Minevikunostalgia muutub üha populaarsemaks

Viimasel ajal on hoogustunud meenutused eelmisest riigist. Alguse tegi ETV seriaal „ENSV” ja nüüd on järelhüüdena ilmunud üsna palju kirjutisi ajalehtedes. Paistab, et väljend „kes minevikku  ei mäleta …” on ennast õigustamas.

On ju selge, et lapsevanemad tegid ka nõukogude ajal kõik, et oma lapsi nii hoida ja koolitada, et oleks parim tolle aja kohta. Olid pioneerilaagrid ja koolides palju huviringe.

Jah, need olid tasuta, kuid kõik maksti tegelikult kinni lapsevanemate tehtud töö viljadega, mis olid nö kaudselt palgast maha arvatud.

Meenutused kunagisest muusikamaailmast said alguse  Heimar Lengi raadiosaatega Vikerraadios „Kuldrandevuu”. Oli aeg, kui Eesti Raadio mängis väga vähe välismaailma muusikat. Kui, siis  just musta mandri oma ja sellele lisandus ikka kohustuslik teema „vabadusvõitlusest” tollel maal.

Lenk alustas raadiojaamadest, mis olid selle aja „aknad maailma”. Viimane neist, Radio Nord sai ka Eestis uue raadiokanali „Vikerraadio” alguseks, sest EKP KK propaganda osakond oli äärmiselt mures  neutraalvetes toimiva  rootsikeelse  raadiojaama levist meie aladel ja selle populaarsusest  noorte seas. Targa lahendi pakkuski välja Eesti Raadio direktor Ado Slutsk ja nii pandi  üsna Nordi laineala kõrvale Vikerraadio sagedus, mis üsna tihti hakkas segama läheduse tõttu Nordi levikut. Küllap nii ka tookord taheti.

Heimar Lengi, vähemalt kaks esimest saadet, on hea näide  toona alustanud Vikerraadiost, kus oli korrektne muusika ja sõna tasakaal, kus nõuti korralikku emakeelt ja rõhk oli sisukusele. Seda need kaks esisaadet on ka näidanud. Unustusse vajunud muusika, ajaloolised suhted tollase poliitilise maailmaga ja üllatavalt hea helikvaliteet on see, mida pakutakse.

Sellised meenutused loovad pildi sellest, kust me tulime. Kahjuks peame ka leppima tänaste pahedega. Lõpetuseks sõnad president Arnold Rüütlilt: ”Mul on olnud võimalus sündida esimeses Eesti Vabariigis ja läbi elada kõik need ajad, mis on meid toonud tänasesse päeva. Mul on ausalt öeldes  inimlikult häbi, et meie väikese Eesti rahva keskel on nii palju kurjust ja seda paljudel juhtudel võimu suunal”.

15 kommentaari
  1. muljed ikka muljed 5 aastat ago
    Reply

    See ENSV oli kohati ikka väga lollitav. Näitlejad tegid ennast ise lolliks.
    Ka too kunstlik isamaalisus on välja imetud tänaste noorte arusaamast.
    Aga näitlejate mäng oli mõnusalt totter.
    Lenk oma raadioga on väga hea!
    Mida teavad tänased tümpsmannid muusikast?
    Ei tuhkagi!

    • tümps loob kurjuse 5 aastat ago

      Tuima kõrvakuulmisega ja viisi mittepidajad röögivad tümpsu, uue nimega RÄPP.
      Aga see on üks vihakõne ja kurjuse kandja.
      Rüütlil on õigus, viha on suur ja kasvab just reformlaste poolel, sest nemad peksti punase juti taha!

    • meenutusi on vanast ajast 5 aastat ago

      Indias süüakse paljusid toite näppudega. Meelde tuleb jätta, et selleks tohib kasutada ainult parema käe näppusid. Vasak käsi on roojane ja seda ei maksaks toidu söömisel kasutada, ka mitte vasakukäelistel!

