni Ossinovski tugevus ei peitu rahva armastuses, vaid pigem suitsunurga poliitkombinatoorikas ja paleeintriigides. Tema taktika on olla märksa tagasihoidlikum ja kasutada võimalust hoida erakonnakaaslased lühikese rihma otsas.

Jah, Ossinovski võiks jääda alla Katri Raigile, kui too peaks otsustama, et paneb end proovile hoopis Lasnamäel, ja saama linnaosavanemaks – juhtumisi on Katri Raik praegu kõrgema ametita. Samuti suhtleb ta vabalt nii eesti kui vene keeles ja on ilmutanud võimet pälvida rahva armastus. Aga ei. Kahe ja poole kuuga pole teda üles leitud.

Olgu, Raigi puhul võib põhjendada, et tema kirg on ikkagi Narva, mitte Lasnamäe. Aga Natalie Mets? Korralik häälesaak, kuid ligi kolme kuuga pole temani jõutud. Liiga tugev, liiga ohtlik?

Miks mitte Kadri Kõusaar? Mõistab nii Eesti kui rahvusvahelist poliitikat ja kultuuri, tugev esineja, hea keelevaistuga ja organiseerimisvõimeline (režissöör ei saa olla organiseerimisvõimeta). Samuti on linnasüsteemiga piisavalt pikalt kokku puutunud. Selliseid üllatusi nagu kandidaat Tatjana Lavrova puhul sealt ei tuleks.

Potentsiaaliga poliitikuid, kellele Lasnamäe pühendada, oleks ju teisigi. Hiljuti abilinnapea kohast ilma jäänud Joosep Vimm kohanes linnasüsteemiga edukalt ja suudaks saadud oskusi ka Lasnamäe huvides kasutada. Aga need otsused on viibinud.

Mõned järeldused venitamisest veel

Esiteks, Sotsiaaldemokraatlik Erakond pole partei, mis premeeriks edu, teeneid, tugevust, tööd. Vastupidi, tugevaid kardetakse, keskpärasust soositakse. Sest võimalike valikute arv on ju tegelikult päris suur.

Teiseks, sotsiaaldemokraatidel polnud selget arusaama, mida kättesaadud võimuga pihta hakata – varikabinet puudus. Vahepealne kandidaat Tatjana Lavrova, kes ei suutnudki välja mõelda, kas Venemaa ja Krimmi eraldiseisvuse küsimus on üldse probleemne, mida ta peaks teadma, oli ilmselgelt improvisatsiooniline lahendus, millega sotsid polnud isegi vaeva näinud.

Kolmandaks, hakka või arvama, et linnapea isiklikud hirmud on tähtsamad kui linna ja tema suurima linnaosa areng. Kui senise linnavõimu kukutamise põhjusena mainis Ossinovski, et võim kipub Keskerakonnaga ebakindlaks muutuma, siis nüüdseks, ühehäälelises enamuses, hääletamissedeleid pildistades ja koode valimissedelil kokku leppides, kuidas tundub, kas sai kindlam?

Otsustamine on juhtide töö. Pole otsust, pole juhti.

2 kommentaari
  1. Eluvaatleja 4 päeva ago
    Reply

    Eks mõõdukad koos oma väikesest Leninist linnapeaga demonstreeri Lasnamäel oma tänaseks vaata, et juba igihaljast mõõdukat poliitikat selle mõõdukalt parimal moel! Ja seda hoolimata võõrastest sulgedest millega nad endid vahepeal oma tegeliku olemuse peitmiseks ehtida on jõudnud, kusjuures härrassotsi pükstesse sobitubki neist ehk üksnes väike Lenin ise!

    • Mis siis muutus? 4 päeva ago

      Mõlemad ju toredad venelased?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.