Kas ainult maasikas on mürgine

Maasikad turul FOTO: TIINA OJA/SCANPIX

Sõidad mööda armsat Eestimaad ja imestad, kui umbrohuvabad on meie põllud. Paljud neist kannavad mahepõllu nime. Ja siis näed värskelt sisse sõidetud traktorijälgi. Kõrval põllul jätkub aktiivne pritsimine laiahaardeliselt.  Mida küll seal pritsitakse?

Seda teab vaid too põllumees ise. Samuti on maasikakasvatused sirgete ja puhta vaovahega. Paljudele kahtlemata meenub lapsepõlv, kus käidi kolhoosipõlde rohimas. Nüüd seda enam ei tehta, sest umbrohtu lihtsalt pole enam. Puhtad on ka kartulipõllud.

Siit saabki alguse tõdemus, et Riigikontrolli auditis taimekaitsevahendite jääkide kohta sai veterinaar-ja toiduamet kõva kriitika osaliseks. Heideti ette, et suur osa proovidest võetakse Eesti viljadest, mis olevat importkaubast puhtamad. Nüüd siis pauk luuavarrest, kus Maaleht andis VTA-le teada, et turult ostetud maasikatest leiti üle piirnormi küllaltki mürgist taimekaitsevahendite jääki. Kahjuks need olid Eesti maasikad ja müüs neid Sepakõrtsi talu.

Sepakõrtsi talul on  Keskturul  esinduslik   silmatorkavate kollaste siltidega müügilett  ja   maasikad ostis ajakirjanik 18. juuni hommikul ja just seepärast, et müügiletist kinnitati, et müüme isekasvatatut, mis pärit oma talu põllult.

Perenaine Anu eitab kõike : „Ma ei ole teinud, ma ei ole pritsinud. Maasikad on ära vahetatud! See on ahistamine! Kas ma pean tõesti advokaadi palkama? Ma ei ole süüdi! Kust mina tean?”

Mis saab edasi?  Kui kontroll on vilets või puudub, siis pole mingit mõtet rääkida mahedast või ökost, sest  seda kasutatakse kohe ära rikastumiseks.

Kui maasikakasvataja tahab riskida oma mainega, võtab ta enda kasvatatud marjadele lisaks müüki hulgi ostetud marja ja müüb neid enda kasvatatute pähe. Siin tuleks täpselt välja selgitada, kas testimaasikad olid kasvatatud Eestis või oli tegu petukaubaga. Selliseid proove, mis kuulutavad Eestis kasvatatud maasikad ohtlikeks, tuleks nüüd järelkontrollina  võtta ka põllult. Siis oleks süüdistus põhjalik ja vastuvaidlematu talu perenaise poolt.

Tuhka raputas endale pähe toiduohutuse eest vastutav ametnik taimekaitsejääkidega maasikatest: „siin tuleb sekkuda”! Huvitav, aga mida seni tehti?  Nende kohustus on toidu puhtuse- keemiavaba oleku kontrollimine. Nüüd on tähtsad ametnikud nördinud, nende tegevusetus on jõudnud ajalehtedesse!

Keskturg pole ainuke ja kontrollida tuleks kõiki teisi turge. Ja mitte ainult maasikaid.

Järelsõna:
Maaeluministeeriumi sõnul on Veterinaar- ja toiduamet (VTA) lõpetanud menetluse Maalehes kirjutatud maasikakasvatajast, kes müüs mürgiseid marju. „Maasikate müüki ei keelustatud,“ kommenteeris ministeeriumi pressiesindaja Indrek Hirs otsust. Menetlus on pooleli veel aga põllumajandusametil. „Kui selle käigus selguvad uued asjaolud, siis võib ka VTA alustada uut menetlust.“

17 kommentaari
  1. kaubad liikugu 5 aastat ago
    Reply

    Marjade segamine on avalik saladus. Kõik teavad, et nii tehakse. Meie suuname paremad ehk I klassi marjad jaekettidele, kus on selge müügiülevaade. Turgude jaoks jagub vaid üksikuid II klassi maasikaid, mis on kas pisemad, mullaseks saanud või vihma kätte jäänud.”

