Rõngu naine Kaare Schults: Keskerakonnal on õiged valikud

Tartumaal Elva lähedal Kirepi külas elaval Kaare Schultsil kulub praegune aeg suuresti põllutöödele. Tegus naine osaleb ka kogukonnaelus ja teda ei jäta ükskõikseks ka poliitika.

Tartumaal Elva lähedal Kirepi külas elaval Kaare Schultsil kulub praegune aeg suuresti põllutöödele. Tegus naine osaleb ka kogukonnaelus ja teda ei jäta ükskõikseks ka poliitika.

Teid möödunud laupäeval intervjueerima hakates segasin mõneti põllutöid. Mis parajasti teoksil on?

Meie põld asub Kirepi külas Tartumaal. Ma olen potipõllumees. Laupäeval tegime ettevalmistusi kartulivõtmiseks ja pühapäeval läks selleks tööks lahti. Tänavu tuleb hea kartulisaak. Mugulad on suuremad kui tavaliselt.

Mis sorti kartulit kasvatate?

Kasvatan enda toidulauale „Galat“, aga lastele meeldib „Laura“. Kartulit on meil ainult kuus vagu.

Mida arvate aga kuulsast kartulisordist „Jõgeva kollane”, mille auks Jõgeva kesklinna on koguni elav monument püstitatud (kartulitaimed kasvavad lilledega ümbritsetud klaaskastis).

„Jõgeva kollane“ on väga hea kartul, kuid meiekandi põldudel valmiks see sort liiga hilja.

Mis põllutööd tegema ajendab? Poest saaks kraami ehk odavamaltki?

Kindlasti on põllutöö meile elustiiliks. Pealegi maitsevad omakasvatud tomatid ja kurgid hoopis paremini. Kord ostsime poest varajast kartulit. Pärast söömist jõudsime järeldusele, et see ei kõlba kuskile.

Mis motiveerib aga küülikuid kasvatama?

Küülikulihast saab pere toidulauale mitmeid lihatoite teha. Kui lähen kellegi sünnipäevale, võtan kaasa mitte tordi, vaid purgi küülikulihaga. Kahju, et nahaga midagi teha pole. Kui rääkida veel põllumajanduslike väiketootjate muredest, siis aitaks neid paremini vee peale jääda võimalus taas oma saadusi Venemaale turustada.

Kui sageli jõuate seene- ja marjametsa?

Riisikad kasvavad meie enda puudehekkide all. Möödunud sügisel korjasime kuuskede juurest päris palju kuuseriisikaid ja seal, kus kased, ka kaseriisikaid. Metsamarjadest käisime tänavu pohli korjamas.

Olete põline rõngulane?

Ei, päritolult olen võroke. Kõige kauem olen elanud aga Tõrvas, kus lõpetasin ka keskkooli. Rõngu tulin tööle rahvamaja juhatajaks. Töötasin selles ametis neliteist aastat. Nüüd pean kümnendat aastat pensionipõlve.

Milline on isiklik panus rahvakultuuri?

Olen naiskooriga ja varem ka kooli puhkpilliorkestriga käinud väga paljudel Tallinna laulupidudel. Samuti osalesin nendel sündmustel kapelliga, kus mängisin kannelt.

Seoses Rõnguga meenuvad märgusõnad: Rõngu Pagar, Rõngu Mahlad ja Rõngu kõver kõrts. Mida veel lisaksite?

Rõngu kõveras kõrtsis enam süüa ja juua ei pakuta. Seal asub aga pillimuuseum, kus eksponeeritakse muusikariistu, samuti vanaaegset valgus- ja helitehnikat.

Rõngut mainitakse laulus, mis algab sõnadega: „Ühes väikses Eesti linnas Otepääl on Komsomoli allee.“ Kas Rõngust on aga ka päris oma laule loodud?

On laul „Rõngu valss“, mida kohalikud kultuuritegijad on ka suurematel pidudel esitanud.

Kui kaua olete Eesti Keskerakonna liige?

Kuulun Keskerakonda 25 aastat. Erakonna hõbemärk on mul juba käes, nüüd ootan, mil saan kuldmärgi. Sellised märgid on ilusad ja väärikad erakonnameened. Praegu kuulun nii Keskerakonna Elva valla osakonna kui ka Tartumaa piirkonna juhatusse. Tartumaa piirkonna tegus juht Marika Tuus-Laul on korraldanud mitmeid üritusi. Tänavu suvel käisime näiteks kahekordse bussiga ekskursioonil Narvas.

Mida mõtlete poliitilisest hetkeolukorrast?

Arvan, et sellega on kõik hästi. Keskerakond eesotsas Jüri Ratasega otsustas õigesti, kui alustas koostööd Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga.

Reformierakonnas ei saa kindel olla. Mind laskis reformierakondlasest omavalitsusjuht lahti Räpina kultuurimaja juhataja ametist. Põhjuseks toodi, et mul puudus eriharidus. Läksin siis viiekümne-aastaselt ülikooli ja omandasin eriala. Põlvamaale ma aga tagasi ei läinud.

Ütleksin aga mõne sõna veel poliitika kohta. Ajalehes „Kesknädal“ võiks olla rohkem uudiseid maakondadest. Kui aga hakkab ilmuma „Kesknädal“ uues formaadis, siis sooviksin, et seal oleks rubriik, kus Keskerakonna ministrid annaksid järjepidevalt aru oma tegemistest. Hea, et Jaak Aab on oma tööst siiski juba mõned korrad kirjutanud.

Ja Tallinna Televisioon peab alles jääma. Seal on mu lemmiksaade „Meedia keskpunkt“. Huviga elasin kaasa ka saatele „Otse kümnesse“. Üldse meeldivad rohkem arutelusaated.

Küllap pole te kõrvaltvaataja ka oma kõige lähemas kogukonnas Kirepi külas?

Olen ise mitmekordne vanaema. Vajadusel aitan ka külaelanikel lapsi hoida. Kunagi õppisin Räpinas aiandust. Nii olen saanud külarahvale aiandusalaseid huvireise korraldada.

Usutles Jaan Lukas

1 Kommentaar
  1. Kena 5 aastat ago
    Reply

    lugeda, et keskbande on kiirendanud ja suurendanud kartulisaaki.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.