Keskerakond: Riigikogu liige saagu palka reaalse töö eest

Lauri Laats

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon annab täna menetlusse eelnõu, mis seob saadiku palga tema tööpanusega. Keskerakonna fraktsiooni esimees Lauri Laats ütles, et riigi keeruline rahanduslik olukord nõuab solidaarsust ja panust kõigilt ühiskonnagruppidelt ning õiglustunde ja ühiskonna suurema sidususe tagamiseks on vajalik muuta ka Riigikogu liikmete töötasu ja kuluhüvitiste arvestamise korda.

“Kehtiva seaduse raames ei sõltu saadiku töötasu vähimalgi määral sellest, kas komisjonide ning täiskogu töös osaletakse, sõna võetakse või hääletatakse,” lausus Lauri Laats. “Teoreetiliselt on koguni võimalik olukord, kus parlamendiliige ei osale üldse parlamendi töös, kuid puudub alus tema töötasu vähendamiseks või peatamiseks. Nüüd on käes aeg, et rahva esindamist parlamendis hakataks hoolsamalt jälgima ja vastavalt sellele ka tasu maksma.”

Keskerakonna fraktsioon teeb ettepaneku, et kui Riigikogu liige osaleb vähemalt 85% täiskogu ja komisjonide istungitest, mille liige ta on, makstakse talle 100% palgast. “Kui liige osaleb vähem kui 85% istungitest ja komisjoni koosolekutest, vähendatakse talle makstavat ametipalka 15% ning kui osalemine langeb alla 70% või 50%, vähendatakse tema palka vastavalt 30% või 50%,” selgitas Lauri Laats.

Keskerakonna saadiku sõnul on töös osalemise arvestuse aluseks täiskogu ja komisjonide hääletuste protokollid, välja arvatud põhjendatud puudumised. “Lisaks tuleb kuluhüvitiste suurus siduda reaalselt välja makstava palgaga,” märkis Lauri Laats. “Kui rahvasaadik pole piisavalt aktiivne olnud ja saab töötasu vähendatud määras, arvestatakse ka kuluhüvitiste summa vähendatud määras.”

“Tegemist ei ole pretsedendi loomisega, sarnaseid võimalusi parlamendiliikmete töötasu vähendada on mitmete Euroopa Liidu liikmesriikide seadusandluses. Eesti rahva usaldus valitsuse ja Riigikogu vastu on madalseisus ning loodetavasti aitavad Keskerakonna poolt välja pakutud muudatused parandada saadikute töökvaliteeti ja koos sellega paraneb ka parlamendi maine,” lisas Lauri Laats.

3 kommentaari
  1. Eve 6 päeva ago
    Reply

    Lauri Laatsil on õigus nagu alati. Ma ei ole aru saanud mille eest saavad palka need Riigikogu poliitikud kes puuduvad istungitelt. Neid on palju. Mõned saavad palka vaid selle eest et vajutavad nupule kiites heaks seadused mis teevad palju halba meie riigile ja rahvale. Nad ei hooli sellest et paljud meie inimesed ägavad maksukoormuse all ja aina vaesuvad, et majandus langeb ja meie riik on ohus.

  2. Nojah 6 päeva ago
    Reply

    Ebaõiglust on palju ja meie valitsus ei hooli paljudest meie inimestest. need poolt nupule vajutajad saades ise raha mitte millegi eest ei mõtle et tuhanded lapsed kannatavad puuduses. Ei tahera panna kehtima ka astmelist tulumaksu mis kergendaks paljude inimeste elu kes vaevlevad maksukoormuse all.Eks suurepalgalistel on kahju veidi rohkem raha välja anda. Riigikogus on poliitikuid kes saavad raha aga tüüd ei tee. Toon ühe näite. Eesti kõige parema poliitiku Edgar Savisaare eksnaine on istunud mitu korda Riigikogus ja vaid tänu sellele et mustas ja laimas oma eksmeest kuna temast taheti lahti saada. Mida ta seal teeb kasulikku mitte midagi vahest piiksub midagi aga raha tuleb. Tema laimukampaania kaaslane ja juhendaja E.N.Kross sai veel raha selle eest et mõtles välja valesüüdistusi peamiselt keskerakondlastele. Tema tagatuba on kadunud aga nüüd on mängus teised valed rahva petmiseks valitsuse poolt.

  3. Nii 6 päeva ago
    Reply

    Võib ette kujutada kui hea ja õiglane oleks meie elu kui Riigikogus oleksid vaid keskerakondlased ja ekrelased .

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.