  2. tegelik ENSV langus oli nii 5 aastat ago
    Reply

    NSV Liitu ei suutnud lagundada ei vastupanuliikujad, Eesti kongress ega ka Rahvarinne.Kõik need olid vaid marginaalsed liikumised, mida Moskvas ei tarvitsetud märgatagi. Meenutagem, et NSV Liidus elas sel ajal ligi 250 miljonit inimest meie 1,5 miljoni vastu. NSV Liit hakkas lagunema KGB-st, kelle töötajad olid reeglina haritud, laia silmaringiga ja kes teadsid milline elatustase oli välismaal ja milline NSV Liidus. Ka nemad, vaatamata oma ideoloogiale, soovisid koos perekondadega hakata kunagi inimese moodi elama.Tihti oli KGB-lane kommunistlikust ideoloogiast sama kaugel kui Maa Kuust. Oldi lihtsalt mugaval ja tasuval ametikohal.
    Just KGB noorem ja keskealine seltskond kes nägi ja mõistis , et samamoodi enam edasi minna ei saa , muutis oma senist repressiivset tegevust. Esmalt asendati vastupanuliikumises osavõtjate represseerimine räige sõimu ja äärmisel juhul töökohtadelt vallandamisega. Hiljem lihtsalt piirdus asi jälgimisega, sest kuidagi oli ju tarvis palk välja teenida. Jälgida oli lihtne, sest vastupanuliikumised kubisesid koputajatest ja kaastöölistest.
    Pärast NSV Liidu lagunemist suundus valdav enamik KGB-lasi ärisse, tihti mafialaadsesse. Ja edukalt, sest neil oli kasutada laialdane ja paljudesse riikidesse ulatuv võrgustik.
    Eesti Kongressi ja sellega seotud isikute tegemisi tuleks täna väga tähelepanelikult analüüsida , sest nende tegevus seadis korduvalt ohtu meie iseseisvumise. Milleks oli see vajalik? Kas ikka oli tegemist ainult isiklike ambitsioonidega või tegutseti kellegi käsul? KGB käsul!
    Täna on paljud suurtel ja tulusail ameteil!

  3. nõuka aja erinevused 5 aastat ago
    Reply

    Ühed olid rikkad taksojuhid või kõrtsi kelnerid ja paljud ka vaesed.
    Meie naispresident olevat virelenud vaesuses, Rüütel aga elas härrade elu.
    Tänu sanatooriumide ja 4. Haigla protseduuridele, pluss igapäev hea Armeenia konjak, nii see valitsus vegeteerus. Seestpoolt õõnestas riiki niipalju, et enda elu vaid paranes.
    Täna nimetatakse seda hõlptuluks. Seepärast ka juba neli aastat käib jutt pensioni ülestõstmisest, aga ikka vaid jutt. Rahvas vist ei taha ka?

    • mis on muutunud? 5 aastat ago

      Endine siseminister tunnistab, et tervisehädad polnud sugugi tagasiastumise põhjus. Allilm ja politsei teavad, et Anvelt aitas ärimeest, keda süüdistati Eesti ajaloo suurimas rahapesus. Ministrina elas Anvelt lustakalt.

    • Juba 5 aastat ago

      seltsimehed Leenin ja Staalin teadsid, et kui töörahvale anda liiga palju, siis nad ei viitsi enam tööd teha. Nii oligi nende eesmärk anda rahvale elamiseks vähim vajalik, kuid kes saavutas üle selle, tuli Gulagi kinni panna. Seal ei löönud nende töökus ja ettevõtlikkus läbi, nad suruti halliks massiks. Sama põhimüte oli ka suurel tüürimehel Etkaril ja tema usinal õpilasel Katal, nende eesmärk oli alati töökaid röövida ja osa röövitust jagada altkäemaksudena laiskadele ja lollidele. Asja iva oli lihtne – lolle ja laisku on rohkem kui töökaid ja kui see enamus keskbande poolt hääletab, siis on võim käes. Tallinnas ja mitmel pool mujalgi see alatu röövimine töötas, Eestis kokku aga oli vaja kuulekaid orje. Varem olid selleks isamaareeturid ja peded, nüüd samad isamaareeturid aga uueks orjaks eelistati seekord konservante. Viimaseid taltsutatakse edukalt, helmed on juba mitu korda pidanud oma sõnu selgitama või üldse vait olema. Peaasi aga et saab rahva rahakoti kallal omavolitseda.
      Võibolla mõnekümne aasta pärast mõeldakse ka seda kui nostalgilist meenutust. Siis Heimar enam kokkuvõtteid ei tee, kuid kindlasti leitakse talle vääriline järglane.

  4. Lapsepõli oli õnneline 5 aastat ago
    Reply

    Pioneerilaagrid väga väikese raha eest. Sai kolm vahetust jutti oldud.
    Komsomol saatis Baikal-Amuuri raudteed ehitama.
    Rahapuudust polnud. Kahju meie naispresidendist, et tema noorus nii nukker oli.
    Eks seepärast on ta ka pahane meie valitsuse ja Ekre pääle. Muudkui riidleb välismaal!
    Vana vimm sees.

