Haridusminister Reps taunis siseminister Helme TLÜ ründamist

Mailis Reps Foto: Joakim Klementi / Scanpix

Keskerakondlasest haridus- ja teadusminister Mailis Reps taunis kolitsioonikaaslase, Eesti Konservatiivse Rahvaearakonna (EKRE) esimehe, siseminister Mart Helme seisukohta, mille kohaselt on Tallinna Ülikool (TLÜ) olematu teadustasemega kool.

Repsi sõnul pole Helme kursis TLÜ tegevusega ja tema sõnavõtt tugineb kuulujuttudele. “Mart Helme käis oma sõnadega hoolimatult ja solvalt ringi, kui nimetas Tallinna Ülikooli olematu teadustasemega kooliks,” sõnas Reps ministeeriumi pressiesindaja teatel.

Mart Helme lausus pühapäeval peetud EKRE volikogul muu hulgas, et teadusesse minev lisaraha ei peaks minema “olematu teadusliku tasemega” TLÜ-le “hobusevaraste kasvatamiseks”.

“Ma ei saa kuidagi nõustuda Mart Helme ründava sõnavõtuga, faktid samuti tema arvamust ei kinnita. Kõik Eesti kõrgkoolid peavad läbima rahvusvahelise evalveerimise või akrediteerimise, ehk kõrgkoolide ja teadusasutuste tegevuse kvaliteeti ja mõju hindavad rahvusvahelised eksperdid. 2017. aastal toimunud Eesti teadusasutuste rahvusvahelise evalveerimise tulemusel hinnati Tallinna Ülikooli teadustaset kõrgelt,” ütles Reps.

Ministri sõnul tuleb teha suur kummardus TLÜ rektorile Tiit Landile. “Rektorina on ta teinud suurepärast tööd, millest on raske mööda vaadata. Ülikoolis on läbi viidud mitmeid reforme, mis on muutnud kooli töö efektiivsemaks ja õppetöö kvaliteetsemaks.”

Repsi sõnul ei ole haridus- ja teadusministeeriumil põhjust kahelda TLÜ-s. “Tallinna Ülikooli näol on tegemist kõrgkooliga, mis kuulub seitsme protsendi parimate ülikoolide hulka. TLÜ on riigile hea partner mitmes olulises valdkonnas, näiteks õpetajate koolitamisel. Ka minu isiklik kogemus Tallinna Ülikooliga on positiivne,” rääkis minister.

8 kommentaari
  1. Ah soo 5 aastat ago
    Reply

    Harry palun kirjutage oma mõtteid peavoolumeedia väljaannetesse ja mitte siia.

    • Ta 5 aastat ago

      sodib ka seal, ainult palju lühemalt, et silma ei hakkaks ega kustutataks. Kuid saagem ka temast aru – talle risustamise eest makstakse ning oma elatise tahab ka tema välja teenida.

