Mihhail Kõlvart: kõiki lapsi tuleb kohelda võrdselt olenemata vanemate majanduslikust toimetulekust

Laps. Foto: Pixabay

Eesti Keskerakonna esimehe Mihhail Kõlvarti sõnul süvendab valitsuse maksutõusudele keskenduv poliitika ning pidev kordamine, et ees on rasked ajad ja aina raskemaks läheb, ühiskonnas ebakindlust, mis paneb omakorda noori peresid laste saamist edasi lükkama.

“Uus koalitsioon vähendab toetuseid ja teenuseid ning tõstab makse, kuni hing on kinni ja seda mitte ainult madalama sissetulekuga leibkondadel, vaid oleme jõudnud olukorda, kus ka keskklass ei saa enam iseseisvalt hakkama,” nentis Mihhail Kõlvart. “Kui lisame siia teadmise, et Eesti majandus on langenud kaks ja pool aastat järjest, siis see annab noortele selge signaali, et teil ei ole siin tulevikku. Sellises Eestis ei julge noored peret luua – paremal juhul lükatakse laste saamine edasi, halvema variandi korral pühitakse kodumaa tolm jalgadelt.”

Mihhail Kõlvart ütles, et valitsuserakondade esindajad on viimastel päevadel esinenud elukaugete avaldustega, mis annavad alust arvata, et koalitsiooni esindajad ei ole kursis, kuidas inimesed päriselt elavad.

“Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Annely Akkermanni sõnul on 2-protsendiline maksutõus esimesest sendist nii väike summa, et seda ei pane keegi tähelegi ning rahandusminister Jürgen Ligi sõnul ei peaks lastetoetusi maksma kõigile, sest see polevat lihtsalt mõistlik,” lausus ta. “Sündide arvu järjepidev vähenemine on eksistentsiaalne probleem ühe väikese rahva jaoks, see on elu ja surma küsimus. Eelmisel aastal sündis kõigest 10 721 last, nii väike oli sündimus rohkem kui 100 aastat tagasi. Seda on 925 lapse võrra vähem kui aastal 2022. Tänase valitsuse sammud olukorra paranemisele kaasa ei aita.”

Mihhail Kõlvarti hinnangul tuleb tõsiselt suhtuda Indrek Neivelti poolt välja toodud statistikasse, mille kohaselt oli aastatel 2020-2022 meie SKP inimese kohta ostujõudu arvestades 85-86 protsenti Euroopa keskmisest, kuid eelmise aasta lõpuks oli see langenud 81 protsendini. Ja käesoleva aasta lõpuks kukub see tasemeni 78-79 protsenti ehk positsioonini, mis oli meil 2016. ja 2017. aastal.

“Sellises majanduslikus olukorras lastetoetuste kärpimine loomulikku iivet kindlasti ei paranda,” rääkis Mihhail Kõlvart. “Enne, kui käia välja niivõrd radikaalne idee, tuleks ära teha mõjuanalüüs ja arvutused ning käivitada ühiskonnas debatt. Praegu puudub teadmine, millised on lastetoetuste kärpimise mõjud. Kas me üldse saame endale lubada, et sündimus langeb veelgi? Mina leian, et kõiki lapsi tuleb kohelda võrdselt olenemata vanemate majanduslikust toimetulekust. Seda olulist aluspõhimõtet ei tohi muuta rahvaga arutamata.”

2 kommentaari
  1. Soo 2 nädalat ago
    Reply

    Valitsus on ikka selleks valitud et oma riigis läheks inimeste elu paremuse poole aga mitte vastupidi. Reformierakondlaswd on osanud peavoolumeedia endale allutada ka õigusmõistmise. Nad võivad valetada enne valimisi saata mete maksumaksja raha mujale kus sellest mitte midagi ei muutu aga meie lapsed jäävad nälga. Ässitamine võib meile sõja kaela tuua ja siis mingi abi mujalt ei aita. Väga vilets koalitsioon on valitsuses, hoolimatu oma rahva suhtes.

  2. Nojah 2 nädalat ago
    Reply

    Ei olnud Kaja Kallasel kahju paljudest lastest kellel pole alati süüagi. Ta oma poeg elab külluses ja uhkes korteris.Nüüd sillutas Kaja Kallas omale teed uhkemasse ametisse võttes vastu valesid otsuseid viies oma rahva suuremasse vaesusesse ja eks paljude laste elu läks ka halvemaks.Pugedes Brüsseli poliitikute ees sai ta enda jaoks tasuva töökoha aga midagi head tema tegevuses meie riigi jaoks loota pole sest juba oma kodumaal ta näitas oma tahtmatust ja oskamatust riigi elu juhtida tõusvas joones. Meie inimeste heaoluks määratud raha andis ta mujale mis maailmas midagi ei muutnud aga meile tegi palju halba ja ega nüüdki paremuse poole midagi ei lähe.Kõige tähtsam on aga et meile sõda ei tuleks. Siin ei aitaks mingi abi väljaspoolt. Hoidkem oma riiki ja rahvast–selleks on valitud valitsus kes on kohustatud hoolitsema oma rahva heaolu eest.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.