Keskerakonna uus tõus tugevaimaks rahvaparteiks

Keskerakonna pressikonverents. Foto: Andrus Tamm

Eesti poliitiline olukord on ummikseisus. Äärmusliberaalne valitsus Reformierakonna juhtimisel maksustab rängalt Eesti inimesi, ajaloo suurima sündimuskriisi ajal võetakse suurperedelt toetusi ära, ajal, mil riigi kaitsevõime vajab kiiret ja tõhusat arendamist, pidas peaminister olulisemaks kaitsta oma abikaasa ärihuve Venemaal ning investeeris isegi 400 000 eurot abikaasa äridesse, kaitsehankeid tehakse pikaldaselt ja aeglaselt.

See on meid viinud olukorda, kus juba täna tuleb tõsiselt töötada selle nimel, et 2027. aasta riigikogu valimistel oleks võimalik saata Reformierakond opositsiooni ning moodustada tugev valitsus konservatiivsematest erakondadest. Minu liitumisega Keskerakonnaga on tõstatunud taas Keskerakonna ideoloogiline suund. Mis teeb Keskerakonnast just nimelt konservatiivse erakonna?

Esiteks ajalugu. Keskerakond arenes välja Rahvarindest, mis suuresti aitas taastada Eesti iseseisvust. Alles tähistasime Balti keti 35. aastapäeva, mis sai toimuma just nimelt tänu Rahvarindele. Seega erakonna alglätted on kahtlusteta patriootlikud, eestimeelsed ja seega konservatiivsed.

Tulles tänasesse päeva, on Keskerakonna selge seisukoht, et Euroopa Liit on liiga kaugele föderaliseerunud ning seista tuleb rahvusriikide suveräänsuse eest, kahtlusteta konservatiivne. Kui liberaalsed erakonnad on alati nõus veelgi rohkem võimu ära andma Euroopa Komisjonile ja bürokraatidele, siis mina ja Keskerakond oleme kindlalt sellele vastu.

Samuti on tervemõistuslik ehk konservatiivne mitte toetada rohepööret praegusel kujul, kuna maailma see ei päästa, kuid teeb meid kõiki vaesemaks ning kahjustab Eesti energiajulgeolekut. Kuna liberaalsed erakonnad Reformierakonna juhtimisel on otsustanud sulgeda Eesti põlevkivitööstuse 2030. aastaks, siis selle tulemusel hakkame sõltuma energia impordist, tasuma selle eest kahtlusteta kallimat hinda ning laseme allavett maailma parima teadmistebaasi põlevkivi väärindamisest.

Kuid ei saa me üle ega ümber julgeolekupoliitikast eriti praegu, kui Venemaa agressiivsuse vähenemist pole oodata ning agressioon Ukraina vastu kestab. Õnneks on tänaseks saavutatud erakondadeülene konsensus, et riigikaitsekulud peavad olema vähemalt kolm protsenti SKTst. Kuid selleks, et likvideerida väga suuri kaitselünkasid, tuleb teha kiiremini ja paremini tasa see, mida on jäetud tegemata liberaalsete erakondade (loe: Reformierakonna) poolt.

Eestil on vaja kiiresti tõhusat keskmaa õhutõrjet, soomusvõimekust, suurendada ajateenijate arvu ning sõjaaja isikkooseisu. Lisaks tuleb arendada meie rannakaitse võimekust ning võimet tegutseda ka merel. Kuid see maksab. Paraku on isegi suurimas julgeolekukriisis Reformierakond rääkimas dogmast, kuidas laenu võtta ei tohi ning parem raiskame aega riigikaitse arendamisel, eeldusel et vaenlase tankid ootavad rahulikult ära, kuni meie siin oleme kõik korda saanud. Seega riigikaitse arenguks tuleb võtta laenu, et lüngad täita kiiresti, sest aeg on meie riigi julgeolekus tähtsaim faktor.

