Tallinna haigla tegi linnaisad haigeks

Lauri Laats

Lauri Laats, Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees

Pealinna nelikliit tundub olevat oma maksimaalse tegutsemisulatuse saavutanud, sest segadus seatud sihtides ning avalikkusele jagatud sõnumites paistab juba kaugele. Tallinna Haigla projekteerimine ja rahastamiskokkulepped on osutunud sedavõrd keeruliseks ülesandeks, et Vabaduse väljaku ääres podisev riid ähvardab jõuda Toompeale.

Uut haiglat on vaja

Poliitilistest eelistustest sõltumata on pealinnale uut haiglat väga vaja, et võimalik oleks pakkuda tõhusat arstiabi kaasaegsetes tingimustes. Ükskõik, mis erakond Tallinna linna ka edaspidi juhib, uue suurhaigla vajaduse tõdemuseni jõutakse nagunii. Nii mahukat „betooni investeerimist“ võib küll kritiseerida, kuid kokkupuude reaalse olukorraga veenab kriitikud ümber.

Poliitika on teatavasti aga reaalsusest veelgi kõrgemalseisva mõõtmega kunst, mistõttu ei maksa loota, et isegi ilmselged asjad sujuksid ootuspäraselt. Nii olemegi sattunud olukorda, kus Tallinna koalitsioonilepe sõnastab uue haigla projekteerimise, sotsist linnapea ja terviseminister räägivad selle hädavajalikkusest, kuid reformierakondlasest abilinnapea ning rahandusminister tahavad plaanile pidurit vajutada.

Nii teatas üllatuslikult kommunaalvaldkonna abilinnapea, reformierakondlane Pärtel-Peeter Pere, et haigla uus projekteerimishange tuleks tühistada ning planeerimisega otsast peale hakata. Seepeale teatas sotsist linnapea koos terviseministriga, et tegelikult tuleb asjaga ikka edasi minna ning küll riik seda ühel hetkel toetama asub. Päev hiljem oli kommunaalvaldkonna abilinnapea juba ümber mõelnud ning lubas suuremeelselt haigla projekteerimisega edasi minna. Seesugune metamorfoos ei anna aga kuidagi suurprojektile kindlustunnet, vaid pigem süvendab veendumust, et Reformierakond otsib salamisi järgmist kaigast, mida projektile kodarasse susata.

Mäletatavasti otsustas 2022. aasta suvel Reformierakond võtta Tallinna Haigla välja Euroopa taasterahastusega finantseeritavate objektide nimekirjast, mistõttu on enam kui küll põhjust oravate siiruses kahelda. Oma osa loos kannab poliittehnoloogia, sest aeg tiksub üha kiiremini sotside kahjuks, kel pole linnavõimu juhtimise juures veel ühtki reaalset saavutust ette näidata. Haiglaprojektiga edasiminek kannaks sotside valijatele igati sobivat ja väga vajalikku sõnumit, mistõttu peegeldubki närvilisus kaugele.

Omad on võõrad

Reformierakondlasest kommunaalvaldkonna abilinnapea toimekas suvi põhjustab sotsidele meelehärmi veel teiselgi rindel. Nimelt lajatas ta Eesti Ekspressis hulganisti väiteid valdkonna suunas, mida ise praegu kureerib, kuidas see on praktiliselt mattunud korruptiivsete tehingute alla. Loo teeb pikantseks detail, et enne valdkonnaga tegelenud abilinnapea juhib nüüd – sotside roosimärk rinnas – riigi taristupoliitikat. Rusikaviibutuse said ka Nõmme ja Kristiine linnaosa, kusjuures Nõmmel on juba 2021. aastast toimetanud sotsid ning Kristiinet juhtis pikalt Pärtel-Peeter Pere enda värske erakonnakaaslane Jaanus Riibe.

Muidugi on arusaadav, et selles pidavas parteivahetuste tuules ei jõuagi järge pidada, kes millises erakonnas parajasti on, kuid ega selline kohtu rolli enda kanda võtmine koalitsioonikaaslase suhtes just väga viisakas pole. Veelgi enam, kommunaalvaldkonna (!) abilinnapea on otsustanud lisaks Tallinna Haigla projektile (meenutan, et Tallinnal on olemas nii sotsiaalvaldkonna kui ka linnaplaneerimise abilinnapea) oma õlgadele võtta ka sisekontrolli töö ning „valgustkartvate skeemide“ paljastamiseks endale isegi spetsiaalse nõuniku palganud.

