Kaubanduskoda: tervishoid on ministri tõttu ilma jäänud 15 miljonist

Haigla. Foto: Pixabay

Kaubandus-tööstuskoda leiab, et valdkonna eest vastutav minister ei ole alates 2014. aastast täitnud ravikindlustuse seadusest tulenevat kohustust korrigeerida visiiditasu ja voodipäevatasu piirmäära igal aastal vastavalt tarbijahinnaindeksi muutusele, mistõttu tervishoid on aastatega ilma jäänud ligi 15 miljonist eurost.

Sotsiaalministeerium saatis 20. septembril valitsuse istungile eelnõu, millega muu hulgas tõstetakse ravikindlustuse seaduses toodud visiiditasu ja voodipäevatasu piirmäära. Kui alates 2013. aasta 10. jaanuarist on ambulatoorse eriarstiabi visiiditasu piirmäär olnud 5 eurot ja voodipäevatasu piirmäär 2,5 eurot, siis eelnõuga tõstetakse piirmäärasid vastavalt 20 ja 5 euroni.

Kuna viidatud piirmäärasid ei ole tõstetud rohkem kui kümme aastat, siis peab kaubandus-tööstuskoda piirmäärade tõstmist teatud ulatuses mõistlikuks. Samas juhib kaubandus-tööstuskoda tähelepanu, et ravikindlustuse seaduse järgi korrutatakse visiiditasu ja voodipäevatasu piirmäär iga aasta 1. märtsiks indeksiga, mille väärtus on tarbijahinnaindeksi aastane muutus. Sama seadusega kinnitab valdkonna eest vastutav minister visiiditasu ja voodipäevatasu piirmäära hiljemalt jooksva aasta 20. veebruariks.

„Aastatel 2013-2023 on tarbijahinnaindeks suurenenud statistikaameti andmetel 50,4 protsenti. Seega jääb arusaamatuks, miks ei ole viimase 11 aasta jooksul tõstetud visiiditasu ja voodipäevatasu piirmäära, kuigi tarbijahinnaindeks on oluliselt kasvanud ning tervishoiu rahastamine ei ole olnud jätkusuutlik,” märkis kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts pöördumises terviseminister Riina Sikkutile.

Kuna valdkonna eest vastutav minister ei ole igal aastal kinnitanud tarbijahinnaindeksi aastase muutusega korrigeeritud piirmäärasid, siis kaubandus-tööstuskoja esialgsete arvutuste järgi on aastate jooksul saamata kokku ligi 15 miljonit eurot, kusjuures sel aastal jääb saamata ligi 5 miljonit eurot.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.