Tallinnas alustati allkirjade kogumist lasteaedades kohatasu kaotamiseks

Tänasest saab rahvaalgatus.ee veebilehel anda toetusallkirju kohatasu kaotamiseks Tallinna lasteaedades. 2021. aastal kaotas Tallinna linnavalitsus Keskerakonna eestvedamisel lasteaia kohatasu alates pere teisest lapsest, nüüd on aeg kaotada kohatasu täielikult, kuna lastega perede ostuvõime on oluliselt vähenenud.

Tallinna linnavolikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Mihhail Kõlvart sõnas, et lasteaiakoht peab olema kättesaadav kõikidele peredele, sõltumata nende majanduslikust olukorrast. „Tallinn on aastaid tänu Keskerakonnale hästi ja süsteemselt majandanud ning see on võimaldanud keerulistel aegadel inimestele tuge pakkuda. Keskerakonna eestvedamisel on eakaid toetatud pensionilisa ja abipakkidega ning 2021. aastal kaotas Tallinna linnavalitsus lasteaia kohatasu alates pere teisest lapsest. Lasteaia kohatasust vabastati ka hariduslike erivajadustega lapsed ning vähekindlustatud pered,“ ütles Kõlvart ning lisas, et kui riik pani inimesed keerulisse olukorda, siis Tallinn on alati leidnud võimalusi elanikele appi tulla.

„Eesti perede toimetulek on viimase kolme aasta jooksul muutunud oluliselt halvemaks. Pikalt kestnud majanduslangus, valitsuse kehtestatud maksutõusud ja uued maksud on vähendanud perede ostujõudu. Lisaks toetuste vähendamisele ning kütuseaktsiisi, tulumaksu ja käibemaksu tõusule, mis kergitavad kõiki hindu ja vähendavad perede majanduslikku toimetulekut, kehtestati automaks ning plaanitakse tõsta arsti visiiditasu. See kõik mõjutab perede toimetulekut veelgi,“ rääkis Kõlvart.

Tallinna linnavolikogu Keskerakonna fraktsioon andis Tallinna linnavolikogu 3. oktoobri istungil üle ka eelnõu, millega andis linnavalitsusele ülesande kaotada kohatasu Tallinna koolieelsetes munitsipaallasteasutustes alates esimesest lapsest. Mihhail Kõlvarti sõnul on selge, et tänases olukorras vajavad inimesed rohkem tuge ja abi. „Tallinna linnavalitsus peab sellises olukorras asutuma järgmise sammu ja vabastama kõik lapsevanemad lasteaia kohatasust. Sellega hoiavad pered aasta jooksul kokku ligi 800 eurot, mis on suureks abiks,“ jätkas Kõlvart ning lisas, et kui Tallinna linnavalitsus ei taha kuulda Tallinna linnavolikogu suurima fraktsiooni arvamust, siis peab linnavalitsus kuulama rahva arvamust.

„Lastega perede majanduslik olukord on erinevate riiklike otsuste ja hinnatõusude tagajärjel oluliselt halvenenud ja lasteaia kohatasu täielik kaotamine on tänases olukorras väga vajalik, sest see aitaks seda rasket olukorda leevendada,“ lõpetas Kõlvart.

Tallinna lasteaedade kohatasust vabastamiseks saab toetusallkirja anda veebilehel: https://rahvaalgatus.ee/initiatives/1237-tallinna-lasteaedades-tuleb-kaotada-kohatasu

1 Kommentaar
  1. Soo 5 päeva ago
    Reply

    Praegune linnac’vaitsus paneb makse hoopis juurde ikka valitsuse eeskujul.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.