Lisaks maksupoliitika, kus Keskerakond paikneb tsentris, kuid kaldega paremale. Keskerakond ei toeta automaksu, eraomandi edasist maksustamist (nt juba inimesele kuuluvat kodu) ning kindlasti ei toeta Eesti ettevõtluskeskkonna kahjustamist läbi väikeste ja keskmiste ettevõtete maksustamise. Küll aga on mõistlik maksustada nt suurkorporatsioone ja pangandussektorit, kus maksukoormus oleks näiteks Swedbankile talutav, kuid maksutulu riigieelarvele vägagi märgatav. Seda on kinnitanud ka Leedu kogemus, kes näitab majanduse arengus Eestile tagatulesid.

Loomulikult olen ma kuulnud etteheiteid, kuidas Keskerakond on venelaste partei ning kuidas küll mina saan olla samas erakonnas Jana Toomiga.

Esiteks kuulub Keskerakonda üle 12 000 inimese, kelle hulgas on väga palju nii eestikeelseid kui ka venekeelseid inimesi. Kuid kõige olulisem on see, mis on erakonna programm ja seisukohad. Kas Keskerakond toetab rahvusriigi kontseptsiooni? Absoluutselt. Kas Keskerakond peab Venemaad meie julgeoleku ohuks? Ilmselgelt.

Kas Keskerakond toetab eestikeelsele õppele üleminekut? Muidugi, kuid tehes seda korrektselt. Praegusel hetkel on tehtud reform ära ainult linnukese pärast ning oleme olukorras, kus eestlastest ja venelastest lapsed on pandud ühte klassi, kus õpetajagi ei oska korralikult eesti keelt. Seega ilmselgelt peab iga laps õppima riigikeeles, kuid samal ajal on meil vaja ka juurde koolitada õpetajaid, investeerida õppevahenditesse ning tagada, et ka erivajadustega lapsed ei jääks kannatajateks.

Seega on olemas kõik eeldused tänases nutuses poliitilises olukorras, et Keskerakond tõuseks taas Eesti juhtivaks erakonnaks, et tagada meie rahva püsimajäämine, meie julgeolek, inimeste toimetulek ning õitsev majandus. Me peame selle nimel töötama. Alati.

8 kommentaari
  1. ei keegi 7 päeva ago
    Reply

    Ma saan nii aru, et EKRE-s polnud hr Madisonile Helmete kõrval eriti ruumi ja perspektiivitu ERK-iga ühineda polnud lihtsalt mõtet, siis järelikult Kesk, kus veel on vabu kohti. Kuid vasaktsentristide konservatiivideks muundamine ei käi üleöö. Kuigi progressistide-globaliste põgenemine paadist seda muidugi soodustab. Samas hr Madisoni parteikaaslane pr Toom kirjutas siiski veel sel suvel, et „. Keskerakondlastest vasemapoolsemaid meil lihtsalt kedagi pole. Sotse palun mitte pakkuda, nad üldiselt viseerivad Reformierakonna otsuseid.“
    Et kokkkuvõttes tekiks meil juba NELI konservatiivset parteid või?: EKRE, ERK, Kesk ja Isamaa. Kas seda pole liiga palju?
    Vene kaardi tagumine on aga lihtsalt mage. Keskile oluline slaavi juurtega valija ei pruugi sellise turakamänguga üldse ühinedagi.

    • Ha-haa... 7 päeva ago

      Poiss ei saanud ise ärakonna esimeheks! Nüüd peaks Kõlvart minema punapea asemel Burselli ja Madison parteijuhiks! Vaat ainult siis võidate rahvaste armastuse-

    • ei keegi 5 päeva ago

      Huvitavad liikumised jah! ratas Keski allakäigule viinud kolmikjõugust litsus karjääri nimel ekre-lighti (Isamaasse); nüüd EKRE allakäigule kaasa aidanu kihutab ekre-strongist Keski!, kas samal eesmärgil?; ehk kahe tugeva Eesti erakonna marginaalistumisele kaasaidanu sarnased mustrid!