  2. Kuigi 5 aastat ago
    Reply

    Mart on konservant, pean tema hinnanguga nõustuma. Kas Mailis suudaks näiteks pädevalt arvudes tõestada, mida on TLÜ lõpetanud andnud rahvamajandusele? Kindlasti mitte. Isegi õpsid oma baka, magi ja doku töödega on rahva raha ainult uttu raisanud. Kui jätta välja alati läbilöövad andekad, siis miks praegu kolmandik põhikooli lõpetanutest ei suuda sooritada eksameid samal tasemel nagu nõuti 50 aastat tagasi? Väidan seda oma õpsikogemustest. Sellele kolmandikule lõputunnistused lihtsalt kingitakse. Kui õpilane ise ei viitsi kolli minna, siis viib tema klassijuhataja selle koju kätte! Nii on lood meie koolides ehk haridusmaastikul, mida kujundab Mailis, ning mitte esimest aastat.
    Vaadake millist pahna õpetatatakse muudes osakondades. See on puhas pederastia ja eestluse hävitamine ehk kodunemine võõraste väärakatega. Selle toob aga Mailis välja erilise saavutusena!
    .
    Polegi oluline kuidas hindavad TLÜ-d maailma pederastid ja mutukad, oluline on, mida peaks TLÜ õppekorralduses muutma, et toetataks rahvusriiki ja eestlust ennekõike? Selleks on vaja alustada seal õpetatavatest ainetest. On midagi vaja või mitte, tuleb karmilt üle vaadata. Ette oletan, et komandik vahtu kõrvaldataks kohe. Jääks ainult õpside õpe ning ka seal tuleks teha põhjalik uuring, kas kõike on senisel kujul vaja. Aitab lääne manduvülikate pimedast järgimisest, vaja on oma mõtet ning et see täidaks ka eesmärki. Me ju oma lärmides nagu tahaks, et lapsed saaks HEA alg-, põhi- ja keskhariduse. Selleks on vaja häid alusteadmisi ning arusaamist elust enesest. Meil aga käib kõik olesklemise ja isepuhkevate tulekahjude kustutamise vaimus, kusjuures pole isegi eelnevat tuletõrjumisõpetki. Millistes põhikoolides õpetatakse nt tapeetimist, santehnilisi töid, elektritöid, värvimist jpm? Minu kandis küll mitte üheski. Välja lastakse lihtsalt lollpäid. Kui mõni kutsekasse edasi lähebki, siis ligi pool vajub sealt ruttu ära. Sest neid see töö ei huvita ja osa ei saa ka hakkama. Kui moll on kindlustatud, siis olesklemisele on roheline tee olemas.
    Muidugi ei pea me naasma lihtsalt 50 aasta tagusesse õppekorraldusse, kuid oluline sellest on ka täna vajalik, vaja vaid see ühitada uute vahenditega.
    Ning iga nn teadustöötajaga tuleb sõlmida kindel leping, mida ta teeb, millise ajaga ning kuidas ta oma töö tulemuse eest vastutab. Ei saa jätkuda selline udutootmine, et kogutakse mingilt paarisajalt ebamääraseid andmeid, söödetakse need tabelisse ning siis luulutatakse välja sobivad tulemused. Oli kord võimalus TLÜ-s üle vaadata ligi 30 tööd kasvatusteaduste kohta. Nende seas pakkus tõsist huvi vaid 1 töö, veel 1 tingimusega, sest valdkond oli huvitav, ehkki lõpuni viimata. Kui loen nende magistritöö väärtuseks 1,5, siis 1,5/27 = 5,5% kasuteguriga! Tule mõistus appi! Kuid olen ka kindel, et neid 2 töödki hiljem enam keegi ei loe, sest mitte kedagi see enam ei huvita.
    Üldse tundus TLÜ “õpetlaste” töös valitsevat selline juhtlõng, et käidi välismaal koosolekutel mõistust kogumas, et siis siin “põhjendatult” uuenduste pähe rahajagajatele ette sööta. Lausa aasta pealt kirjutati ette, et nüüd tuleb magistritöös küsitleda lasteaialapsi (vähemalt 100), tulemused tabelisse viia ja siis vaht juurde keevitada. Ning töö ei tohi olla pikem kui 30…40 lehekülge, sest juhendaja ja muud otsustajad ei viitsivat nagunii sedagi lugeda! Selline oli mõtteviis ja töössesuhtumine ligi 10 aastat tagasi, kuid vaevalt seal midagi eriliselt muutunud on. Tean seda tuttavate käest. Eriloa said vaid üksikud, kes valisid muusika või käsitöö, ülejäänud olid nagu inimühikud Staalini silmis suures sõjas.
    Seega, TLÜ (ja võimalik, et mitte ainult see asutis) peab läbi tegema tõsise ning tõelise auditi. Rämps välja loomulikult ka selle rämpsu tootjad ja pooldajad. Siis saaks me ka teada, kas rahva raha läheb ka õigesse kohta ehk õigetele inimestele, mitte Mailise ärbeldavatele ühikutele.

