Bigbanki peaökonomist Raul Eamets leiab, et kasvanud sisendhinnad ei lase toidul odavneda ning toiduainete hinnad jäävadki kasvama kui Eesti oma isevarustatust ei suurenda.
Esmaspäeval avaldas statistikaamet tootjahinnaindeksid ning ekspordi ja impordi hinnaindeksid. Tegemist on nö tootjahindadega ehk siis hindadega, kuhu ei ole juurde lisatud jaemüüjate juurdehindlust.
“Üldiselt oli pilt inflatsiooni silmas pidades hea, sest üldine tootjahinna indeks oli aasta võrdluses langenud 1,6 protsenti, samuti oli üldine impordihinnaindeks langenud aasta võrdluses 1,1 protsenti. Samas ei ole sellist hinnalangust näha kõikides valdkondades,” ütles Eamets.
Tema sõnul palju räägitud toiduainete tööstuses kasvasid tootjahinnad 3,7 protsenti. “Mis selle taga on? Kindlasti kasvanud sisendite hinnad, eelkõige tööjõukulud, aga kindlasti ka energiahinnad. Räägime aasta muutusest. Samuti on probleem sisseostetud kaubad ja tooraine, sest toiduainete tööstuse impordihinnad kasvasid 5,2 protsenti. Kui me suudaksime rohkem ise oma tarbeks toitu toota, sõltuksime ka vähem impordist ja impordi hindadest,” märkis Eamets.
BNS