Ott: ettepanek hääletada EN-i liikmelisuse üle on EKRE emotsioon

Anneli Ott

Riigikogu keskerakondlasest Euroopa Liidu asjade komisjoni (ELAK) juhi Anneli Oti sõnul on Eesti kuulumine Euroopa Nõukogusse (EN) vajalik ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) volikogu ettepanek panna sellesse kuulumine riigikogus hääletusele on tehtud emotsiooni pealt.

“Leian, et nimetatud ettepanek [Eesti kuulumise hääletusele panek] on tõenäoliselt tehtud emotsiooni pealt, mida on varasemalt tunnistanud ka siseminister Mart Helme,” ütles Ott esmaspäeval BNS-ile. “Keskerakond leiab, et Eesti kuulumine EN-i on vajalik.”

“Analüüsides poolt ja vastuargumente ratsionaalselt ja rahulikult, siis Eesti lahkumine Euroopa Nõukogu laua tagant ei tee kuidagi Ukraina ja Gruusia olukorda paremaks. Euroopa Nõukogu on oluline demokraatia ja inimõiguste eest seisev organisatsioon ning neid garantiisid oma õiguste kaitseks ei saa Eesti inimestelt ära võtta,” sõnas Ott “21. sajandil sellisesse organisatsiooni mittekuulumine oleks stagnatsioon. Nagu igal erakonnal, on ka EKRE-l õigus enda seisukohale ning nende varasemad väljaütlemise on selle ettepaneku esitamist ka eeldanud.”

Koos Keskerakonna ja Isamaaga valitsuses oleva EKRE volikogu tegi pühapäeval seoses Venemaa õiguste taastamisega EN-is avalduse, mille kohaselt peaks riigikogu hääletama Eesti jätkamise üle EN-i liikmena.

“Leiame, et Eesti peaks peatama oma osaluse organisatsioonis, mis on kaotanud oma moraalse autoriteedi. Euroopa Nõukogus jätkamine või mittejätkamine ei peaks jääma üksnes Eesti valitsuse otsustada, vaid saama Riigikogu saadikute mandaadi. EN-is jätkamise plaanivad parlamendis hääletusele panna ka Läti konservatiivid,” seisab muu hulgas EKRE volikogu avalduses.

BNS

16 kommentaari
  1. Nagu 5 aastat ago
    Reply

    näha pole Annelis kübetki poliitikut, on puhas kohalik politikaan. Pole ka imestada, sest kuulub vankadega koostööd tegeva bande koosseisu ning et rahakaart oleks A4, peab ka sellele vastavat laulu laulma.

  2. Ele 5 aastat ago
    Reply

    See Venemaa-vastane hoiak on ekrelaste poolt inetu sest praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud ja ei vasta samaga vaid tehab meiega hästi läbi saada. Venemaa kuulumine EN-isse on väga vajalik ja õiglane. Arvan et Helme hoiak selles suhtes on inetu. Aga nagunii keegi sellega ei arvesta ja tema sõnavõtt tarbetu. Olen kindel et see nii ebameeldiv venelaste vihkamine on selleks et õigustada end valijate ees kes on neid valinud räige Venemaa-vastaste väljaütlemiste eest. Vaikselt nokitsejad hääle ei saanud. Vaid Keskerakond sai hääli tubli töö eest. Need venelasi vihkavad valijad on ise alaväärtuslikud sest on ju teada et iga rahvuse seas on igasuguseid inimesi. Venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse häst. Nii mõneski küsimuses olen ekrelastega ühel nõul aga need räiged väljaütlemised teise rahvuse suhtes on alatud, ebaviisakad ja inetud mis ei sobi poliitikule.

    • Viha 5 aastat ago

      venelaste vastu kütab üles ennekõike Venemaa ise. Lihtsalt heast peast minna ja röövida tükke teistelt naaberriikidelt ning pärast õiendada, et see nii peabki olema ning riikidevahelist õigust tuleb kohendada just nende vallutuste järgi.
      Poleks Venemaa kallale tunginud Soomele, Eestile, Lätile, Ukrainale, Moldovale ega vallutanud lõunanaabrite riike, oleks suhtumine vankadesse olnud samuti teine. Kui aga nüüd Euroopa klikiliiduvabariigid kiidavad need vägivallateod heaks, siis saavad need vaid jätkuda. Näpuviibutamisega midagi ei paranda, vaja on vastavat toorest jõudu ja majanduslikku õõnestamist.

    • to troll ele 5 aastat ago

      ära plära

  3. to Viha 5 aastat ago
    Reply

    Räägid tõtt, aga ega ajupestud trollidele eledele-janedele-ottidele see kohale jõua mitte, need ajavad oma joru väsimatult edasi ja võtavad isandatelt ruublikuid vastu.

