Mihhail Kõlvart palub õiguskantslerit pöörduda Riigikohtusse tunnistamaks automaksu seadus kehtetuks

Mihhail Kõlvart

Eesti Keskerakonna esimees Mihhail Kõlvart saatis õiguskantsler Ülle Madisele pöördumise palvega teha ettepanek Riigikohtule tunnistada mootorsõidukimaksu seadus kehtetuks, kuna see on vastuolus põhiseadusega.

Mihhail Kõlvarti sõnul saab õiguskantsler tulenevalt põhiseadusest teha esmalt Riigikogule ettepaneku viia seadus põhiseadusega kooskõlla. “Kui seda ei tehta, saab õiguskantsler pöörduda Riigikohtu poole ettepanekuga tunnistada mootorsõidukimaksu seadus kehtetuks,” täpsustas ta.

“Automaks tuleb ajal, mil maksumaksjal on niigi suur koorem kanda ning hinnatõus on jätkuvalt suurenemas. Seepärast tuleks valitsusel iga maksutõusu sätestamisel viia läbi põhjalik analüüs ning näha tervikpilti,” ütles Mihhail Kõlvart. “Kahjuks on ohtlikuks tendentsiks saamas asjaolu, et erinevad seadusealgatused riivavad aina rohkem põhiseadusest tulenevaid aluspõhimõtteid või lähevad lausa põhiseadusega vastuollu. Põhiseaduse § 10 sätestab sotsiaalriigi põhimõtte, mis omakorda tähendab, et avalik võim hoolitseks ühiskonna abivajavate liikmete eest ega jätaks kedagi hätta. Automaks suurendab vaesuse riski ühiskonnas.”

Mihhail Kõlvart lausus, et pärast seda, kui president jättis mootorsõidukimaksu eelnõu välja kuulutamata, viidates puuetega inimeste ebavõrdsele kohtlemisele, otsustas koalitsioon teha eelnõu veelgi ebaõiglasemaks. “Igasugusest maksuerisusest loobuti ning see asendati minimaalsete toetustega. Vähe sellest, et toetused ei kata automaksust tulenevaid kulutusi, on puuetega inimesed oodanud pikki aastaid toetusi muude kulude katteks, mis nüüd võivad hoopiski tulemata jätta. Lisaks tekitab selline ühest taskust teise raha ümberpaigutamine ebamõistlikult palju lisakulusid riigile,” selgitas Mihhail Kõlvart.

Keskerakonna juht nentis, et kahjuks ei ole nähtud ette maksuerisusi ka lasterikastele peredele ja maal elavatele inimestele, kelle puhul maksustatakse igapäevaselt kasutatavat tarbeeset. “Seejuures räägib valitsus võimalikest lastetoetuste kärbetest, maapiirkondades suletakse järjest koole ning investeeringud teedesse vähenevad,” lisas Mihhail Kõlvart.

Põhiseadusega oli Mihhail Kõlvarti sõnul vastuolus ka seaduseelnõu menetlemine Riigikogus. “Keskerakond valmistas koos huvirühmadega ette sisulised muudatusettepanekud, mida aga polnud võimalik hääletada, kuna koalitsioon sidus need kokku. Parlamendivähemuse õiguste piiramisega piiratakse aga eelkõige ühiskonnaliikmete võimalust kaasa rääkida laiapindsete maksumuudatuste kujundamises ning sisuliselt jäetakse nende huvid kaitseta. Käesolev läheb vastuollu põhiseadusega ja on ohuks demokraatiale,” rõhutas Mihhail Kõlvart.

2 kommentaari
  1. Kiitan häeks! 2 päeva ago
    Reply

    Iseasi, kas tsarinna sellega nõu sisse jääb?

  2. Eluvaatleja 2 päeva ago
    Reply

    Ütleks vaid niipalju, et minu jaoks lõppesid õigusriik ja demokraatia Eestis juba Savisaare protsessi aegu ja kõik järgnev on vaid seda seisukohta süvendanud. Kahju, et need kes veel meie poliitikamaastiku päevapoolel tahavad tegevad olla, sellist mõttevabadust endile enam lubada ei saa ning on sunnitud mängima mängu mida neil aga keegi kunagi võita ei luba, kuna stsenaariumi järgi on neile ette nähtud vaid statistide roll.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.