Andro Roos: Kas Tartu linn tegeleb vargusega ja töötab rohelisele mõtlemisele vastu?

Foto: Andro Roos

Viimasel ajal on Tartu linnavalitsus langetanud otsuseid, mis on minu arvates olnud põhjendamatud ja ebaõiglased, eriti arvestades asjaolu, et linnavalitsus on võtnud suuna keskkonnasõbralike liiklusvahendite ja liikumisviiside kasutamise soodustamisele. Kuigi linn toetab aktiivselt jalgrattateede ehitamist ja autode kasutamise vähendamist, jääb mulje, et kõik rohelised algatused pole Tartu linnas siiski „koššer“. Minu isiklik kogemus on siin heaks näiteks.

Hiljuti pargiti minu hobuvanker parkimist lubavale alale Jakobi tänaval. Hobuvanker on selgelt keskkonnasõbralik liikumisviis, mis ei saasta õhku ja võiks olla eeskujuks ja mis seal salata – on ka tore turismiatraktsioon. Midagi erilist tänases autostunud linnakeskkonnas.

Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakond saatis mulle kirjas, kus mainis, et liiklusseaduse (LS) § 53 lõike 3 kohaselt ei või teele ja tee kaitsevööndi alale paigaldada liiklusvälist teabevahendit, mis oma kujult, värvilt või kujunduselt on selline, et seda võidakse pidada liikluskorraldusvahendiks. Samuti olevat teele või tee kaitsevööndi alale liiklusvälise teabevahendi paigaldamine tee omaniku loata käsitletav väärteona. Nimetatud punktidele toetudes teisaldas Tartu linnavalitsus minu hobusõiduki. Artikli juurde lisan pildid hobuvankrist kohas, kust see linnavalitsuse poolt teisaldati.

Mina näen asja nii, et linn on justkui käsitlenud minu hobuvankrit kui mingit liiklust häirivat moodustist, mis tuleb eemaldada. Samas on seaduse järgi sõidukiks nii mootori kui muul jõul sõitev seade – seega ka hobuse jõul liikuv vanker. Seega ma võin ka oma hobuvankrit parkida igale poole, kus liiklusmärgid seda lubavad. Nagu seda saavad teha kõik mootorsõidukid.

Ja miks arvab linnavalitsus, et minu hobuvankril peaks olema liiklusväline eesmärk? Olen ju sellega korduvalt sõitu ka teinud ja teen ka tulevikus. Ma soetasin hobuvankri sõita ise ja sõidutada linnarahvast. Ja samuti – kui sõiduk pargib kohas, kus parkimine on lubatud, siis osaleb ta jällegi õiguspäraselt liikluses.

Või häiris Tartu linnavalitsust, et keskkonnasõbralikult hobuvankrilt ei saa nõuda parkimistasu ja et ma sellekohase sildi olen vankrile lisanud? Või siis hoopis see, et vanker kannab üleskutset „Ei automaksule!“? Pean ütlema, et see on minu kui sõiduvahendi omaniku õigus väljendada meelsust, mis ei lähe vastuollu üldise moraaliga, oma sõidukil. See õigus on meil kõigil.

Kui mul oleks olnud vastavate siltidega Tesla, poleks vast mingit probleemi tekkinud – parkimine oleks olnud tasuta ja minu vara oleks jäänud puutumata. Kuid kuna kasutan hobuvankrit – mis on samuti roheline ja keskkonnasäästlik transpordivahend – siis on see ootamatult keelatud!

See paneb mõtlema: kas linn hindab ainult teatud nn kaasaegseid rohelisi lahendusi, jättes kõrvale traditsioonilisemad ja veelgi väiksema jalajäljega, tõeliselt keskkonnahoidlikud transpordivahendid?

Linn, mis aktiivselt toetab jalgrattateede rajamist ja autode kasutamise vähendamist, peaks loogiliselt võttes olema ka hobuvankri ja teiste keskkonnasõbralike liikumisvahendite toetaja. Siiski näib, et see otsus ei tulnud mitte mõne väikse ametniku poolt, vaid on kõrgemal tasandil vastu võetud. See tekitab õigustatud küsimuse: miks on roheenergia ja jätkusuutlikkus linna silmis valikulised?

Ja veel üks oluline nüanss. Imelik lugu, et stripiklubi Sapphire Club parkivate romudega, mille sobivust linnaruumi on seadnud kahtluse alla nii paljud tartlased kui Tartut külastavad turistid, ei osata juba aastaid midagi peale hakata. Aga minu hobuvanker, mille linnapilti ilmumine tekitas elevust nii suurtes kui väikestes ja vanades kui noortes, jäi Tartu linnavalitsusele ette.  Jääb tõesti mulje, et linnavalitsus on läinud minu suhtes põhjendamatult isiklikuks.

Mina ootan linnavalitsuselt mitte ainult vabandust, vaid ka konkreetset sammu nende tehtud vea parandamiseks. Linn peab tunnistama, et nende tegevus oli vale, ja loomulikult peavad nad mulle hobuvankri tagastama, et saaksin jätkata selle kasutamist Tartu tänavatel liigeldes: sõitu tehes ja ka parkides.

1 Kommentaar
  1. Soo 1 nädal ago
    Reply

    Taevas tule appi Taetu elu juhivad ju reformierakondlased ja midagi head siin loota pole. kui ma ei eksi siis on juhatuses ka sotsid ning paistab et Tartu rahvas valides neid on rahul ühesooliste abielu sõlmimisega ja sellega et nad on nõus maksudega mis teevad palju halba. Sotsid vajutavad vaid nupule olles nõus kõigega mida reformierakondlased välja mõtlevad. Ja elu meie maal veerebki allamäge. Isamaalased kritiseerivad küll valitsust aga mõned kahtlevad kas nad vahest hääletavad nende meie rahvast vaeseks tegevate seaduste poolt.Ehk tahavad valitsusse saada Eesti 200 tegekikult peaks olema Eesti 0 partei nimi asemel.Tallinnas on olnud pikka aega hea valitsus aga nüüd enam pole. ma ei teagi millal oli Tartus edukas ja tubli valitsus.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.