  4. vana 5 aastat ago
    Reply

    Maailmale on juba ammu kohale jõudnud kaasaegse Venemaa võimekus ja temaga tahes tahtmata arvestamise vajadus. Siit ka tagasikutsumine ENPA liikmeks ja G20 Osaka kohtumisel
    lugupidav suhtumine suurriikide vahel.
    Maailma poliitikat ei aeta Eestis ja veel vähem on see EKRE asi.
    USA ja Venemaa hoiavad tähelepanu all Hiinat. Ainult inglane näitas hambaid suurest ajaloolisest vihast Venemaa vastu.Aga juhul, kui peab lahkuma EL-st, siis mõistab, et ainuke võimalus ellu jäämiseks on Trump`iga hästi läbi saada.
    Sõjalis-poliitiline lahing Ukrainas ja Gruusias lõppes või lõpeb pea,sest Venemaa väljub sellest võitjana ja tugevamana kui kunagi varem!
    Selline on laias laastus momendil majanddus-poliitiline ja sõjaline seis maailmas.

  5. Anneli 5 aastat ago
    Reply

    jutu järgi on nii, et kui vankad üle piiri Võromaale tungivad ja Anneli ära vägistavad, siis igasugune Anneli kaebus nende vastu on emotsioon?
    Ma ei kahtelgi, et Annelil on ette näidata kenad hariduspaberid, kuid HARITUST ning mõtlemisvõimet kui sellist sellel mutil kindlasti pole.

  6. maali maalt 5 aastat ago
    Reply

    Tundub, et kõik need süüdistused, mis omistati Venemaale, hakkavad ära langema. Ukraina ajakirjanik kirjutas, et Krimmi põhiline küsimus oli, et USA jäi hiljaks oma operatsiooniga osta Ukrainalt Krimm. Kokkulepe oli juba olemas, hind määratud ja sõjaliste baaside projektid valmis, aga kurivaim Venemaa jõudis neist ette. Probleem oli ka Venemaa mereväebaasis Sevastoopolis, mida USA pidi agressiooniga üle võtma. Kui Krimm oleks ära müüdud, oleks USA saanud Musta mere peremeheks. Klitško oli oma sugulastele Krimmi saatnud telegrammi, et nad sõidaks sealt ära, sest seal läheb lahti suuremaks madinaks. Praegu on USA-l jäänud veel lootus Gruusia peale, et see omandab taas Abhaasia ja osa Musta merd saab neile. Miks Krimm üldse läks Venemaalt Ukrainale 1956a., mis alates Vene-Türgi sõjast oli kuulunud Venemaale? Tol ajal oli peale Stalini surma mõjuvõimsaim mees NSVLiidus hoholl Nikita, sest Krimm tõi turismiga suure kopika Ukrainale sisse. Ukraina oli kuni 1991aastani kõige rikkam liiduvabariik. Pärast istus Kremlis taas Ukraina mees Brežnev. Miks Donbass on praegu kodusõjas? Kuna ka enne sõda oli Kremlis suur mõjujõud hohollidel, siis üks maavarade poolest rikkamaid piirkondi liideti Ukrainaga. Elanikkond koosneb siiani venelastest. Nii, et siiani on tunda selle NSVLiidu territoriaalseid mõjusid Ida-Euroopa rahvastele. Poola tahab oma Karpaadid ja Lvivi linna tagasi saada, seda loodavad ka oma maid tagasi saada ungarlased. Ukraina muutus peale sõda väga suure territooriumiga liiduvabariigiks, neil oli esindatus isegi ÜRO-s, teistel ei olnud. Ka meie eestlased kaotasime üle 5% oma maast, mida me ei loodagi tagasi saada. Suur segadus selle NSVLiidu lagunemisega.

    • Krimm 5 aastat ago

      kanditi Ukrainale üle tollaste nõukogulike seaduste järgi. Seda ajaloos vaidlustada ei saa, tagasiulatamatu jõu tõttu.
      Praegusele Venemaale aga ajaloolised vead ei meeldi ning toore jõuga püiab nüüd kõike vana tagasi vallutada. Krimmiga see õnnestus, Donbassiga ollakse ettevaatlikumad. Uut vastasseisu ei soovitud, sellepärast ässitatigi kohalikud vankad võimu võtma ning nn “välja astuma”, et oma vabariik sünnitada ning siis oma vabal tahtel Venemaaga ühineda. Seda ootab Voova praegu kannatamult, kuid see värk ei läinud nii lihtsalt. Poleks läinud ka Krimmi anastamine, kui ahhollid oleks vastu hakanud ja oleks verd valatud. Kuna aga kõik kulges rahulikult ja omavahel kisklesid hoopis ahhollid, siis tehtigi ainult avaldusi. Nagu Tšehhoslovakkiat sakstele maha ärides. Nüüd tegi ENPA täpselt sama vea ning see annab vankadele aluse uuteks vägivallategudeks. Ainus vahe on aga selles, et pole sellist üldist õhkkonda nagu 2. ilmasõja eel, nüüd on asjad rohkem kontrolli all. Kuid uusi massimõrvu vankade poolt see ikkagi ei välista.

