Reitingud: Keskerakond ja EKRE möödusid reitingutabelis sotsidest

Viimane nädal tõi erakondade reitingutabelis olulisi muutusi, kui seni kolmandat kohta hoidnud Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) oli sunnitud endast mööda laskma nii Keskerakonna kui ka Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE). 

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Isamaad 28,7 protsenti, Reformierakonda 19,2 protsenti ja Keskerakonda 13,1 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Liidrikohal oleva Isamaa ja teisel kohal oleva Reformierakonna toetus nädalaga märkimisväärselt ei muutunud. Praktiliselt võrdse toetusega järgnevad Keskerakonnale EKRE ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond, kelle toetus on vastavalt 13 ja 12,7 potsenti. Sotside toetus on viimase viie nädalaga langenud viie protsendipunkti võrra ning see langus on kukutanud nad reitingutabelis teiselt kohalt viiendaks. Parlamendierakondadest kõige madalama toetusega on Eesti 200, keda toetab 4,3 protsenti vastanutest.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 36,2 protsenti ning opositsioonierakondi 54,8 protsenti vastajatest.

Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi kaasprofessori Martin Mölderi sõnul jätkuvad erakondade toetusmaastikul jätkuvad suuresti eelmiste nädalate trendid ja olukorrad.

Reformierakonna toetus püsib just 20 protsendi all ning Mölderi sõnul pole praegu näha, et see selgelt ühes või teises suunas liiguks. “Järgmise kolme erakonna ehk Keskerakonna, EKRE ja sotsiaaldemokraatide nelja nädala keskmine toetus on sel nädalal mõne murdosa protsendipunkti kaugusel üksteisest. Keskerakonna toetus on olnud viimastel nädalatel kerges kasvutrendis, samas kui EKRE toetus on pigem olnud väiksemate kõikumistega stabiilne ning sotsiaaldemokraatide toetus on jätkuvalt kiires languses. Eelmistel nädalatel langes sotside toetus üksnes eestlastest valijate hulgas, sel nädalal aga näeme langust ka vene rahvusest valijate seas. Kui augustis oli sotside toetus ligi 18 protsenti, siis praeguseks on see 12,7 protsenti,” rääkis Mölder.

Kui riigikogu valimised peaksid toimuma praegu, siis saaks Isamaa selles riigikogus 35 kohta, Reformierakond 23 kohta, Keskerakond 15 kohta ning EKRE ja sotsiaaldemokraadid 14 kohta. “Kuigi valimisteni on veel kaks ja pool aastat aega, siis kaugel ei ole ka see hetk, mil need numbrid hakkavad paratamatult erakondade ja poliitikute käitumist mõjutama. Kuna kontrast hetke kohtade jaotusega on märkimisväärne, siis ähvardab väga paljusid praeguseid riigikogu liikmeid – hetkeseisuga kogu Eesti 200 fraktsiooni ja suurt osa Reformierakonna fraktsioonist – oma tööst ilma jäämine, samas kui näiteks sotsiaaldemokraadid, Keskerakond ja eriti Isamaa saaksid uude parlamenti tuua märkimisväärse koguse uusi saadikuid,” märkis Mölder.

BNS

2 kommentaari
  1. Soo. 15 tundi ago
    Reply

    Kui me tahame päästa oma riiki viletsusest siis seda suudaksid teha keskerakondlased ja ekrelased. Praegune valitsus ei hooli meie rahvast, vaesus aina kasvab. Hirmus on mõelda et kuhu me sedasi jõuame.

  2. Jaak 2 tundi ago
    Reply

    Kas tõesti meil on nii palju geisid ja lesbisid et sotsid hääli saavad tänutäheks. Aga ma ei tea midagi mida nad on hästi teinud.Need kes annavad hääli reformierakondlastele vihkavad meie vaesemaid inimesi keda on palju ja kelle elu läheb aina viletsamaks. neid ei huvita Eesti majanduse allakäik.Aga küllap reformierakondlased mõtlevad välja veel kuidas järgmine kord veel võimule tulla Kaja Kallase valelikud sünad enne valimisi olid et lugege minu huultelt maksud ei tõuse. punkt. aga hoopis algas tohutu maksude tõus mis puudtab valusalt eriti vaesemaid inimesi. Aga astmelist tulumaksu ei taheta. Omale tõsteti palka ja on kahju anda ära veidi.Kui praegune valitsus kestab siis ei tea mis meist edasoidi üldse saab.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.