  2. Piir 7 päeva ago
    Reply

    Igat tööd tuleks teha ausalt ja korralikult seda enam kui peaksid teenima oma maad ja rahvast nagu seda tegi Edgar Savisaar mis kahjuks ei sobinud globalistlikule poliitikale.Kui meenutada ajalugu siis kui Savisaar sai peaministriks mille aeg kestis 03.04.1990.-30.01.1992.a.sest tema vastu olid kõige agaramad tollane ERSP(hilisem Isamaa),Interrinne ja nõuka.sõjaväelased.Savisaare valitsuse programm nägi ette EV taastamise Tartu Rahu piirides aga mis riigikogus hääletamisel tänu ERSP,Interrinne ja nõuk.sõjaväelased vastuhääletamisel läbi ei läinud ja nii võib õelda,et praegune piir on Isamaa poolt rajatud.Imestama paneb tõdemus,et nüüd ei saavat Venemaaga piirilepingut sõlmida kuna sisse ei ole märgitud Tartu Rahulepingut ja seda nõuab häälekalt just “Isamaa”?:)

  3. Eluvaatleja 7 päeva ago
    Reply

    Kahjuks ei midagi uut ega uuenduslikku, mida me juba kusagilt kuulnud ei oleks või keegi meile lubanud poleks. Ka kirujaid ning kritiseerijaid jätkub meil juba enam kui küllaga. Huvitav, millest või kust see uus tõus sedasi härra Madisoni arvates ka tegelikult tulema peaks? Mingeid uusi ja värskeid ideid ning mõtteid nagu silma ei hakanudki, pöördelistest rääkimata, kuigi uus tõus just midagi sellist peaks eeldamagi, et ka tegelikult realiseeruda võiks. Aga nagu juba varem siin täheldasin, pole Madisonil lihtsalt neid isikuomadusi sellist tõusulainet esile manada ja et siis ka ise selle harjal ratsutades suure liidri ja rahvajuhi teenitud aupaistes särada.

  4. […] post The new rise of the Center Party to the party of the strongest people appeared first […]

  5. Jaak 6 päeva ago
    Reply

    On ennegi olnud viletsaid valitsusi ja on nüüdki. Sotsid said oma tahtmise ja jõustus väga ebameeldiv ühesooliste abielu. Aga eks see tõi neile hääli juurde. Nemad juba paremasse erakonda ei lähe. Mis loeb neile paljude inimeste raske olukord, nad vajutavad nupule olles nõus reformierakondlaste seadustega mille tagajärjel inimesed vaesuvad veelgi aga neile omale tuleb raha ja rikkus.Ma pole aru saanud mis head on teinud meie rahvale Eesi 200. VALITSUS ON VALITUD SELLEKS ET KINDLUSTADA OMA RAHVA HEAOLU. Me ei pea kedagi aitama sest vajame ise abi.meie abist mujale eu muutu maailmas midagi aga meile võib teha palju halba. Sõja korral pole abi loota sest inimesed hukkuvad igal juhul. Loodame et sõda ei tule ja valitsus hakkab tegutsema meie riigi ja rahva huvides. Keskerakond on alati olnud parim erakond ja on seda ka praegu. Mulle on hakanud meeldima ka EKRE

  6. Targu 3 päeva ago
    Reply

    Võimekaid Rahvajuhte sünnib ajaloos harva.Nagu analüüs näitab E.Savisaare näitel siis rahvajuhiks sobib inimene,kes on tark,hea kuulaja ja rääkija ning teenib Oma rahvast ja riiki ausa südametunnistusega ning kes ei karda selle nimel ka oma elu ja tervise kaotusega ja muidugi kogub tarkusi juurde kogu maailma rahvaste ajaloost.Eks me kõik omaarust oleme targad ja seda eriti arvame noorena kuna ka energia tükib üle ajama…

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.