    • Almar 5 aastat ago

      …Kui õpilane ise ei viitsi kolli minna, siis viib tema klassijuhataja selle koju kätte…

      Justnimelt. Vanasti räägiti, et 1 tont käib mööda Euroopat ringi ja see on kommutont. Paluks tähele panna, et selle sõnal peab olema eesliide “imperialistlik”, sest muidu saab sellest meie oma rahvuslike külade (sealhulgas 100 aasta taguse oma rahvusliku 6-klassilise külahariduse ) kogukondluse (ehk rahvusvahelistes keeltes “kommu”) sõimamine.

      Nüüd on ineterkap EL-i koll (meie oma Valitsuse ja Riigikogu ning Kadriorgia käpikute abil) Eestimaa külad pea ära hävitanud ja nende elanikke Taanilinna Tšingis Khaani ehitatava Reidi tee äärde magalatesse lõplikult kokku ajamas.
      Seega oravate eeskujul Bilderborgiastunud Valitsus ongi see oma rahvuse anastaja, kes selle kolli meile jõuga koju kätte toob.

  3. Ele 5 aastat ago
    Reply

    Räigelt öeldud aga tõe iva on sees. Need kes saavad hariduse siin peaksid tagasi maksma raha mis on kulunud nende õpingute peale. Kuidas küll meil õpetatakse arste kes ei taha ravida meie haigeid vaid rändavad mujale et teenida rohkem. Kus on nende arsti eetika.Kuidas on võimalik et paljud meie ajakirjanikud muidugi peavoolumeedia omad vassivad, valetavad ja teenendavad reformiste. Nad ei kirjuta midagi sellest mis tegelikult toimub. Mida küll neile õpetatakse ja sisendakse kõrgemas õppeasutuses. Kust tulevad alatud poliitikud kes laimavad, õhutavad vihavaenu, rikuvad teiste tervist, koostavad valestsenaariume. Kõrgemad õppeasutused peaksid ikka teadmiste andmise kõrval ka inimesi kasvaama ja selgitama mis on eriti tähtis nende tegevuses peale teadmiste. Mingeid meditsiinilisi avastusi pole olnud teaduse vallas. Arstid suudavad vaid leevendada haigusi. muidugi oli kuritegu kui reformierakondlased likvideerisid võimaluse saada arstiabi kohapeal aga keegi ei reageerinud sellele. Muidugi tulevad kõrgemast õppeasutusest välja ka tublid teadlased aga kahjuks kaugeltki mitte kõik.

  4. Almar 5 aastat ago
    Reply

    Teadustase on ikka õppija enda teha, aga õppejõud ei peaks küll nii meeletutes kogustes ameerikatüüpi rahvusetut liigtarbivate lääne inimeste loodusloogikavastast jura pidevalt ja meie rahva raha eest tudengitele ja teadlastele pähe ajama.

    Ega IRL-istet TallTech ja Mälksoo, Kasekampi ja Lotmanitega rahvusetuks saastatud TÜ ka just paremad ei ole, kui TLÜ.

    Huvitav moment on see, et ka TLÜ kirjastus saab ju rahva riigi eelarvest rahastatud, kuid ühel hetkel märkasin, et see annab järjepanu ja meeletute %-de ulatuses välja Ingliskeelset ja muus võõrkeeles (propaganda?)teaduskirjandust, mida keegi pole suvatsenudki eesti keelde (ka) tõlkida.

    Pidasin selle keelekuritegevuse kohta maha märkimisväärse e-kirjavahetuse Keeleinspektsiooniga, lootsin, et keelepolitsei tuleb kohe ja väänab TLÜ kirjastuse keelekurjamitel kaed raudu ja paneb plate peale, kuni kõik üllitised neid eesti keelde tõlgitud ja need veerkeeles lugema sunnitud tarbijatele välja jagatud.

    Kas olete kuulnud, et midagi niisugust juhtunud on. Lotmanite, Raudade ja Kivirähkide vennaksed ning Casa Nostra sionistid Rohepartei-Laane ja “müstiline Vene” Vseviov lükkavad ilmselt seepeale koos Kadriorgia käpikuga Jääkeldris oma košer toitu vardasse ja peavad peenikest naeru järjekordse talumatsirahva lootuse üle. Ja lähevad sealt edasi laulukaare alla saksa ja vene laule lõõritama ning Aadamat itkuma.