  5. maali maalt 5 aastat ago
    Reply

    To Tegelik…See, et KGB lagundas NSVLiidu on müüt. Jah, KGB oli vastu sellele, et tegelikult rikas riik raiskas rahasid teistele riikidele ja oma vene rahvas elas kõige viletsamalt. Kaugel Siberis polnud rahvas poelettidel kunagi liha ega vorsti näinud. Kunagi kuulasin üht TV saadet, kus arutati, miks ja kes lagundas NSVLiitu. Rahad läksid Aafrikasse, Lõuna- Ameerikasse, Lähis-Idasse ,,sõpradele,,. Suur hunnik raha läks Poolasse nnn. Varssavi pakti maasse ja ka SDV-sse. Liiduvabariikidele maksti rohkem peale, kui nad ise suutsid toota. Süü pandi Gorbatšovile ja Jeltsinile, kes lasid vabaks kõik nn. ,,muidusööjad,, liiduvabariigid. Nad olevat tahtnud ainult üht, et vene oma rahvas ära toita. Jeltsini valitsemise lõpuks oli olukord muutunud nii hulluks, et töölistele ja pensinäridele ei suudetud palkasid välja maksta, sest riigikassa oli puhtaks varastatud. Triljoneid dollareid veeti välja välismaale nafta- ja teiste maavarade omanike poolt, kes kunagi ei maksnud maksusid. Prokurörid, advokaadid jt. seadusesilmad võtsid tohutuid altkäemaksusid, samas kartes ja värisedes paljastamiste eest. Putin ükskord oma kõnes ütleski, et välismaale on veetud triljoneid Venemaa raha, mis ületab mitu riigieelarvet. Praegu näidatakse kurioosseid vahistamisi, kus üks FSB ametnik kogus 3-toalise korteri ühte tuppa maast laeni dollareid, seejuures kartis neid kasutada.

    • Mure jääb 5 aastat ago

      Eesti rahva suurim mure on seotud võimaliku rändekriisi vallandumisega. Oleme viimastel aastatel näinud, kuidas massiline ränne Aafrikast ja Aasiast on muutnud Euroopa riikide ja eriti suurte linnade palet.

  6. Nõukogude 5 aastat ago
    Reply

    kord mädanes seestpoolt. Lagunemine oleks toimunud sujuvamalt ja edukamalt, kui poleks tehislikult punni ees hoitud. Hästi nägid majanduslikku mandumist need, kes üle liidu ringi sõitsid. Algas see vist 60ndate algusest, kui inimesed said juba jalad alla ja varusid soetada. See pani majanduslikult mõtlema, et saaks rohkemgi. Ahnuse arenedes süvenesid vastuolud ja eristusid kihid heaolu mõttes. Osale anti kamaluga, osa oskas ise sahkerdada, enamus jäi aga petetuks, kes pidid oma tööga seda monstrumit üleval pidama.
    Tunda andis mandumine ehk seisak vähemalt mulle 70ndatel, kui kuulsin Venemaal juba rahulolematuse noote isegi nooremate sõjaväelaste seas. Vastsed sõjakoolide lõpetanud olid küllalt avameelsed. Kuid paljud neist suruti eelistega alla ja teravamad pliiatsid löödi plekkidega minema.
    Kagebistidega avalikult kokku ei puutunud, kuid ega nemadki pimedamad olnud. Andmeid oli ehk neil rohkemgi, samuti teadsid nad juba inimhinge tungides inimeste häälestatust paremini kui esitati võltsides ettekannetes nõukogude inimeste rõõmust ja rahulolust oma juhtidega.
    Majandus panigi põntsu. Raha trükiti üleliia palju, vaja oli näidata suurt edukust. Kuid polnud enam katet. See pani liikuma sahkerdamise ning sellega läksid kaasa ka kohalikud juhid. Kremli surmaeelikutel jäi vaid leppida ning kuidagi venitada ennast kremli müüri äärde või vähemalt Novodevitšje kalmistule.
    Kui ärgati, oli juba hilja. Edasist teame juba kõik. Isegi ime, et see monstrum pidas umbes 30 aastat vastu.

  7. meie koolipäevad 5 aastat ago
    Reply

    Õppides Leningradi kõrgemas Parteikoolis(KGB erikool), saime kindla aluse ja teadmeise: Leninismist taganedes tuleb kapitalism.
    Nüüd on meie poisid asju ajamas eduliselt Eestimaal.
    Tegime firmasid ja saime rikkaks.
    Lenk oli sel ajal Moskvas meie ruupor kui meie ränka tööd tegime.
    Kui rikas see Lenk nüüd on?
    Igaühele oma.

