Turupettused on täies hoos

Maasikad turul FOTO: TIINA OJA/SCANPIX

Uue riigi tekkega olid turukaubad üsna odavad. Krooni tulek tegi mõned muudatused. Euro oli aga täiesti uus arusaam hindadest nii Euroopas kui ka kohe meie vabariigis.

Eesti hinnad on praegu lõunanaabrist kõvasti kõrgemad ja näe, Läti-Leedu-Poola  maasikas ongi meie turul vastukaaluks siinsete viinaostjatega riigipiiril. Kasum ühe kilo pealt lausa 1,6-1,8 eurot. Eriti agarad on need müüjad, kes suurte kaupluste ees toimetavad. Raplas küsiti 6,50 eurot maasikakilo eest! Müük mõlemal pool Selverit.

Ei aidanud  tõdemus, et Riigikontrolli auditis taimekaitsevahendite jääkide kohta sai veterinaar-ja toiduamet kõva kriitika osaliseks. Heideti ette, et suur osa proovidest võetakse Eesti viljadest, mis olevat importkaubast puhtamad. Aga kes võis pettust arvata? Ja, kodumaised proovid olid tõesti puhtad, aga  Maaleht andis VTA-le teada, et turult ostetud maasikatest leiti üle piirnormi küllaltki mürgist taimekaitsevahendite jääki. Kahjuks need olid Eesti sildiga maasikad ja müüs neid Sepakõrtsi talu. Perenaine Anu eitas kõike : „Ma ei ole teinud, ma ei ole pritsinud. Maasikad on ära vahetatud!”

Tegelikult mitte. Kui põllule kontrollima mindi, selgus, et polegi midagi laborisse võtta. Kõik juba üles korjatud. Mullaproov oli puhas. Nüüd on saanud selgeks, et mürgised maasikad olidki sisseveetud. Järelikult perenaine teadis kõike: omal põld välja müüdud, aga hind hea, võtame naabritelt juurde. Eks tulu jagatakse ikka nii, et mõlemale poolele sobilik. Seekord siis VTA ei tuvastanud  kodumaiseid mürgitusi! Hea seegi.

Kuidas seda äri siis aetakse. Vaid üks päev pärast Sepakõrtsi talu suurpettust tundis asja vastu huvi ka Õhtuleht. Nemad panid välja oma vaatlejad Tallinna Keskturule. Ja oh seda imet, kaup saabuski kohale. Vedajaks Leedust pärit rekka auto! Eelmisel nädalal tuli keskturule ka kaks rekkatäit maasikaid Saksamaalt, mis on äravahetamiseni sarnane meil kasvatatava hilise sordiga ’Sonata’. Müügiletid seati valmis ja seda tööd juhtis keegi kohalik mees kerge aktsendiga üsna mitme oma müüjatariga suheldes. Hinnasiltidelt lugesime 3.30-4 eurot kilo. Oli ka ‘Polkat’ ja ‘Asiat’, mõlema kilohind 4 euro ringis, ning veel mõnda sorti. Edasine küsitlus  paljastas lihtlabase ja jultunud petmise. Müüjad ei teadnud ei talu, ei maakonda, kust maasikad toodi. Kästi küsida bossi käest. Samas on meil neid matkajaid, kes üle piiri sõidavad, ja ka ühe euroga terve kilo maasikaid koju toonud!

Analoogne petupilt tundus olema ka Pärnu turul, kus maasikas oli viie euro ringis ja  jällegi üks edumeelne „organisaator” korjas kokku üsna mitmelt müüjatarilt järelejäänud kauba ja õiendas nendega sularahas arveid. Võib oletada, et koormaautod  tegid Tallinna turule sõites ka Pärnus mahalaadimise. Maasikahooaeg peagi lõpetab, turgude letid täituvad köögi- ja puuviljadega, aga mis päritoluga?  Kui audentne see saab olema?

Üks on selge, kontrolli tugevdati turgudel ja pettureid saab ka üle tuhande euroga trahvida. Eks näe, kas on ka tulemusi kuulda-lugeda.

Kn

10 kommentaari
  1. turg-selge maffia 5 aastat ago
    Reply

    Turu vallutamise pärast on tapetud.
    Praegu toimetab seal tõmmu verd võõrkeelne seltskond.
    No ei saa vabaks lauldud riik seda endale lubada!
    Vaadake ise ja kohe näha, kes kellele midagi maksab. Vaid seisatage korraks turul ja süvenege. Riigijuhtidel pole sellega asja.
    Neil on Euroopa asjad!
    Lihtrahvas aga vaadaku ise, kuda hakkama saab.

