Keskerakonna read on sirged, hoopis Isamaa logiseb

Erki Savisaar

Erki Savisaar, Eesti Keskerakonna volikogu esimees

Viimastel päevadel on mitmed endised keskerakondlased ennustanud Keskerakonnale hukku ja püüdnud luua narratiivi, kus Madison ja Toom ei mahu sama katuse alla. Tegemist on ilmselgelt endiste erakonnakaaslaste viimase lahinguga juba kaotatud sõjas, kus püüti Keskerakond Eesti poliitiliselt kaardilt kaotada. See ei õnnestunud. Eestile on Keskerakonda vaja.

Sisuliselt taanduvad kõik rünnakud vaid ühele kaardile, nn vene kaardile, mille võrdkujuks on viimasel ajal kujundatud Jana Toom. See hala on lihtsalt hale, rääkigem siiski asjast – majandus, haridus, julgeolek jne. Igal erakonda kuuluval inimesel on oma arvamus. Kuid erakond kui organisatsioon sõnastab oma sõnumid läbi programmi. Programmi koostamisel osalevad kõik erakonna liikmed ning tõesti, mõni neist mõjusamalt kui teine, kuid programm on see, milles jõuti kokkuleppele, programm on see, mille eest ühiselt võideldakse.

Vastujõud tänasele valitsusele

Keskerakond seisab Eesti rahva eest, kõigi inimeste eest, kelle oleme oma riiki, kas ajutiselt või alaliselt vastu võtnud. Keskerakonna programm ei ole muutunud ja täna ei ole ka plaanis sinna mingeid suuri korrektiive sisse viia. Selle programmi koostamisel on ka tubli annus endise aseesimehe Jaanus Karilaiu mõtteid. Kas poliitilist perekonda vahetades on mälu kustunud?

Selle asemel, et Keskerakonna tegemisi arvustada, soovitan Sul, hea Jaanus, oma tänase erakonna juhi käest küsida: miks ta toetas käesoleval suvel Reformierakonna lisaeelarvet; miks toetate Tallinna avaliku rahaga erakoolis venekeelse hariduse edendamist ja miks olete taganenud tingimusteta ülemineku põhimõttest? Kui Isamaa erakond ei suuda niivõrd olulistes küsimuses ühtset seisukohta kujundada, siis see näitab juhi suutmatust erinevate isiksuste vahel ühisosa leida.

Mille eest siis seisab Keskerakond, sh nii Toom kui Jaak Madison? Lühidalt seisame Eesti riigi ja rahva eest, et säiliks nii eesti keel kui ka kultuur. Selle eesmärgi saavutamisel on oluline, et rahvas oleks haritud, jõukas ja jätkusuutlik. Muidugi on siin palju alateemasid aga neist olulisem on regionaalne areng. See tähendab, et elu ja arengu tingimused ei tohi ei Saatses ega Sõrves olla kehvemad kui Tallinnas või Tartus. Regionaalse ebavõrdsuse vähendamiseks tuleb suurendada kohalike omavalitsuste autonoomiat ning anda neile tööriistu, mis võimaldaksid omavalitsustel olla kohaliku elu arengumootoriks, mitte pelgalt kommunaalteenuste korraldaja.

Äärmiselt oluline on Eesti majanduse konkurentsivõime, mille üheks suurimaks alustalaks on konkurentsivõimeline energia hind. Loomulikult peab seesama energia olema taskukohane ka eratarbijatele. Kõige kindlam moodus riigi rahanduse korrastamiseks on tugev majandus, kus on piisavalt ekspordivõimekusega ettevõtjaid. Loomulikult peab riik avalike teenuste pakkumiseks koguma makse, kuid maksud peavad olema õiglased ja taskukohased ning maksude teravik tuleb suunata jõukama elanikkonna poole. Muutes koormised õiglasemaks suureneb ühtsus ning julgeolek. Seega tõesti täiesti teine suund võrreldes tänase valitsusega, kus peamiselt maksustatakse just madalama sissetulekuga inimesi ja lõhestatakse ühiskonda.

Väärtustame rahvuslikku rikkust

Keskerakond on alati võidelnud ka puhtama keskkonna eest. Me oleme veendunud, et loodusressursid on meie rahva ühine vara ning neid tuleb kasutada säästlikult. See tähendab, et me ei toeta kindlasti maardlate kinkimist välisinvestoritele, kuid oleme valmis arutama, kuidas maavarade abil suurendada rahvuslikku rikkust. Samuti oleme seda meelt, et metsa kui Eesti suurimat taastuvat loodusressurssi tuleb säästlikult kasutada. Puidu mädandamine metsas ei ole säästlik kasutamine.

Rohepöörde suund on õige, see võimaldab Eestil saavutada taaskord energeetilise sõltumatuse, kuid selle pöörde tempo peab olema mõistlik, sihipärane ning läbimõeldud, et meie ettevõtjad oleksid maailma kontekstis konkurentsivõimelised ning hinnad meie inimestele taskukohased.

Lõpetuseks. Oleme veendunud, et haridus ja arstiabi peab olema kättesaadav kõigile, sõltumata perekonna majanduslikust võimekusest. Loomulikult tuleb pensionäridele maksta väärikat pensioni ning aidata neid, kes on jäänud elu hammasrataste vahele.

Keskerakond ootab oma ridadesse kõiki, kes neid väärtuseid jagavad ning olles võimul, seisame kõigi Eesti inimeste eest – ka Sinu eest Jaanus Karilaid.

3 kommentaari
  1. Oh issand 2 nädalat ago
    Reply

    Eelkõige täida erakonna peamine lubadus: EI ELEKTROONILISELE VALIMISELE!

  2. seadus 2 nädalat ago
    Reply

    Opositsiooni üks rumalamaid külgi on see,et nad ei tunne EV Põhiseadust ja irrooniline on ka olukord,kus üks opositsionäär ise ei toeta EV Põhiseadust.Seega jääbki ähmaseks opositsiooni tegutsemine ja eesmärk.Opositsioonile oleks tõesti vaja EV Põhiseaduse alast tutvustavat kursust siis oleks neil lihtsam ka meie riigi kui rahva eest seista.Põhiseadust ei tõlgendatta vaid seda täidetakse,sama kui Liiklusseadust ei tõlgendatta vaid seda peab täitma.Muidugi koalisatsioon käitub väljaspool P-seadust sest tema käes on võimuhoovad mis annavad võimaluse oma nägemuse järgi toimetada.

  3. robert 2 nädalat ago
    Reply

    Keskerakonna põhihäda on selles et valitakse esimeesteks nõrga kondiga vennikesi kelle juhtimisel hüljatakse oma põhiseisukohad Hakati toetama e valimisi ja unustati astmeline tulumaks Lihula samba teemal on vett suu täis EKRE seisukohtade üle vaid irisetakse Hea tahtmise korral oleks need kastiratta koalitsioonid Tallinnas juba ajaloo prügikastis Tuleb kõvasti õppida koostõõd tegema teiste erakondadega

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.