Tallinna linnavolikogu opositsioon küsib: miks on volikogu teine aseesimees siiani valimata?

Tallinna Linnavolikogu Foto: Tallinna Linnavolikogu kantselei

Keskerakond esitas Tallinna linnavolikogule eelnõu, millega tegi ettepaneku valida volikogule teine aseesimees. Tallinna linnavolikogus on kaks aseesimehe kohta, millest üks, hea tava kohaselt, kuulub koalitsiooni ja teine opositsiooni erakondadele.

Tallinna linnavolikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Mihhail Kõlvart ütles, et linnavolikogu on 2021. aastal vastu võtnud otsuse, et lisaks esimehele on volikogus ka kaks aseesimeest ning hea tava kohaselt on üks aseesimeestest koalitsiooni esindaja ning teine opositsiooni esindaja. „Volikogus toimub juba sügisistungjärgu teine istung ja Tallinna koalitsioonierakonnad – Sotsiaaldemokraatlik erakond, Reformierakond, Isamaa ja Eesti 200 ei ole opositsioonile kuuluvat aseesimehe määramist istungi päevakorda võtnud. Ei ole soliidne, et Tallinna koalitsioon ei anna opositsioonile võimalust valida oma esindajat volikogu juhtkonda,“ ütles Kõlvart.

„Jääb paratamatult mulje, et Tallinna koalitsioonierakonnad püüavad volikogus opositsiooni tasalülitada, kuna opositsioonil ei ole oma häält ja esindajat volikogu juhtkonnas,“ jätkas Kõlvart ning lisas, et opositsiooni tahaplaanile jätmine takistab opositsioonil osaleda volikogu töös täies mahus ning vähendab arutelude mitmekesisust ja läbimõeldud otsuste tegemist.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esimees Mart Kallas ütles, et teise aseesimehe koht kuulub hea poliitilise traditsiooni järgi suurimale opositsioonierakonnale ja EKRE toetab Keskerakonna valikut teise aseesimehe kohale.

Linnavolikogu otsustas oma 18. novembri 2021 istungil, et Tallinna linnavolikogul on kaks aseesimeest. Hea tava kohaselt on üks aseesimees koalitsiooni esindaja ning teine opositsiooni esindaja.

22. veebruari 2024 istungil valiti linnavolikogu teiseks aseesimeheks Viljar Jaamu. Seoses Viljar Jaamu kinnitamisega linnavalitsuse liikmeks peatusid tema volitused linnavolikogu liikmena alates 15. aprillist 2024 ning samaaegselt lõppesid tema volitused linnavolikogu aseesimehena. 30. mail 2024 valis linnavolikogu üheks aseesimeheks Sven Sesteri. Teise aseesimehe koht on aga siiani täitmata.

Linnavolikogu aseesimees valitakse linnavolikogu liikmete hulgast salajasel hääletusel. Valituks osutub kandidaat, kes saab linnavolikogu koosseisu häälteenamuse.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.