Mihhail Kõlvart: Keskerakond aitab inimestel automaksu vastu kohtusse pöörduda

Keskerakonna automaksuvastane meeleavaldus

Eesti Keskerakonna esimehe Mihhail Kõlvarti sõnul valmistab erakond ette tüüpkaebuse lihtsustamaks kõigile automaksu vaidlustamist kohtus.

“Eesti Keskerakond tänab õiguskantslerit hinnangu eest automaksule, kuid me siiski ei saanud sisulist põhjendust selle kohta, miks me ei täida põhiseadusest tulenevat kohustust kaitsta puudega inimesi ja lasterikkaid peresid. Meil on jätkuvalt kindel seisukoht, et automaks riivab Eesti inimeste õigusi ning seega jätkame võitlust automaksu vastu,” kinnitas erakonna esimees Mihhail Kõlvart.

“Põhiseaduse § 10 sätestab sotsiaalriigi põhimõtte, mis omakorda tähendab, et avalik võim hoolitseks ühiskonna abivajavate liikmete eest ega jätaks kedagi hätta. Automaks suurendab vaesuse riski ühiskonnas,” lausus Mihhail Kõlvart. “Riigikohus on öelnud, et järgmisel aastal saavad kõik inimesed ja ettevõtted, kellele määratakse automaks, vaidlustada maksu halduskohtus. Kutsume üles kõiki seda võimalust kasutama.”

Hõlbustamaks automaksu tasuma pidavate inimeste võimalusi kohtusse pöörduda, koostab Keskerakond Mihhail Kõlvarti sõnul tüüpkaebuse, mida kõik huvilised saavad kasutada. “Kahjuks on ohtlikuks tendentsiks saamas asjaolu, et erinevad seadusealgatused riivavad aina rohkem põhiseadusest tulenevaid aluspõhimõtteid või lähevad lausa põhiseadusega vastuollu. Ka õiguskantsler möönis oma vastuses, et kui mootorsõidukimaks osutub üle jõu käivaks, on maksumaksjal võimalik maksuteade kohtus vaidlustada. Keskerakond pingutab omaltpoolt, et kohtusse pöördumine oleks vähe vaeva ja ressurssi nõudev,” rääkis Mihhail Kõlvart.

Keskerakonna juhi sõnul ei saa mööda vaadata automaksu eelnõu vastuolulisest menetlusest Riigikogus. “Keskerakond valmistas koos huvirühmadega ette sisulised muudatusettepanekud, mida aga polnud võimalik hääletada, kuna koalitsioon sidus need kokku. Parlamendivähemuse õiguste piiramisega piiratakse aga eelkõige ühiskonnaliikmete võimalust kaasa rääkida laiapindsete maksumuudatuste kujundamises ning sisuliselt jäetakse nende huvid kaitseta. See omakorda läheb vastuollu demokraatia põhimõtetega,” rõhutas Mihhail Kõlvart.

1 Kommentaar
  1. Oligi aeg 2 päeva ago
    Reply

    Võitluses sotsialismiga rõhume kapitalismile= MARX

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.