  2. mansiikkat 5 aastat ago
    Reply

    Võtan eesti maasikat ainult põllult, oma käega..
    letikauplejad käigu jala.. Kõik teavad,et seda solki turult osta ei tasu.need sepakõrtsid,joosepid jne. toppigu oma mammud pä…akusse!!!

  3. Maasikatega 5 aastat ago
    Reply

    on asi lihtne: väljamaa maasikas tuuakse Eestisse ja siin jaotatakse see siinsete kasvatajate vahel odavalt ära. Siis müüvadki “kasvatajad” nii oma kui ka võõra Eesti maasika pähe ühiselt maha. Et vale oleks usutav, pannakse teadlikult silmakirjaks kürvale ka sildike Läti või Poola maasikaga. Siis usub loll eestlane juba täiega, et Eesti sildiga maasikas ongi Eestist.

  4. kaubamees on kaval ikka 5 aastat ago
    Reply

    Meie kaupmees on ahne ja tahab kohe paugupealt saada rikkaks , pettes rahvast. Ei tea mismoodi läheb see läbi viina hinna muutmisega .Usun , et mõnes kohas jääb kõik vanaks .Nii et võitsid taas kaupmehed ja ärikad ,võitis taas rikaste partei ,võitsid oravad.

    • turg nagu bolitsuki aegu 5 aastat ago

      Maasikad on kogu selle jama enda krasse võtnud. Mis aga toimub teiste viljadega? Maasikate kisa varjus solgitakse teisi kaupu ikka edasi. Ja veelgi edukamalt. Sest raha ju peab ikka sama koguse saama.

  5. Mis 5 aastat ago
    Reply

    puutub mahepõllundusse, siis selle väljapaistev moonutaja oli Tarmo Tamm keskbandest. Ise kuulutas kõik mahedaks aga jagas neile võltsmahetootjatele väetiste ja mürgi ostuks rahva raha.

  6. rämpsuamps poe kõrval 5 aastat ago
    Reply

    Meie väikelinnas ühe kaupluse sissekäigu kõrval müüakse ka maasikaid, pideva selle poe kliendina olen mõne korra näinud, kui maasikaid tuuakse. tooja on kaubikuga tõmmu mees ja müügiletil ilutseb silt: eesti maasikas. tean seda meest, müüb turupeal igasugust rämpsu, millal tal veel aega maasikaid kasvatada on, ei tea.

    • warzowa jegrebd 5 aastat ago

      Kuna nüüd enam keegi eesti maasikat ei osta, siis pannakse edaspidi eesti maasikatele silt juurde, et poola maasikas..

    • Komandirovka 5 aastat ago

      Olin nädalat 2 tagasi tööasjus Ida_Virus ja külastasin väikese linnakese nn.kaubanduskeskuse Rimit. Vastas asus juurviljade lett. Õigemini 2 tükki. Nimeline lett oli kohaliku taluniku oma ja suletud. Teises toimetas venekeelne naisterahvas. Imestama pani aga iga puuvilja hinnasildil olev info. Oli kilo hind ja sõna “magusad”. Mõnel oli ka kirjas “mjagusad”. Ja kõik. Ei kiskunud ostma ei vaarikad karbis, arbuusid, maasikad ega kirsid / ei ole kindel, ehk olid murelid.

  7. südameasi kuni haigeks jääd 5 aastat ago
    Reply

    Maasikakasvatajad panevad südamele, et kui maasikat müüb kindla taluga seotud lett, siis on sealt üsna kindel ja ohutu osta.
    Kas oligi ohutu osta Sepakõrtsi talu maasikaid? Ufod segasid neid marju või?
    Loomulikult on kaubanduspoodide eest väljas müüdavate maasikate päritolumaa kahtlane, sest ei saa ju võimalik olla, et 6,50 e kg müüakse pirakaid ja läikivaid maasikaid, kord on päritolumaa Eesti, järgmine päev hoopis Saksamaa ja ülejärgmine päev sama maasikas Mingi muu maa nime all.
    Minu jaoks on kahtlane, kui mingi jõgevamaa kasvataja tuleb teise eesti otsa oma maasikaid müüma ja seda iga jumala päev. miks küll?eks ole. aga võib olla see “teisest kohast” müüb paremini.
    ja kui korraga saavad turul otsa kõik eesti maasikad, … jälle nagu kahtlae. mõni talupidaja peaks ikka teistmoodi saaki saama, kui teine… aga noh, tõmmaku takka.
    võiks aus olla

