Riigikogu ei toetanud lapsetoetuse ja koolilõuna toetuse alammäära tõstmist

Vadim Belobrovtsev. Foto Erik Peinar/Riigikogu

Koalitsioon ei toetanud Riigikogus täna Eesti Keskerakonna algatatud lapsetoetuse tõstmise seaduseelnõu, mis tagaks pere esimese ja iga järgmise lapse kohta 150 eurot kuus, ning samuti oldi vastu koolilõuna riigipoolse toetuse alammäära suurendamisele kahele eurole.

“Reformierakond ajab koos sotside ja Eesti 200-ga lapsevaenulikku poliitikat,” ütles Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Vadim Belobrovtsev. “Erinevad maksutõusud ja uute maksude kehtestamine mõjutavad tugevasti perede toimetulekut ja kindlustunnet ning seda olukorras, kus meie sündimus on rekordmadal. Ka paljulapseliste perede toetuse vähendamine ei aita iibekasvule kaasa ja sellest lähtuvalt võib teha järelduse, et valitsust ei huvita Eesti rahva püsimajäämine.”

Praegu on lapsetoetus pere esimese ja teise lapse eest 80 eurot ning kolmanda ja iga järgmise lapse eest 100 eurot kuus.

Samuti lükkas Riigikogu esimesel lugemisel tagasi Keskerakonna fraktsiooni eelnõu tõsta koolilõuna riigipoolse toetuse alammäära ühe õpilase kohta 1 eurolt 2 euroni päevas, mis näitab Vadim Belobrovtsevi sõnul seda, et koalitsioon suhtub kvaliteetse koolilõuna tagamisse ükskõikselt.

“Missugust toitu saab 1 euro eest?” küsis Belobrovtsev. “Tänase valitsuse prioriteetideks on olnud maksutõusud, kuid laste tervislik ja rikkalik toitumine on paraku jäänud tagaplaanile. Noore inimese organism vajab kvaliteetset, mitmekesist ja täisväärtuslikku toitu. Koolis pakutav soe lõuna on õpilastele väga oluline söögikord, mõne koolilapse jaoks lausa ainuke soe söök päeva jooksul. Kõrge inflatsiooni ning Reformierakonna valitsuse kehtestatavate maksutõusude tingimustes ei ole senise koolitoidu kvaliteedi hoidmine endiste summade eest võimalik.”

Hetkel kehtiva korra järgi kulub riigil ühe lapse koolilõuna peale 1 euro päevas, millele lisandub omavalitsuse ja mõnel juhul ka lapsevanemate panus. Viimane riigipoolne koolitoidu toetuse tõstmine toimus 2018. aastal keskerakonna valitsuse ajal, kui toetust tõsteti 0,78 eurolt 1 euro peale.

1 Kommentaar
  1. Eve 1 nädal ago
    Reply

    Mis neil teistest lastest kui oma lapsed istuvad rahahunnikutr otsas ja saavad kõik mida tahavad. Mõnede poliitikute töö on vaid nupule vajutamine olles nõus kõigi reformierakondlaste otsustega mille tagajärjel meie rahvas vaesub. Valitsusmeelsed ei raha astmelist tulumaksu ja leiavad et las rahvas maksab makse mis sest et vaesus kasvab peaasi et endal on uhke olemine rikkuse keskel.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.