  5. Almar 5 aastat ago
    Reply

    Tõsiselt. Reps ajab rahvusetut imperialistlikku mula, nagu ta koguaeg on teinud. Kui me tahame mingit oma rahvust, riiki ja ühiskonnakorraldust, koos iseseisva haridusega, siis peab olema ka kõrgharidus ja teadus oma IME (Isemajandava Eesti) ressursile põhinev ja selle vajadustest lähtuv.

    Näiteks ei saa Valitsus alluda sellele, et kui EL ähvardab piimatrahvi teha, sest me tahame liiga palju oma väiketalude (mitte Heleniuse Trigoni) piima EL teistele rahvusriikidele müüa, siis me hakkame koolitama hiina-jaapanikeelseid müügimehi, et loota kogu see piim juustuna sinna maha müüa. See ei ole võimalik ja lõhub me rahvuskultuuri ringiga tagasi tulles, sest Hiina ja Jaapan peavad seetõttu ka oma kaupa (näiteks vaalaliha) saama meile vastu müüa, sest elementaarne iga riigi väliskaubanduse bilansi tasakaal nõuab seda, muidu riik kaotab iseseisvuse. Aga viimast püüab meie rahvusvaheline kõrgkoolide õppekava meie eest varjata.

    Rahvusvahelistunud (interpoliit)akrediteerijatel on aga eesmärk hinnata Eesti kõrghariduse kavad just siis pädevateks, kui Eestis õpetatakse neis seda, et Eesti peab olema võimalikult e-residentsusele (loe põhiliselt USA rahvusvahelistele majanduskurjategijatele, nagu NRG energy) ja avatud majandusele (loe võrreldes meie oma rahvuslike oligarhidega, näiteks Tederiga, sajandite jooksul tuhandeid kordi ülekapitaliseeritumatega) ligipääsetav ning avatud rahvusvahelisteks konkurssideks.

    Repsi järgi on ilmselt järgmiseks rahvuslikult akrediteerit heaks majanduskursuseks niisugune, milles õpetatakse, et Eestist ESM-i panustatud 14 250 000 000 eurost tuleb 0,2 % Saksa ja Rootsi suurpankade kaudu jätkuvalt parteistatult (võimul oleva parte kontrolli all) Eestisse tagasi ja selle saab sobiva poliitkokkuleppelise %-ga laenuks Tiit Pruuli Go-grupp, kes on KESK-ilt saanud juba kõik Tartu ümbruse “tasuta” maakonnaliinide ülelpidamise toetused ja oma logisevate uute Hiina bussidega oma “äripädevust” tõestanud ning on saanud nüüd järgmise võimaluse kogu Tartu bussivõrk endale ärastada, nagu öeldakse, igavesest ajast igavesti, aamen.

    Ja Õhtulehes üle 2 lehekülje Eestile pagulasuputuse möödapääsmatust reklaaminud Teaduste Akadeemias juht, Soomere (Euroopa Pagulasfond on määranud Eestile 7 600 000 pagulase võtmise ja sealhulgas TLÜ-s tegutseb sisuliselt selle keskuse filiaal) sõidab, koos “rahvusvaheliselt akrediteeritud” eesti kultuuri tapva Eesti “presidendiga” ja (end avalikult vabamüürlaseks noogutanud) Tiit Pruuliga Antarktikasse preemiareisile, millel on Eesti Valitsuse poolt rahvusvaheline (teaduslik) akrediteering.

  6. Jube 5 aastat ago
    Reply

    mõelda, palju on Mailis Eestile ja eestlusele kahju teinud. Kuigi kõiki tema lollusi pole ettenägelikult ellu viidud, kuid oma osa õõnestamisse on ta siiski andnud. Ootan aega, millel see tüüp poliitikast minema pekstakse. Koos oma upitajate ja upitatavatega.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.