  7. Jah 5 aastat ago
    Reply

    Erelaste emotsioonid keevad vahest üle . Aga mis sa hädaga teed kui paljud andsid oma hääle just nende emotsioonide mõjul ja nüüd peab end õigustama. Loen alati huviga Maali Maalt kommentaare sest nad on sisukad ja õiglased.mõned kommentaarid on aga labased ja kohatud. Eks see venelasi vankadeks sõimanu on ise alkohoolik või muidu alaväärsust tundev inimene. Venemaa ei küta viha üles vaid on nõus kõigiga hästi läbi saama. Kui te ei salli venelasi siis hoidke see endale ja jätke teised rahule oma vihakõnedega või arutage oma joomaseltskonnas. Venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi.

    • Sul 5 aastat ago

      tuline õigus. Isegi Mailis Reps kinnitas pärast Mordvas käiku seda kremli ülimat hoolt kohalike väikerahvuste eest.

  8. Eve 5 aastat ago
    Reply

    Mis puutub Krimmi siis ta on olnud Venemaa osa ja ukrainlasest Venemaa riigipea Nikita kinkis ta ebaseaduslikult Ukrainale. Ukraina läks taas Venemaa koosseisu enesemääramise õigusega Krimmi elanike soovil, kes on praegu rahul oma eluga. USA oleks ehk tahtnud seda endale et sinna panna oma väeüksused ja siis oleks Venemaa ümber piiratud mitmest kohast. Naftariike käis USA pommitamas aga Euroopa riike tahab endale majanduslikult allutada. Süüriale läks appi Venemaa ja aitas vabastada suure territooriumi ja sealt enam põgenikke ei tule. Paljud riigid on aru saanud et Venemaaga koostöö on kasulik ja meiepoolsed vihavaenu avaldused on lihtsalt naeruväärsed ja pealegi meist ei sõltu midagi.

    • Ära 5 aastat ago

      valeta. Loe ajalugu ja võrdle tollaste seadustega, kõik oli seaduslik nagu sai seaduslik NSVL-is midagi olla.

  9. Da 5 aastat ago
    Reply

    Loen alati huviga Maali Maalt kommentaare, sest need näitavad ilmekalt, milliseid ajupestud tegelasi on kahjuks eesti riigis. Õnneks on nende aeg igavesti möödas, seega las ajavad oma jura koos trolliga Jah-ele-eve-ott-janega.

  10. maali maalt 5 aastat ago
    Reply

    Miks tekkis konflikt Donbassiga? Donbassis on Ukraina suurimad kivisöe ja rauamaagi kaevandused. Eesti sai kuni 2014 aastani samuti metallitooteid Ukrainast odavamalt, kui Lääne-Euroopast. Ukrainlased tahavad hirmsasti ELiitu astuda, sest siis hakkavad Euroopast tulema suured toetused. Sellele oli vastu tolleaegne venemeelne president Janukovitš. Riigis tekkis poliitiline kriis ja taheti korraldada riigipööre. Janukovitš kutsus appi kriisi lahendama EL kõrged ametnikud, kes kõik allkirjastades lubasid lahendada kriisi ja aidata Janukovitšit. Allkirjad tulid Saksamaa, Poola jt. välisministritelt. Hiljem muidugi unustati lubadused. Ukrainlastele öeldi, et enne nad EL ei võeta, kui korruptsioon väheneb. Maidan toimus USA mahitusel ja raha eest. Väljas oli isegi USA löögirusikas Black Waters (erafirma) 200 võitlejaga. Praegu pärast Maidani on suurem osa Lääne-Ukraina kaevandusi müüdud võileiva hinna eest USA investoritele, põhiliselt Bideni pojale. Raha voolab suurtes hulkades Ukrainast välja. Endisest rikkast Ukrainast pole midagi järgi jäänud. Mitukümmend miljonit ukrainlast on välja rännanud, põhiliselt Venemaale. Krimm taheti hea raha eest maha müüa, aga jäädi hiljaks ja Putin mängis nad üle.

  11. maali maalt 5 aastat ago
    Reply

    To Da…Mitte mina pole ajupestud, vaid teie, kes loete ainult meie meediat. Lugege vähemalt Austria, šveitsi, Norra või Rootsi meediat, siis saate aru, mis tegelikult maailmas toimub.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.