    • Sm Lenk 5 aastat ago

      ei peagi eriliselt rikas olema. Kui tal on olnud pidev sissetulek üle keskmise ja väiksed kulud, siis tahes tahtmata jääb iga kuu üle oma 2000€. Kuid kuudest saavad aastad ja mõnest tuhandest sajad tuhanded.
      Kui panen ennast Heimari nahka, siis mulle piisaks vabalt niipaljust, et ma ei peaks raha lugema. Midagi ülimalt totrat kallist ma aga asutama ei hakkaks. Milleks mulle mingi paarimiljonile jaht, millega ma käiks merel aastas nädala? Vaid selleks, et kuuluda mingisse tuntud ärikatega ühte rühma? Persse!
      Teine näide: miks ma peaks hakkama endale ehitama 2-3-korruselist maja 6 magamistoaga, kui ma magan ainult ühes ja külalisigi käib harva ja vähe? Ma pigem paigutan nad oma kulul lähedalasuvasse hotelli, kus suuremad mugavused.
      Või miks ma peaks ostma mingi viimase peal limusiini, kui saan ilma mureta liikuda busside, rongide ja taksoga? Ja kui ostakski, siis pigem mõnetuhandelise, et ma selle pärast ei peaks muret tundma ja kui mingi jota sisse sõidab, siis pole mul kahju.
      Nii et mitte rahas ei peitu õnn, vaid iseenda oskuslikus elukorralduses. Puudu midagi ei jää, ülejäägist saab alati lahti. Kasvõi reisiga Lihavõttesaarele.

  8. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Eks meie vabariigist on veetud ka miljoneid teiste riikide abistamiseks. Refürmistliku valitsuse ajal sai Ukraina meilt 6 miljonit eurot aga meie paljud inimesed elavad vaesuses sest reformistlike valitsuste ajal vaesus aina kasvas. Enne seda saadetist on veel mitmed teised riigid meilt abiraha saanud. Kui suured lootused old meil kui saime vabaks. Aga kas me EL-us olles oleme tõeliselt vabad on teine küsimus. Poleks kunagi uskunud et meil nii palju vaeseid tekib, et paljudes kohtades kaotatakse ära arstiabisaamise võimalus, et tekivad suured järjekorrad eriarstide juurde. Selles nagu paljus muuski on süüdi Ansipi ja Rõivase valitsused kes pole hääli saanud töötulemuste eest vaid laimu, vihavaenu õhutamise ja valesüüdistuste vorpimise eest. Mingil juhul ei tahaks nõuka aega tagsi aga siis oli arstiabi kõigile kättesaadav, pensionid normaalsemad kui praegu jne. Arvan et kui Keskerakond oleks olnud kogu aeg võimul siis oleks meie elu palju parem vabas Eestis.

  9. Jane 5 aastat ago
    Reply

    See mis tehti vabas Eestis E.Savisaarele meenutab stalinistlikke kuritegusid.. Seda ausat, hoolivat, tarka. suure töövõimega inimest koheldi nagu kurjategijat. Süüks jutumärkides vaid suur häältesaak ja reformistide tahe Tallinn üle võtta.Ega keegi ei julgenud teda kaitsta ka sest satub ise löögi alla. Üks selgeltnägija julges vaid ütelda et see on poliitiline afäär. Haiget inimest tassiti kohtusaali kuni oli kindel et ta ei naase poliitikasse lihtsalt tervis ei luba. Seda tehti vabas Eestis . See on meie riigi kõige suurem häbiplekk.Aga enne seda külastas veel KAPO tema kodu ja surmavast haigusest paranev inimene istus ratastoolis ja vaatas pealt kuidas ta kodu rüüstati See oli juba tapmiskatse. Ei tea kas selle raha hulgas mis ära viidi oli ka see mille me korjasime tema bioonilise jala jaoks. Savisaar elas tagasihoidlikult ja tal olid head palgad. Aga see võis ka olla meelega sinna sokutatud nagu süütõend. Küll ikka nähti vaeva süüdistuste otsimisega. Ega ausa inimese kohta neid kerge leida pole.Neid kes ei tahtnud valesüüdistusi anda löödi poliitikas minema. Nii juhtus näiteks erakordselt ausa ja toreda inimesega kelleks oli Toobal.Nii mõnedki inimesed kelle seas on ka arste kahtlustavad et bakteri sokutas keegi Savisaare jalale Tal oli ju alati nuhk kannul.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.