Keskerakond: haigushüvitise maksmisel olgu töötaja omavastutus vaid esimene haiguspäev

Haigla. Foto: Pixabay

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon andis üle seaduseelnõu, mille kohaselt väheneks haigushüvitiste maksmisel töötaja omavastutus vaid esimesele haiguspäevale ja haigushüvitis moodustaks 80% töötaja keskmisest töötasust.

“Nakkused ja viirused ei ole meie seast kuskile kadunud, vaid võtavad uusi vorme ning levivad edasi. Õige on, et nakkushaigust põdev inimene saab püsida kodus ja end terveks ravida ega pea kartma oma majandusliku toimetuleku pärast ning seega haigena avalikku ruumi tulema,” lausus Keskerakonna fraktsiooni esimees Lauri Laats. “Sellest tulenevalt tuleks muuta seadust nii, et töötaja omavastutus oleks vaid esimene haiguspäev, tööandja maksab hüvitist teisest neljanda päevani ning Tervisekassa maksab hüvitist alates viiendast päevast.”

Haigushüvitise määra suurendamine 80%-ni töötaja keskmisest töötasust aitab Lauri Laatsi sõnul täiendavalt parandada haiguslehele jäänud inimeste majanduslikku toimetulekut. “Arvestades asjaolu, et Eesti majandus on langenud üheksa kvartalit järjest, töötute arv küündib 50 000 inimeseni ja meie elanike ostujõud on märkimisväärselt vähenenud, siis inimesed väldivad haigestudes koju jäämist,” rääkis Lauri Laats.

Praegu kehtiva korra alusel on töötaja omavastutus esimesest kolmanda haiguspäevani, tööandja maksab hüvitist neljandast kaheksanda päevani ning Tervisekassa maksab hüvitist alates üheksandast päevast ning haigushüvitise määr on 70% töötaja keskmisest töötasust.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.