    • Oleks aeg 5 aastat ago

      Võiks kõige muu kõrvalt ka rahva tervisele mõelda.
      Miks on mürgid vabal turumüügil?

  2. turg nagu riik ise 5 aastat ago
    Reply

    Turg näitab riigi palet.
    President vihkab valitsust ja riiki.
    Miks teised peaks oleme teisiti?

    • ka liha võib olla roiskunud 5 aastat ago

      Ülbed-laadakontrollid-segavad-muuki-ja-kiusavad-liialt-palju

  3. Sigatsevad mustad jõud 5 aastat ago
    Reply

    Skandaalne Sepakõrtsi talu on andnud vastuolulisi ütlusi, eiranud seadusi ja nende maasikapõld on rohtunud.
    Maalehe eksperiment tõestas, et talu maasikatest leiti Eestis maasikatel kasutamiseks keelatud taimekaitsevahendite jääke. Õhtulehe uuring näitas omakorda, et Tallinna keskturule saabuvad maasikad Leedu numbrimärgiga veokist ning napid tunnid hiljem müüakse turul enamuses Eesti päritolu sildiga maasikaid.
    Isiku poolt meedias avaldatud teabe kohaselt on ka muud Sepakõrtsi talu poolt Tallinna keskturul turustatavad aiandussaadused (tomat, kurk, kapsas jt) tema enda kasvavatud, samas kui nii isiku poolt PMAle antud ütluste kui kontrolli tulemuste kohaselt neid seal ei kasvatata. Nii see sigatsemine siin käib.

    • Kas uus maaminister on asjalik? 5 aastat ago

      Uus maakate minister peaks suutma midagi radikaalset ära teha.
      Sügisviljade müük alles algab.

  4. turg riigile 5 aastat ago
    Reply

    Viimane aeg on turg riigistada ja panna riigihinnad maksma!
    Kaua ei saa oodata.
    Tulevad mürgistused.

    • jutt jumala õige 5 aastat ago

      Nii ongi vaja!

  5. ! 5 aastat ago
    Reply

    MIKS ON MÕRGID VABALT POES MÜÜGIL _ “EELISTA EESTIMAIST”
    MIKS NAD ON APTEEGIS MÜÜGIL???
    MINA EI EELISTA EESTIMAIST- AINT HIND ON KORDADES KÕRGEM: USUN LEEDU TOODANGUSSE ROHKEM – INIMESED POOLEST SAATI SEAL USKLIKUD VÄHEMALT, JUMALAKARTUS TAKISTAB EHK NATUKE .POOLA TOOTEID OSTAN, SEST EGAS EESTLASED VÄHEM MÜRGITA, VÄETA, KA VENE OMA. NEID MA VÄHEMALT JAKSAN OSTA…KUI IKKA JAKSAN…. MÕNI NÄDAL…
    USA, VIETNAMI, BELGIA, HOLANDI EI OSTA KUNAGI.
    VAADAKE KASVÕI, KUIDAS EESTIS PÕLLUD MAANTEEÄÄRDE VÄLJA ULATUVAD. EI HEKKI, EI KÕRGET ROHTU EES = RASKEMETALLIDE MÜRGISTUS LÄHEB VILJADESSE.
    JA SIIS KORD 5 aasta JÄREL LAULUPIDU – MISSUGUNE ÜHTSUS, !!!
    ÜKSI EI OLE MITTE KEEGI ! KESK HÄID JA OMASEID. TULETAGE SIIS KA HOOLDEKODUDE VANUREID MEELDE, KUIDAS MEIL SEAL OLUD ON. RASKED ON NAD INIMESELE NIIGI SELLISES OLIJK.
    VAaADAKE PEEGLISSE, MIDA JA KUIDAS ISE TOIMETATE.

  6. Eesti kauplejaid ei saanud ka vene 5 aastat ago
    Reply

    ajal usaldada. Tomatitele, et kiiremini läheks punaseks, süstiti kust ja aspiriini sisse.
    Nelkidele nööpnõeltega pandi õie varre ots. Nägin eelmisel aastal kui naine kaupluse tagauksest laadis autosse kaste tomatitega ja paari tunni pärast müüs eesti tomatite pähe turul.
    Sama petus käib ka meega. Laudadelt müüakse mitmeid sorte mett kuid kõik on jama. Proovisin keemilise pliiatsiga ja mesi seal küll ei olnud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.