Lauri Laats: ministrite esinduskulud olgu avalikud!

Lauri Laats

Seoses plaaniga vaadata üle Riigikogu liikmete kuluhüvitiste süsteem, tuleb muuta läbipaistvaks ka esinduskulude maksmine Vabariigi Valitsuse liikmetele, ütles Keskerakonna fraktsiooni esimees Lauri Laats, kes andis täna menetlusse vastava seaduseelnõu.

“Parlamendisaadikud saavad kuluhüvitisi kasutada kindlatel tingimustel tööülesannete täitmiseks, ministritele laekub esindustasu palgalisana ja meil puudub ülevaade esinduskulude eesmärgipärase kasutamise osas. Keskerakond leiab, et valitsuse liikmetele esinduskulude maksmise läbipaistvaks muutmine ja eesmärgipärasuse kontrollvõimaluse loomine võimaldab avalikkusel veenduda, et sihtotstarbelisi vahendeid ei peeta lihtsalt igakuiseks lisatasuks,” lausus Lauri Laats.

Kehtiva korra kohaselt tagatakse Vabariigi Valitsuse liikmetele igakuiselt 20 protsenti ametipalgast esinduskuludeks selleks kuludokumente või muud aruandlust esitamata. Peaministri kuupalk on 8759,05 eurot ja esinduskulud 1751,81 eurot kuus ning ministri töötasu 7445,19 eurot ja esinduskulud 1489,04 eurot kuus.

“Esinduskulude eest ei pea ministrid katma kulutusi tööjõule, transpordile ega ka muudele igapäevastele töövahenditele, sest need kulud on arvestatud juba ministeeriumite eelarvesse. Suurel määral võib esinduskulu pidada täiendavaks töötasuks, kuna ei ole reaalne, et valitsuse liikmed kulutavad igakuiselt ette nähtud summa garderoobi täiendamisele või iluteenustele,” märkis Lauri Laats.

Keskerakonna fraktsiooni esitatud eelnõu kohaselt makstakse ministritele esinduskulud välja esitatud kuludokumentide alusel, mis annab võimaluse kontrollida nende eesmärgipärast kasutamist. “Seoses riigi keerulise rahandusliku olukorraga on jõustunud ning jõustumas mitmed maksutõusud, mis avaldavad olulist negatiivset mõju Eesti inimeste ja ettevõtete igapäevasele toimetulekule. Kuivõrd maksutõusudega toimetulek nõuab solidaarsust ja panust kõigilt ühiskonnagruppidelt, on õiglustunde ning ühiskonna suurema sidususe tagamiseks vajalik muuta läbipaistvaks ka ministrite esinduskuludega seonduv,” rääkis Lauri Laats.

3 kommentaari
  1. mõisa köis 1 päev ago
    Reply

    Ega midagi öelda pole sest sellist arukat juttu saab ainult toetada.Meil on eelarvega probleeme aga sealt kust saaks kokku hoida,toimub arutu laristamine.Seda mainis ära ka kultuuriminister H.Purga.Riigikogu liikmetel,ministritel ja isegi presidendil on väga head palgad ja seega kas üldse on mõtet neile veel mingite lisatasude määramised.Asi on nimelt selles,et kui inimene kulutab oma raha siis vähe usutav,et ta seda lihtsalt tühja,tähja peale läbi lööb kui siis ehk lõbujanu kustutamiseks.Kui neid nn.kuluhüvitisi eraldatakse siis nende kulutamisel ei peaks olema hämaraid tehinguid vaid kõik peaks olema avalik ja reeglipärane

  2. Jaak 2 tundi ago
    Reply

    Ministrid saavad niigi palju raha ehkki siiani pole mitte midagi head meie riigile ja rahvale teinud. Vastupidi peaksid nad riigile oma suuest palgast kasvõu väikese osa annetama aga mitte vaesemaid inimesi veel vaesemaks tegema.See on alatu et astmelist tulumaksu sisse ei seata. Neil on kahu anda natuke rohkem raha ära kui vaesematelt võetakse.

  3. Eve 2 tundi ago
    Reply

    Laatsil on õigus nagu alati.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.