Uued direktiivid tekitavad küsimusi

Foto: Arvo Meeks/Scanpix

Euroopa Liidus 1. jaanuarist 2020 kehtima hakkav kasvuhoonegaaside vähendamise nõue tõotab Eesti vedelkütuseturgu raputada, sest kõik kütusemüüjad ei pruugi etteantud tähtajaks valmis olla, kirjutas ERR oma portaalis.

Seni on biokütuse kohustust täidetud vedelkütuseseaduse alusel, siis uuest aastast rakendub kogu Euroopas lisaks ka nõue vähendada kasvuhoonegaase kuue protsendi võrra ning see kohustus pannakse tarnijatele.

Kütusemüüjad soovivad ise segada kütust biolisandiga autode tankimisel ja väidavad, et see on üks meede 6% CO2 vähendamise nõude täitmisel. Praegu on nii, et valmissegatud kütus tuuakse riiki sisse ja ennäe: Alexela-mehed ütlevad, et kui meil oleks võimalik autotankimisel lisada biokütust, annaks see meile paindlikkuse tuua kütuseid Valgevenest, Venemaalt, Taanist.

Alexela juhatuse liikme Alan Vahi sõnul on kõik teised Euroopa Liidu riigid selle nii lahendanud, et biokütust lisatakse otse autosse kütuse laadimisel, aga Eestis ei ole see lubatud, sest kardetakse, kuidas sellisel juhul kütuse kvaliteeti kontrollida. Igatahes rikkujaile on ette nähtud kopsakad trahvid Euroopa Liidu poolt.

Ärileht kirjutas, et on toimunud krahh. Euroopa saastekvoodid kustutasid Narva elektrijaamades tule. Eesti kaotab energiasõltumatuse ja idavirulased töö, sest põlevkivielektrijaamad suletakse.

Samas on Forte arvamus, et teadlaste värske uuringu tulemused näitavad: Ameerika Ühendriikide kaitsetegevused toodavad rohkem planeeti kütvaid kasvuhoonegaase kui mõned industrialiseeritud riigid nagu Rootsi ja Portugal. Pentagoni süsihappegaasi ja muude kasvuhoonegaaside emissioon 2017. aastal oli 59 miljonit tonni.

On selge, et meie kaitseõppustel on ainuõige suund simulaatorite kasutamine tavarelvadest tulistamise asemel. See on väikene, kuid kaalukas osa kasvuhoonegaaside vähendamisel.

Arktilistel aladel lõõmavad erakordselt suured metsatulekahjud, mille suits paistab kosmosesse.

Kui siia lisada tohutud metsatulekahjud kõikjal maailmas, millede tekke vastu võitlemiseks saaks paljugi ära teha, siis võrdlusena meie Narva suitsupiibud on vaid köömes maailmamastaabis toimuvas CO2 gaaside tekitamises. „Kaks kolmandikku tootmisvõimsusi suletakse, tööst jäävad ilma 1000 kaevurit ja energeetikut. Eesti kaotab energiasõltumatuse ja idavirulased töö. Elektriäri kokkukukkumine puudutab tõenäoliselt kokku umbes 6000 Ida-Virumaa töötajat,” kirjutas Ärileht.

Siseminister Mart Helme ütles, et kliimapoliitikale tuleb läheneda terve mõistuse seisukohast,  mitte poliitiliste loosungite seisukohast. Et uued tehnoloogiad saastamist vähendavad, on tema sõnul päevselge. Üldiselt tuleb otsida võimalusi, kuidas võimalikult vähe saastata, aga et samal ajal oleks inimestel võimalik tarbida ja heaolu tunda.

Kn

6 kommentaari
  1. imeline soga 5 aastat ago
    Reply

    Kütus peaks olema riigi käes. Ja miks sõjavägi võib ausa diisliga sõita, aga sõtta tõttav sõdur mitte?
    Kelle kasuks seda biosolki toodetakse ja meile peale surutakse?
    Jälle suurriigid ja EU lollus!

  2. looduse topelttapmine 5 aastat ago
    Reply

    Kogu biokütus toodetakse puhtast loodusest. Nagu vili, kapsad ja palmiõli. Ja siis suurkorpide nodi mahamüümise huvides solgitakse autokütust.
    Vaja väljuda Roopa Liidust!

  3. Biokütus on lihtsalt suur äri! 5 aastat ago
    Reply

    Fotosüntees suudab looduses kõige paremate tingimuste, viljaka mulla, piisava soojuse, vee ja toitainete olemasolul kasutada ära 3-6% temale langevast energiast. Reeglina jääb see protsent siiski madalamaks. Selleks, et saada biomaterjalist mootorites kasutatavat biokütust, tuleb lisaks kulutada energiat maa harimiseks, herbitsiididele, väetistele, koristusele, transpordile ja lõpuks töötlemisele. Kui palju sellest 3-6 protsendist looduslikust energiast lõpuks järgi jääb, kui üldse jääb, ei oska mina arvutada. Kui aga katta sama pindala päikesepaneelidega, võib kätte saada kuni 20% päikeseenergiast.
    Loodame, et CO2 jälg jääb madalamaks, aga samal ajal tapame herbitsiididega mesilased maha.
    Keegi lihtsalt teenib roppu raha biokütustega. Ega me biokütustele eriti vastu vaielda ka ei tohi, sest selle kampaania eestvedajaks oli endine USA asepresident Al Gore.

  4. vait olla ja alluda 5 aastat ago
    Reply

    See on käsk teile, väikeriigele.
    Ja olgu mulk maas!

  5. ? 5 aastat ago
    Reply

    Mis te sest Pärnu lennuväljast siis veel avasite.

  6. sõdur pole inimene 5 aastat ago
    Reply

    Sõdur peab sõitma kalli ja solgitud kütusega. Sõjaväes saab puhast kerosiini ja kes keelab, teenigu kauem!
    Nii saab lahendada raskeid küsimusi selles riigis.
    Kiidake ja tänake ikka sm. Ratast!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.