    • kiidan valitsevat vana 5 aastat ago

      Ekre minister pani trahvid kehtima petistele
      Mina küll ei teadnud. Peale seda mürgilugu pole enam marju ostnud. Õnneks pannakse nüüd neile sulidele suured trahvid

  8. ? 5 aastat ago
    Reply

    Alles nüüd taipasite?! Kõik on soga. EElista Eestimaist…Ainult hind on Eestimaisel kordi kõrgem. Südametunnistust netu. Ostangi pigem Leedu, vene, pPoola, Läti kaupa, Eestit ei iialgi. Nad ju teavad,kui viletsalt elavad üle poole meie rahvast. Ainult laulupeol, seal on ülesköetud küünarnukitunne -keegi ei ole üksi ! On ikka küll. kuradima üksi, seisad ja loed sandisendikesi vanas eas.Mürgitavad eestlased samamoodi ja tomatit kasvatavad klaasvillal nagu Hollandis. Geenmuundatud? ei ole ma nii kindel,et meilgi seda ei kasvatata,
    Siis on leping, et uue seemne saad sellelt,kes müüs selle geenmuundatu sulle (sest ta ei idane teist korda) ja mürgid ja väetised ja tema Kaval-Ants ostab toodangu. Või tuuakse see geenmuundatu sisse ja tehakse sest toodang-isegi letsitiin apteegis oli sojast.Karbil küll kirjas et pole GMO- a ma ei usu et maakeral oleks veel GMO-ta sojat.
    Vaadake mis poes on väärindatud nn.toidud. Puha glutamaate, aspartaami, E aineid, nitriteid täis. Kasvuhormoone. Sööge ja surge. Apteegis toidulisandid samuti. HÄBI! A no eks patu palk ole surm. Olete ehk ise soodustanud seda ja teistele kaela määrinud. Oma töös teinud sarnaseid tegusid.?

  9. Äkki 5 aastat ago
    Reply

    võikski nii teha, et rahvas hakkaks Eestimaist boikottima. Siis pandaks igale poole sildid, et Poolast, Ugandast, UFOlt, Reguluselt ja rahvas ostaks. Sest see pettus oleks pettus.

  10. kus on inspektsiooni silmad ? 5 aastat ago
    Reply

    Mida teevad arvukad ametnikud?
    Kas magavad, vä?

  11. Tõnis 5 aastat ago
    Reply

    Aastaid on käest ära mee müük. Laudadelt müüakse 15 kuni 20 sorti mett. Olen proovinud mee puhtust mitmel korral keemilise pliiatsiga ja tegu ei ole meega. Müüdavad purgid on märgistatud erinevate koostistega kuid enamus kõik üks. Mõnel purgil märgitud metsa meena, mõnel õie meega jne.
    Meie asjamehed ei tee oma tööd. Hiljuti otsisin Keskkonna osakondade töötajaid. Neid on nii palju, et mine lolliks kusjuures nad ise ka ei tea millega tegelevad või peaks tegelema. Kalandusega tegelevad niisugused inimesed, kes ei tee vahet heeringa ja ahvena vahet.
    Suur osa seal töötavaid inimesed on omavahel sugulased ja nii on mugav soperdada.

  12. Ele 5 aastat ago
    Reply

    Küll võivad ikka inimesed alatud olla et mürgitavad kasvõi teisi et tulu saada. Eks tomatitega on sama lugu. Mõned Eesti tomatid on nii välismaiste moodi paksu koorega ja seest valged.

  13. EKRE saamatu minister 5 aastat ago
    Reply

    Kunagise töötu, tänase Ekre ministri kodu külje all Raplas müüakse petumaasikaid Eesti pähe.
    Minister on ilmselt katuse pakkuja?
    Miks pole karistanud?
    Valevorst sihukene!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.