Et aga auditid ja uurimised omavad kaalu vaid siis, kui need on poliitiliselt sõltumatud, tundub kogu asi kui varane valimiskampaania. Kuna 1. september pole enam mägede taga ning liiklus läheb taas tihedaks, siis jääb üle vaid loota, et meer ohjab oma linnavalitsuse tegevust ning töö kommunaalvaldkonnas ei jää päris soiku, kõigi muude tähtsate asjade kõrval.

5 kommentaari
  1. Nii 5 päeva ago
    Reply

    Mulle tundub et valitsuskoalitsioonil pole muud vaja kui pugeda EL-u ees ja täita oma rahakotte.

    • Bogdan 4 päeva ago

      Kohe tark eve puistab targusi.

  2. Eve 5 päeva ago
    Reply

    Lauri Laatsil on õigus nagu alati. Kui selliseid poliitikuid nagu tema oleks valitsuses poleks meil vaesumist ja muid halbu asju. Meie praegune valitsus ei saa aru et teda on valitud selleks et hoolitseda oma rahva heaolu eest.

  3. jah, 5 päeva ago
    Reply

    Eks Lauri oleks ka pidanud mõtlema varem , enne kui otsustati isekeskis lammutada erakonda . Nüüd ongi nii, uued koal. on nõus alustama raha raisates täiesti uut planeerimist .
    See pole ju ainuke objekt , varem on ju tahetud kihva keerata – trammiteede ehitust , Järvevana sõlme ehitust, Peterburi mnt. ehitamisele ei olnud reform nõus kui riigi trassile raha andma , on veninud ; sama lugu on Tallinna ringtee -Smuuli-Peetri-Viljandi mnt. ehitus, segati kuni Lennuväli ehitas oma rajad, Habersti sõlme ehitamisel köeti üles rahvast vastuseisuks, …. jne. Reidi tee jne.
    Reform koos rohelistega tahab liiklust kesklinnast välja saada ja selle asemel ehitab Tartu mnt.- Lastekodu-Filtri ja Fahle vahele kõrghooneid , Bussijaama aga viiks kuskile linnaveerele.
    Nüüd on haiglatega – ehitakse vanadest ikka sitta edasi ja siis imestatakse, arstid ei taha Eestis olla isegi väiksema palga eest – pole ju töötingimusi .
    Omal ajal oli Lauristin vastu , et ehitada Mustamäel Perh vastu Südamekeskus koos veresoonte kirurgiaga , tehti Sopsu klubi – no nüüd pole sedagi ja meile oleks tulnud tipparstid ning milline vajadus oli selle keskuse jaoks.
    Lauristin aga andis omamale vanasse 4 haiglasse ruumid ühele korrusele.
    Ja nii käib meil see solgutamine riiklikult tähtsate objektidega.
    Lääne Tallinna haiglast võiks edaspidi saada suur hooldushaigla-kodu . Riik on inimesed niivõrd äratapnud aga kõik korraga ei sure.
    Lasnamäele tuleks ehitada see suur haigla valmis kiirelt – sellele piirkonnale on ju peaaegu 300000 elanikku – peale Lasna , Viimsi, on Maardu(haigla on ju ka läbi omadega) , Kuusalu, Loksa, Rakvereni ja Raasiku, Kehra , Kose , Rae vald , .
    On mingid ROHELISED meil, keda tuleks tuleriidale saata , sest nad püüavad luua algselt takistusi (ei tee välja planeeringutest) ja hiljem mölisevad takistusi tehes.

  4. Soo 4 päeva ago
    Reply

    Lauri Laats on parima erakonna parim poliitik. Ega pole kerge pealt vaadata kuidas valitsus teeb kõik valesti. rahvas vaesub, majandus langeb, arstiabi kättesaadavus halb jne. Kogu aeg tõstetakse meie inimeste maksukoormust, Astmelist tulumaksu ei taheta sisse seada sest rikkuritel on kahju anda natuke rohkem raha oma paksust rahakotist.Haiglaid on muidugi vaja ja arstid peaksid ravima oma rahvast.aga ühesooliste abielu seadus oli tähtsam kui see et arstid peaksud peale ülikooli lõpetamist töötama omal maal.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.